← Πίσω στο blog

Πλαστική χειρουργική μετά την εγκυμοσύνη

Δείτε όλα τα άρθρα του NowDoctor.gr

Γράφει ο Γεώργιος Ζαμπάκος – Πλαστικός Χειρουργός

Μετά την εγκυμοσύνη, το σώμα της γυναίκας αλλάζει, και πολλές φορές χάνει την προηγούμενη φόρμα του. Οι κοινωνικές συνθήκες αναγκάζουν πολλές γυναίκες να καθυστερήσουν τη δημιουργία οικογένειας μετά τα 30, όπου η ικανότητα του σώματος να επανέλθει μετά από μία εγκυμοσύνη είναι μειωμένη, ενώ πολλά ζευγάρια καταφεύγουν στην εξωσωματική γονιμοποίηση με αποτέλεσμα την αύξηση των διδύμων κυήσεων. Όλοι αυτοί οι παράγοντες έχουν ως αποτέλεσμα το γυναικείο σώμα να είναι πολύ περισσότερο ευάλωτο στις αλλαγές της εγκυμοσύνης από ότι παλαιότερα.

Τι συμβαίνει στο σώμα μου;

Καθώς η κοιλιά μεγαλώνει για να φιλοξενήσει το μωρό (ή τα μωρά), το δέρμα της κοιλιάς τεντώνεται, με αποτέλεσμα τη ρήξη των ινών του κολλαγόνου και τη δημιουργία ραγάδων και χαλάρωσης. Οι μυς της κοιλιάς χαλαρώνουν επίσης και πολλές φορές σπρώχνονται προς τα πλάγια, από όπου δεν μπορούν να επανέλθουν ούτε με γυμναστική.
Ο μεταβολισμός της γυναίκας, όπως και ο τρόπος με τον οποίο αποθηκεύεται το λίπος, αλλάζουν επίσης κατά την εγκυμοσύνη, σε μια προσπάθεια της φύσης να έχει η μητέρα διαθέσιμες αποθήκες ενέργειες για να μπορεί να ανταπεξέλθει στο δύσκολο έργο της, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται «κοιλίτσα» και «ψωμάκια» που είναι πολύ ανθεκτικά στη δίαιτα και την άσκηση.
Πολλές γυναίκες προβληματίζονται για το αν θα πρέπει να θηλάσουν ή όχι, φοβούμενες ότι ο θηλασμός θα «χαλάσει» το στήθος τους. Η πραγματικότητα είναι ότι δεν ευθύνεται ο θηλασμός για τις επιπτώσεις στο στήθος της γυναίκας, αλλά οι αλλαγές που παρατηρούνται κατά την εγκυ-μοσύνη. Επιπλέον, έχει αποδειχθεί ότι ο θηλασμός προσφέρει σημαντικά οφέλη τόσο στο παιδί όσο και στην ίδια τη γυναίκα.
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης οι γαλακτοφόροι αδένες μεγαλώνουν και αντικαθιστούν το λίπος του στήθους, ενώ το δέρμα και οι σύνδεσμοι που συγκρατούν το στήθος χαλαρώνουν. Μετά τη γέννηση και την ολοκλήρωση του θηλασμού (εφόσον η μητέρα θηλάσει) οι γαλακτοφόροι αδένες υποστρέφουν και το στήθος αδειάζει και πέφτει.

Πώς μπορώ να ξαναφτιάξω το σώμα μου;

Όλες αυτές οι αλλαγές που περιγράφηκαν παραπάνω αναγκάζουν πολλές γυναίκες να αισθάνονται άσχημα για το σώμα τους και να ζητούν τη βοήθεια της πλαστικής χειρουργικής για να αποκαταστήσουν την εικόνα του.

Κοιλιά

Μερικές μητέρες βρίσκουν ότι το δέρμα της κοιλιάς είναι λίγο χαλαρό χωρίς να έχουν πάρει ιδιαίτερο βάρος. Στην περίπτωση αυτή μπορεί να εφαρμοστεί θεραπεία με Fractional CO2 Laser που βοηθά στη σύσφιξη του δέρματος της κοιλιάς.
Εάν, εκτός από τη μικρή χαλάρωση υπάρχει παραπανίσιο λίπος που έχει αποθηκευθεί στην κοιλιά και στα ψωμάκια, αυτό μπορεί να αφαιρεθεί μόνιμα με λιποαναρρόφηση που ταυτόχρονα προάγει τη σύσφιξη του δέρματος.
Μια άλλη επιλογή είναι η μίνι κοιλιοπλαστική, που απευθύνεται σε γυναίκες που έχουν παραπανίσιο λίπος στην κοιλιά και χαλάρωση στο τμήμα κάτω από τον ομφαλό. Εδώ γίνεται πρώτα λιποαναρρόφηση που αφαιρεί το λίπος, και στη συνέχεια αφαιρείται το περίσσιο δέρμα κάτω από τον ομφαλό με μία τομή όπως αυτή της καισαρικής χωρίς να πειραχθεί ο ομφαλός.
Οι ραγάδες και η μεγάλη χαλάρωση της κοιλιάς μπορούν να αντιμετωπιστούν με κοιλιοπλαστική, που «σφίγγει» τους μυς και αφαιρεί το τμήμα της κοιλιάς που κρέμεται κάτω από τον ομφαλό, μαζί με τις ραγάδες. Εάν όμως σκοπεύετε να κάνετε και άλλα παιδιά είναι φρόνιμο να αναβάλετε την επέμβαση μέχρι να ολοκληρώσετε την οικογένειά σας, αφού τυχόν νέα εγκυμοσύνη μέσα στα πρώτα δύο χρόνια μετά από την κοιλιοπλαστική θα καταστρέψει το αποτέλεσμά της.

Στήθος

Το στήθος μπορεί να αποκατασταθεί με ανόρθωση (μαστοπηξία) με ή χωρίς τη χρησιμοποίηση ενθεμάτων σιλικόνης (για την αποκατάσταση του μεγέθους αν το στήθος έχει «αδειάσει»). Θα πρέπει όμως να περιμένετε τουλάχιστον 6 μήνες μετά το τέλος του θηλασμού για να κάνετε επέμβαση στο στήθος, ώστε αυτό να έχει επανέλθει στην κανονική του κατάσταση.
Οι επεμβάσεις αυτές μπορούν να γίνουν μεμονωμένα ή σε συνδυασμό, μετά από διεξοδική συζήτηση μεταξύ μας, ώστε να αποφασίσουμε μαζί τι είναι καλύτερο για εσάς.