← Πίσω στο blog

Κοιλιοπλαστική: πως θα αποκτήσετε το σώμα των ονείρων σας

Δείτε όλα τα άρθρα του NowDoctor.gr

Γράφει ο Dr. Ζήσης Μπουκουβάλας – Πλαστικός Χειρουργός  / Διευθυντής Πλαστικής Χειρουργικής νοσοκομείου «Metropolitan» / Διδάκτωρ Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Με τον όρο κοιλιοπλαστική αναφερόμαστε σε επέμβαση στην κυρίως κοιλιακή χώρα που σκοπό έχει την αφαίρεση δέρματος και λίπους κατά τέτοιο τρόπο ώστε να έχει μετά την επέμβαση ο ασθενής μία όσο το δυνατόν επίπεδη και λεπτή κοιλιά χωρίς εικόνα χαλάρωσης .

Η κοιλιοπλαστική είναι η μόνη ουσιαστική λύση στην αντιμετώπιση της περίσσειας δέρματος και υποδορίου λίπους στην περιοχή της κοιλιάς. Απαιτείται συνήθως γενική αναισθησία αλλά όταν η επέμβαση περιοριστεί σε διόρθωση της δερματικής ζώνης κάτω από τον ομφαλό και μόνον ( mini κοιλιοπλαστική ) μπορεί να γίνει και με τοπική αναισθησία και/ή μέθη.

Στην κανονική κοιλιοπλαστική απο μία όσο το δυνατόν μικρότερου μήκους περίπου οριζόντια τομή στην πρόσθια κοιλιακή χώρα, κάτω από το επίπεδο του εσωρούχου, γίνεται αποκόλληση του κοιλιακού τοιχώματος μέχρι και αρκετά ψηλότερα από τον ομφαλό. Εν συνεχεία γίνεται, εφόσον χρειάζεται, ισχυροποίηση του κοιλιακού τοιχώματος με κατάλληλη συρραφή και κινητοποίηση του δέρματος προς τα κάτω για να έρθει και να συρραφεί κατα τρόπο ώστε να επιπεδωθεί τελείως η κοιλιά . Ο ομφαλός δεν αλλάζει θέση αλλά παραμένει στο ίδιο ακριβώς ύψος. Η επέμβαση έχει σαν αποτέλεσμα την αφαίρεση μεγάλης ποσότητας δέρματος και λίπους από την κοιλιά αλλά και την ισχυροποίηση του κοιλιακού τοιχώματος αποφεύγοντας έτσι τυχόν μελλοντικές κήλες. Πέρα δηλαδή από αισθητικό μπορεί να έχει και λειτουργικό αποτέλεσμα. Μετεγχειρητικά ο ασθενής φορά έναν ελαστικό κορσέ που υποστηρίζει το κοιλιακό τοίχωμα και βοηθά στην μονιμοποίηση του αποτελέσματος.

Με την αφαίρεση της περρίσειας των ιστών που ανεφέρθησαν η κοιλιοπλαστική επιφέρει μοναδική αλλαγή στην εικόνα του σώματος το οποίο μετά την επέμβαση δείχνει πάρα πολύ καλύτερο και νεανικό. Άλλωστε η μεγάλη κοιλιά επηρεάζει τον τρόπο ένδυσης αλλά και την στάση μας τόσο σε όρθια όσο και σε καθιστή θέση. Ιδιαίτερα δε σε ασθενείς που έχουν υποστεί κάποια βαριατρική επέμβαση ( μπαλονάκι, γαστρικός δακτύλιος, γαστρικό bypass) και έχουν απολέσει πολύ μεγάλο αριθμό κιλών η κοιλιοπλαστική είναι μονόδρομος στην προσπάθεια ανάκτησης ενός αισθητικά άρτιου σώματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σχεδόν πάντοτε συνδυάζουμε την κοιλιοπλαστική με περιοχική λιποαναρρόφηση στις πλάγιες κοιλιακές χώρες αλλά και με γενικότερη λιποαναρρόφηση της κοιλιάς είτε στον ίδιο χρόνο με την κοιλιοπλαστική είτε σε προηγούμενο στάδιο αποκατάστασης εφόσον αυτό έχει επιλεγεί από τον ασθενή γιατί έτσι καταλήγουμε σε ακόμα καλύτερα αισθητικά αποτελέσματα.