← Πίσω στο blog

Ενδοσκοπική δισκεκτομή: Επανάσταση στην αφαίρεση κήλης

Δείτε όλα τα άρθρα του NowDoctor.gr

Γράφει ο Βάιος Λιασκοβίτης – Ορθοπεδικός

Η οσφυαλγία (πόνος στη μέση) είναι μία ενοχλητική κατάσταση (σύμπτωμα) που «προσβάλει» το 90% του ενήλικου πληθυσμού μία φορά σε κάποια στιγμή της ζωής του. Σε ποσοστό 50% υπάρχουν περισσότερα από ένα επεισόδια οσφυαλγίας.

Πρέπει να πούμε ότι η οσφυαλγία είναι ένα γενικό σύμπτωμα που μπορεί να οφείλεται σε διάφορα αίτια και να απασχολεί διαφορετικές ιατρικές ειδικότητες.

ΣΗΜΕΙΩΤΕΟΝ ΟΤΙ Η ΟΣΦΥΑΛΓΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΙΟ ΚΟΙΝΗ ΑΙΤΙΑ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΤΟΣΟ ΣΕ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΟΣΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ.

Από τις συχνότερες αιτίες οσφυαλγίας είναι η κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου. Ο μεσοσπονδύλιος δίσκος είναι μία «ειδική δομή» μεταξύ δύο σπονδύλων αποτελούμενος στο κέντρο από τον πηκτοειδή πυρήνα και στην περιφέρεια από τον ινώδη δακτύλιο. Η χρησιμότητά του είναι να λειτουργεί ως «αμορτισέρ» απορροφώντας τους κραδασμούς κατά τις κινήσεις της σπονδυλικής στήλης. Κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου είναι η προβολή (μετατόπιση) τμήματος του κεντρικού πηκτοειδούς πυρήνα προς την περιφέρεια. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα προβολή του ινώδους δακτυλίου και δημιουργία κήλης, που τις περισσότερες φορές πιέζει κάποιο νεύρο έτσι ώστε εκτός από οσφυαλγία να υπάρχει και πόνος στη διαδρομή του πιεσμένου νεύρου σε κάποιο πόδι.

Όταν αποτύχουν οι συντηρητικές θεραπείες (ανάπαυση, φάρμακα, φυσικοθεραπείες) και υπάρχουν επανειλημμένες κρίσεις οσφυαλγίας ή πολύ περισσότερο όταν αρχίζει να παραλύει κάποιο πόδι ή υπάρχουν διαταραχές στην ούρηση πρέπει η κήλη να αφαιρεθεί άμεσα.

ΤΟΥΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥΣ ΜΗΝΕΣ Η ΝΕΑ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΚΗΛΗΣ ΜΕΣΟΣΠΟΝΔΥΛΙΟΥ ΔΙΣΚΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΕΝΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΔΙΣΚΕΚΤΟΜΗ.

Τι είναι η ενδοσκοπική δισκεκτομή;

Είναι μία ατραυματική μέθοδος αφαίρεσης κήλης μεσοσπονδυλίου δίσκου, υπό τοπική αναισθησία, με τη βοήθεια ακτινοσκοπικού μηχανήματος και ειδικών ενδοσκοπικών εργαλείων (περίπου όπως αυτά της αρθροσκόπισης γόνατος). Με τη μέθοδο αυτή μπορεί να αφαιρεθεί και τμήμα σπασμένου δίσκου ή κάποιο οστεόφυτο (τα γνωστά «άλατα» όπως λένε οι ασθενείς).

Πόσο χρόνο διαρκεί η επέμβαση;

Περίπου 45 έως 60 λεπτά (εξαρτάται από το μέγεθος και τη θέση της κήλης).

Χρειάζεται μετάγγιση αίματος;

ΟΧΙ

Με τι αναισθησία γίνεται;

ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟΠΙΚΗ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΑ.

Γίνεται μεγάλη τομή;

Δεν υπάρχει τομή απλώς μία «οπή» ενός εκατοστού, όσο χρειάζεται για να διέλθει το ειδικό ενδοσκόπιο. Από τα βασικά πλεονεκτήματα της μεθόδου είναι ότι δεν γίνεται χειρουργική τομή με τραυματισμό μυών.

Πόσο μένω στην κλινική;

Η ενδοσκοπική δισκεκτομή είναι μέθοδος που γίνεται σε εξωτερική βάση και ο ασθενής δύο με τρείς ώρες μετά την επέμβαση φεύγει για το σπίτι του.

Σε πόσο χρόνο μετά την επέμβαση φεύγουν τα συμπτώματα της κήλης;

Συνήθως η εξαφάνιση των συμπτωμάτων (ΚΥΡΙΩΣ ΤΟΥ ΠΟΝΟΥ) είναι άμεση.

Βαδίζω αμέσως; Πότε επανέρχομαι στις καθημερινές δραστηριότητες;

Ο ασθενής μετά την ενδοσκοπική δισκεκτομή σηκώνεται και βαδίζει σχεδόν άμεσα, λίγη ώρα μετά την μεταφορά στο κρεβάτι του.

Η επάνοδος στις φυσιολογικές δραστηριότητες γίνεται μία έως τέσσερις ημέρες μετά την επέμβαση.

ΣΥΝΗΘΩΣ ΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΥΠΟΒΛΗΘΟΥΝ ΣΕ ΕΝΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΔΙΣΚΕΚΤΟΜΗ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥΣ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ.

Πώς ξέρω αν μπορώ να υποβληθώ στην ενδοσκοπική τεχνική για κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου;

Αυτό θα γίνει σε συνεργασία με τον ορθοπεδικό έπειτα από κλινική εκτίμηση, καθώς και την εκτίμηση των απεικονιστικών εξετάσεων, π.χ., μαγνητική τομογραφία, ηλεκτρομυογράφημα κ.α.

Ποια τα πλεονεκτήματα της ενδοσκοπικής δισκεκτομής σε σχέση με το παραδοσιακό ανοικτό χειρουργείο;

• Είναι ατραυματική μέθοδος, δηλαδή δεν υπάρχει χειρουργική τομή με τραυματισμό μυών όπως στην παραδοσιακή μέθοδο.

• Γίνεται με τοπική αναισθησία.

• Δεν υπάρχει απώλεια αίματος – δεν γίνεται μετάγγιση αίματος.

• Πολύ μικρότερο ποσοστό λοιμώξεων.

• Είναι επέμβαση χωρίς παραμονή στο νοσοκομείο.

• ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΠΟΥ ΦΤΑΝΕΙ ΤΟ 93%.