← Πίσω στο blog

Λεύκανση δοντιών μόνο από οδοντιάτρους

Δείτε όλα τα άρθρα του NowDoctor.gr

Γράφει ο Βασίλειος Χατζηπορτοκάλης – Οδοντίατρος

Το Συμβούλιο Ευρωπαίων Οδοντίατρων (CED) καλωσορίζει την απόφαση του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης της Οδηγίας του Συμβουλίου τροποποιώντας την Οδηγία 76/768/EEC, όσον αφορά καλλυντικά σκευάσματα, για τον σκοπό της προσάρμοσης του Annex III σε τεχνική διαδικασία.

Το Συμβούλιο Ευρωπαίων Οδοντίατρων έχει εισηγηθεί επανειλημμένως για την κατάλληλη ρύθμιση των προϊόντων λεύκανσης δοντιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε συνεννόηση με την συμβουλή της Ευρωπαϊκής Επιστημονικής Επιτροπής στην Ασφάλεια Κταναλωτών η οποία τόνισε ότι προϊόντα με υψηλότερες συγκεντρώσεις είναι ασφαλής όταν χρησιμοποιούνται μετά από κλινική εξέταση και κάτω από την εποπτεία του οδοντίατρου.

Ακολουθώντας την απόφαση του Συμβουλίου, τα προϊόντα λεύκανσης δοντιών τα οποία περιέχουν μέχρι 0.1% υπεροξείδιο του υδρογόνου θα συνεχίσουν να διατίθενται ελεύθερα στους καταναλωτές στην αγορά. Για προϊόντα τα οποία περιέχουν μεταξύ 0.1% και 6% υπεροξείδιο του υδρογόνου, η κλινική εξέταση και αρχική θεραπεία από τον οδοντίατρο θα απαιτείται, για την διασφάληση της ανυπαρξίας παραγόντων κινδύνου ή στοματολογικών παθολογιών, και μετά θα μπορεί ο ασθενής να συνεχίζει την θεραπεία μόνος του ή μόνη της. Η χρήση αυτών των προϊόντων θα απαγορεύεται για άτομα κάτω των 18. Τα προϊόντα λεύκανσης δοντιών τα οποία περιέχουν περισσότερο από 6% υπεροξείδιο του υδρογόνου θα συνεχίσουν να απαγορεύονται. Το Συμβούλιο Ευρωπαίων Οδοντίατρων πιστεύει ότι αυτές οι αλλαγές θα αυξήσουν την ασφάλει του ασθενή γιατί θα μπορούν να προμηθεύτουν τα κατάλληλα προϊόντα από έναν εκπαιδευμένο και με τα απαιτούμενα προσόντα επαγγελματία οδοντίατρο.

Τα κράτη μέλη θα έχουν 12 μήνες να μεταθέσουν την Οδηγία σε εθνική νομοθεσία μετά από δημοσίευση στο Επίσημο Έντυπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το Συμβούλιο Ευρωπαίων Οδοντίατρων θεωρεί ότι η απόφαση του Συμβουλίου είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα προς τη διασφάλιση της ασφάλειας των ασθενών και την εξάλειψη της αβεβαιότητας όσων αφορά το πώς και από ποιόν θα πρέπει να γίνεται η λεύκανση δοντιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Dr. Wolfgang Doneus, Πρόεδρος του Συμβουλίου Ευρωπαίων Οδοντίατρων (CED) είπε: «Αυτή η Οδηγία είναι ευχάριστη γιατί αναγνωρίζει τον μοναδικό ρόλο του οδοντίατρου, επιτρέποντας την διαδικασία της λεύκανσης να ελέγχεται σωστα και να διασφαλίζεται η ασφάλεια των ασθενών.»

Ο Dr. Stuart Johnston, CED chair of the Working Group Tooth Whitening είπε: «Χαίρομαι για την ασφάλεια η οποία προσφέρεται στο κοινό από αυτή την απόφαση που περιμέναμε από καιρό. Είναι τώρα ξεκάθαρο ότι η λεύκανση δοντιών είναι οδοντιατρική πράξη και μπορεί να γίνει με ασφάλεια απο οδοντίατρο.»