← Πίσω στο blog

Κονδυλώματα: Ανίχνευση και αντιμετώπιση τους

Δείτε όλα τα άρθρα του NowDoctor.gr

Γράφει ο Γιάννης Περιστέρης M.D PHD – Χειρουργός Μαιευτήρας/ Γυναικολόγος

Έχω κονδυλώματα πως τα κόλλησα;

Είναι σημαντικό να καταλάβετε ότι είναι διαφορετικό το να έχετε κονδυλώματα που είναι μικροσκοπικά ορατές βλάβες στο αιδοίο ,στον κόλπο ή τον τράχηλο (που οφείλονται συνήθως στους HPV 6 και 11) και διαφορετικό να έχετε μολυνθεί με τους ιούς HPV που δεν είναι ορατές οι βλάβες με γυμνό οφθαλμό.

Πολλές γυναίκες λένε έχω κονδυλώματα και εννοούν ότι έχουν μολυνθεί από τον ιό. Οι ιοί είναι μια ασθένεια μεταδοτική κυρίως σεξουαλική 90% περιπτώσεων . Το υπόλοιπο 10% μεταδίδεται με μη σεξουαλικούς τρόπους μετάδοσης.

Είναι γνωστό ότι υπάρχουν 120 περίπου διαφορετικοί τύποι των HPV εκ των οποίων οι τύποι 16 και 18 συνδέονται με την εμφάνιση του καρκίνου τραχήλου της μήτρας γι΄αυτό και είναι σημαντική η αντιμετώπιση της μόλυνσης.

Πως θα βεβαιωθώ ότι έχω μολυνθεί;

Είναι απαραίτητη η γυναικολογική εξέταση, το test pap, που δείχνει χωρίς να αποδεικνύει ότι υπάρχει υπόνοια μόλυνσης με τους ιούς HPV.Το επόμενο βήμα είναι η κολποσκόπηση και πιθανώς η λήψη εκλεκτικών βιοψιών απ΄τα σημεία που υπάρχει η μόλυνση.

Επίσης είναι σημαντική η εξέταση HPV- DNA test που μας δείχνει ποιος ή ποιοι τύποι των HPV είναι υπεύθυνοι για την μόλυνση.

Τι να κάνω λοιπόν γιατρέ μου;

Αφού γίνει ο πλήρης έλεγχος test pap, κολποσκόπηση, βιοψίες, HPV- DNA test και ανάλογα με τα αποτελέσματα αυτών των εξετάσεων οι ενέργειες είναι οι ακόλουθες :

Οξυτενή κονδυλώματα : εξάχνωση με laser ή τοπική θεραπεία.

Απλή μόλυνση HPV: Παρακολούθηση, Συντηρητική θεραπεία

HPV μόλυνση CIN I: Συντηρητική θεραπεία ή εξάχνωση ανάλογα με τον τύπο του ιού.

HPV μόλυνση CIN II: Αφαίρεση με loop laser των προσβεβλημένων περιοχών HPV και ιστολογική εξέταση για να επιβεβαιωθεί ότι έχει αφαιρεθεί πλήρως η βλάβη.

HPV μόλυνση CIN III : Κωνοειδής εκτομή τραχήλου μήτρας και ιστολογική εξέταση για να επιβεβαιωθεί ότι έχει αφαιρεθεί πλήρως η βλάβη.

Σε κάθε περίπτωση να θυμάστε ότι όσο πιο υγιεινή ζωή ζείτε και όσο μεγαλύτερη είναι η αντίσταση του οργανισμού σας, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα.