← Πίσω στο blog

Ξηροφθαλμία: Ο ερεθισμός των ματιών και πώς αντιμετωπίζεται

Δείτε όλα τα άρθρα του NowDoctor.gr

Γράφει ο Δρ. Αναστάσιος Ιωάννης Κανελλόπουλος – Χειρουργός Οφθαλμίατρος, Καθηγητής Οφθαλμολογίας στο Παν/μιο της Νέας Υόρκης

Από την ξηροδερμία στην ξηροφθαλμία

Οι περισσότεροι άνθρωποι και πιο συχνά οι γυναίκες σε όλες τις ηλικίες αρχίζουν να νιώθουν το δέρμα τους να τους τραβάει και αντίστοιχα στα μάτια με το αίσθημα ξένου σώματος και κούρασης.

Το φαινόμενο αυτό είναι γνωστό ως ξηροδερμία και ξηροφθαλμία αντίστοιχα.

« Ξηροφθαλμία» ;

Η παραγωγή δακρύων φυσιολογικά ελαττώνεται καθώς μεγαλώνουμε σε ηλικία. Παρά το γεγονός ότι η ξηροφθαλμία μπορεί να επέλθει τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες κάθε ηλικίας, οι γυναίκες ενοχλούνται περισσότερο με αποτέλεσμα τα μάτια τους να δείχνουν άτονα και κουρασμένα. Αυτό παρατηρείται κυρίως μετά την εμμηνόπαυση (45-50 έτη). Όλα αυτά μέχρι πρότινος.

Σήμερα, η ξηροφθαλμία και η κούραση στα μάτια παρατηρείται από πολύ μικρότερες ηλικίες και ο λόγος απλός: η ίδια η ζωή, το περιβάλλον, οι πολλές ώρες δουλειάς, η χρήση Η/Υ και το συχνό make-up κουράζουν τα μάτια και τα κάνουν να δείχνουν άτονα.

Ακόμη, μεγάλη ποικιλία κοινών φαρμακευτικών σκευασμάτων – μπορούν να προκαλέσουν ξηροφθαλμία, μειώνοντας την έκκριση δακρύων (όπως για παράδειγμα αντισυλληπτικά, αντισταμινικά, ρετινοϊκό οξύ στο πρόσωπο, BOTOX κτλ).

Τα δάκρυα παράγονται με δύο διαφορετικούς τρόπους. Κατά τον πρώτο τρόπο, παράγονται δάκρυα σε αργό, σταθερό ρυθμό και η παραγωγή αυτή ευθύνεται για την φυσιολογική εφύγρανση του οφθαλμού. Κατά το δεύτερο τρόπο, παράγονται μεγάλες ποσότητες δακρύων ως απάντηση σε ερεθισμό του οφθαλμού ή σε συναισθηματική φόρτιση.

Συμπτώματα ξηροφθαλμίας:

• Κοκκίνισμα

• Άτονο και κουρασμένο βλέμμα

• Τσούξιμο ή κάψιμο στα μάτια.

• Κνησμός.

• Ινώδης βλέννη μέσα ή γύρω από τα μάτια (τσίμπλες)

• Έντονος ερεθισμός του ματιού από τον καπνό, τον άνεμο, τα έντονα φώτα, κ.ά.

• Δακρύρροια

• Δυσκολία τοποθετήσεως φακών επαφής.

Η δακρύρροια από έναν «ξηρό οφθαλμό» ακούγεται κάπως παράδοξη, αλλά εάν τα δάκρυα, τα οποία ευθύνονται για τη διατήρηση της εφυγράνσεως, δεν κρατούν τον οφθαλμό σε αρκετά υγρό περιβάλλον, το μάτι ερεθίζεται. Κατά τον ερεθισμό αυτό ο δακρυϊκός αδένας παράγει μεγάλη ποσότητα δακρύων που υπερβαίνει το όριο του αποχετευτικού συστήματος του οφθαλμού. Αυτή η αυξημένη ποσότητα δακρύων τελικώς ξεχειλίζει από το μάτι.

Θεραπεία της ξηροφθαλμίας

Προσθέτοντας τεχνητά δάκρυα. Οι σταγόνες που λέγονται τεχνητά δάκρυα, δημιουργήθηκαν για την καταπολέμηση του συνδρόμου της ξηροφθαλμίας και είναι παρόμοιες με τα δικά μας δάκρυα. Εφυγραίνουν τους οφθαλμούς και βοηθούν στην διατήρηση της υγρασίας, η οποία χάνεται καθημερινά. Τα τελευταία χρόνια, δημιουργήθηκε μια νέα κατηγορία προϊόντων για την καταπολέμηση της ξηροφθαλμίας, τα λεγόμενα οφθαλμοκαλλυντικά.

Γιατί να τα χρησιμοποιούμε; Διότι έχουν αλλάξει οι ανάγκες των ματιών μας. Συγκεκριμένα, τα μάτια μας καταπονούνται καθημερινά με αποτέλεσμα να δείχνουν άτονα, κουρασμένα, ερεθισμένα και χωρίς τη λάμψη και τη ζωντάνια που χαρακτηρίζει τα μάτια που σφύζουν από ζωή και ενεργητικότητα.

Τα Οφθαλμοκαλλυντικά, και συγκεκριμένα τα Δάκρυα Ομορφιάς, αποτελούν μια επαναστατική κατηγορία προϊόντων ομορφιάς και περιποίησης των ματιών μας για κάθε ηλικία και κάθε τύπο ματιών που προορίζονται για καθημερινή καλλυντική χρήση. Τα Δάκρυα Ομορφιάς ξεκουράζουν τα μάτια και φωτίζουν το βλέμμα.

Η χρήση των Δακρύων Ομορφιάς καθημερινά είναι σημαντική και αποτελεί την αντίστοιχη χρήση της κρέμας ημέρας, διότι τα μάτια καθημερινά καταπονούνται σε μεγάλο βαθμό. Όπως τα δερμοκαλλυντικά, έτσι και τα οφθαλμοκαλλυντικά αποτελούν την εξέλιξη στην περιποίηση και υγιεινή των ματιών μας που έλειπε εδώ και καιρό.

Δηλαδή, η χρήση τους συστήνεται σε καθημερινή βάση όχι μόνο σε αυτούς που πάσχουν από ξηροφθαλμιά, φορούν φακούς επαφής πολλές ώρες ή έχουν υποβληθεί σε κάποια οφθαλμική χειρουργική επέμβαση που καθιστά τα μάτια πιο ευαίσθητα. Αποτελούν μέρος της καθημερινής υγιεινής των ματιών. Χάρη στο Υαλουρονικό Οξύ, τα Δάκρυα Ομορφιάς έχουν την ικανότητα της βαθειάς ενυδάτωσης καθώς και δημιουργίας ενός διαυγούς ενυδατικού φιλμ στα μάτια που προστατεύει από ερεθισμούς και κοκκινίλες που μπορούν να προκληθούν από τη χρήση καλλυντικών και την ήδη αρκετά επιβαρυμένη ατμόσφαιρα (ρύπανση/νέφος). Τέλος, βοηθούν στην αντιγήρανση γύρω από τα μάτια, ενώ δίνουν ζωντάνια στο άτονο και κουρασμένο βλέμμα.

Επειδή τα μάτια είναι ο καθρέπτης της ψυχής μας αλλά και γενικότερα της ζωής μας, θα πρέπει να τα προσέχουμε ιδιαίτερα και να συμβουλευόμαστε τακτικά τον Οφθαλμίατρό μας για τη διατήρηση της υγείας τους, ενώ παράλληλα να κάνουμε χρήση των κατάλληλων προϊόντων προκειμένου να τους προσφέρουμε την κατάλληλη απαραίτητη καθημερινή περιποίηση. Τα Δάκρυα Ομορφιάς που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε καθημερινή βάση υπάρχουν για να καλύψουν ακριβώς αυτή την ανάγκη!