Γράφει η Μαρία Κολοτούρου – Διαιτολόγος / Διατροφολόγος
Η διατροφή κατά τη νηπιακή ηλικία (1-4 έτη) είναι για πολλούς γονείς από τις πιο δύσκολες και αγχωτικές περιόδους. Παρακάτω θα βρείτε μερικές απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις που αφορούν αυτή την ευαίσθητη ηλικία.
1. Πόσο συχνά πρέπει να τρώει ένα νήπιο;
Τα παιδιά αυτής της ηλικίας θα πρέπει να τρώνε τρία γεύματα και δύο με τρία ενδιάμεσα. Καλό είναι να υπάρχει προγραμματισμός στις ώρες των γευμάτων και κάθε γεύμα να μη διαρκεί περισσότερο από 20-30 λεπτά.
2. Τι μπορώ να κάνω αν το παιδί μου αρνείται να φάει;
Καταρχήν, μην πιέζετε το παιδί να φάει. Στην ηλικία αυτή είναι σημαντικό να σεβόμαστε το μήνυμα κορεσμού. Ο ρόλος σας είναι να προσφέρετε τα σωστά τρόφιμα με το σωστό τρόπο, ωστόσο το πόσο θα φάει το παιδί θα πρέπει να αυτορυθμίζεται από το ίδιο, καθοδηγούμενο από την όρεξη του. Έχετε κατά νου ότι σε αυτή την ηλικία ενδέχεται να υπάρχει σημαντική διακύμανση στις διατροφικές συνήθειες μεταξύ των ημερών, χωρίς αυτό να είναι ανησυχητικό. Αν το παιδί σας μεγαλώνει καλά και σε επίπεδο εβδομάδας τα γεύματα του είναι ικανοποιητικά δε χρειάζεται να σας αγχώνουν μερικές ‘κακές μέρες’ ή γεύματα.
3. Όταν το παιδί μου δεν τρώει το φαγητό του, του προσφέρω κάτι άλλο που ξέρω ότι του αρέσει. Του κάνω κακό;
Η αλήθεια είναι πως αυτή η τακτική δεν βοηθάει, αφού έτσι το παιδί δεν μαθαίνει να αποδέχεται τα νέα τρόφιμα, γνωρίζοντας ότι αν δεν τα φάει θα του προσφερθεί μια εναλλακτική που του αρέσει. Στην προκειμένη περίπτωση έχει μεγαλύτερη σημασία η διατροφική του εκπαίδευση, οπότε έχετε κατά νου πως ακόμα και αν το παιδί σας παραλείψει ένα γεύμα, δεν πρόκειται να πάθει κάτι (φυσικά δεν μιλάμε για ακραίες περιπτώσεις που χρειάζονται ειδικούς χειρισμούς). Την επόμενη φορά που θα αντιμετωπίσετε ένα αντίστοιχο περιστατικό, απομακρύνεται το φαγητό χωρίς σχόλια και προσφέρετε το επόμενο γεύμα την προγραμματισμένη ώρα. Θα δείτε ότι στα επόμενα γεύματα το παιδί σας θα ‘καλύψει’ το παραλειπόμενο γεύμα και με τον καιρό θα αποδέχεται ευκολότερα νέα τρόφιμα.
4. Το παιδί μου είναι δύσκολο στο φαγητό, ωστόσο τρώει καλύτερα όταν έχουμε παράλληλα ανοιχτή την τηλεόραση. Πειράζει;
Η τακτική αυτή μπορεί να λύνει το άμεσο πρόβλημα, αφού ο γονιός νιώθει ότι το παιδί ‘τουλάχιστον έφαγε’, ωστόσο δεν καλλιεργεί σωστές διατροφικές συνήθειες. Το γεύμα θα πρέπει να γίνεται σε κατάλληλο χώρο, με ευχάριστο περιβάλλον και χωρίς περισπασμούς, όπως η τηλεόραση. Αντί γι’ αυτό δοκιμάστε να φάτε μαζί του και μην ξεχνάτε ότι η όλη διαδικασία χρειάζεται υπομονή, ωστόσο μακροπρόθεσμα θα διαπιστώσετε ότι αξίζει τον κόπο.
5. Το παιδί μου άλλες μέρες τρώει καλά και άλλες αρνείται να φάει. Είναι φυσιολογικό;
Απόλυτα. Τα παιδιά μπορεί να έχουν μεγάλες διακυμάνσεις στην όρεξη τους και αυτό να επηρεάζει σημαντικά την ημερήσια πρόσληψη φαγητού. Ωστόσο έχουν την ικανότητα να αυτορυθμίζουν την διατροφική τους πρόσληψη, οπότε εφόσον προσφέρετε τα κατάλληλα γεύματα υπό τις κατάλληλες συνθήκες, σεβαστείτε την όρεξη του παιδιού σας παρακολουθώντας παράλληλα την ανάπτυξη του. Αν κατά μέσο όρο η πρόσληψη είναι καλή και το παιδί μεγαλώνει σωστά, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.