← Πίσω στο blog

Γνωρίζετε τα λάθη που κάνετε στο βούρτσισμα και στη χρήση οδοντικού νήματος;

Δείτε όλα τα άρθρα του NowDoctor.gr

Γράφει ο Βασίλης Χατζηπορτοκάλης – Οδοντίατρος

Ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα για να προστατέψετε τη στοματική υγεία σας.

Η στοματική υγεία αρχίζει με καθαρά δόντια.

Βουρτσίστε τα δόντια σας τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα. Όταν βουρτσίζετε, να μην βιάζεστε. Πάρτε αρκετό χρόνο για να κάνετε καλή δουλειά.

Χρησιμοποιήστε τον κατάλληλο εξοπλισμό. Χρησιμοποιήστε μια οδοντόκρεμα με φθόριο και μια μαλακή οδοντόβουρτσα που χωράει άνετα στο στόμα σας. Η ηλεκτρική οδοντόβουρτσα ενδείκνυται, ειδικά αν έχετε αρθρίτιδα ή άλλα προβλήματα που δυσχεραίνουν το αποτελεσματικό βούρτσισμα.

– Πρακτική καλή τεχνική. Κρατήστε την οδοντόβουρτσά σας σε μια μικρή γωνία ενάντια στα δόντια σας και βουρτσίστε με πίσω-και-εμπρός κινήσεις. Θυμηθείτε να βουρτσίζετε τα μέσα και μασητικές επιφάνειες των δοντιών σας, καθώς και τη γλώσσα σας. Αποφύγετε το έντονο ή σκληρό τρίψιμο, το οποίο μπορεί να ερεθίσει τα ούλα σας.

Κρατήστε τον εξοπλισμό σας καθαρό. Πάντα ξεπλύντε την οδοντόβουρτσά σας με νερό μετά το βούρτσισμα. Αποθηκεύστε την οδοντόβουρτσά σας σε όρθια θέση, αν είναι δυνατόν, και αφήστε τη να στεγνώσει μέχρι να την ξαναχρησιμοποιήσετε. Μην καλύπτετε τις οδοντόβουρτσες και αποφεύγετε την αποθήκευσή τους σε κλειστά δοχεία, τα οποία μπορεί να ενθαρρύνουν την ανάπτυξη των βακτηρίων.

Μάθετε πότε πρέπει να αντικαταστήσετε την οδοντόβουρτσά σας. Επενδύστε σε μια νέα οδοντόβουρτσα ή αντικαταστήστε την βούρτσα των ηλεκτρικών κάθε τρεις έως τέσσερις μήνες – ή και νωρίτερα αν οι τρίχες φθαρεί.

Οδοντικό νήμα για τη στοματική υγεία.

Η οδοντόβουρτσα δεν μπορεί να φτάσει τα σφιχτά διαστήματα ανάμεσα στα δόντια σας ή κάτω από την παρυφή των ούλων σας . Γι’ αυτό και καθημερινή χρήση οδοντικού νήματος είναι σημαντική.

Αποσπάστε περίπου 18 ίντσες (46 εκατοστά) του οδοντικού νήματος. Τυλίξτε το μεγαλύτερο μέρος του νήματος γύρω από το μεσαίο δάχτυλο από τη μία πλευρά, και το υπόλοιπο γύρω από το μεσαίο δάχτυλο από την άλλη πλευρά – αφήνοντας περίπου 1 ίντσα (3 εκατοστά) στο νήμα. Περάστε το μεταξύ των δοντιών. Χρησιμοποιήστε τους αντίχειρες σας για να τραβήξετε απαλά το νήμα από την παρυφή των ούλων μέχρι την κορυφή του δοντιού, φέρτε το νήμα σε όλες τις πλευρές του δοντιού. Επαναλάβετε αυτή την τεχνική για κάθε επόμενο δόντι με καθαρό κάθε φορά νήμα.

Αν έχετε πρόβλημα στο να περάσει το νήμα μεταξύ των δοντιών, δοκιμάστε το κηρωμένο. Αν είναι δύσκολο να χειριστεί το νήμα.