← Πίσω στο blog

Η οδοντιατρική στην υπηρεσία της υγείας του ανθρώπου

Δείτε όλα τα άρθρα του NowDoctor.gr

Γράφει η Δέσποινα Κωστομοίρη- Χειρουργός Οδοντίατρος / Ειδικευμένη στην αισθητική οδοντιατρική/ Διευθύντρια της Athens Life Smile

Η γνώση της οδοντιατρικής δεν περιορίζεται μόνο στην σωστή διάγνωση και θεραπεία των δοντιών αλλά ταυτόχρονα και στην διάγνωση πολλών νοσημάτων που μπορούν να εκδηλωθούν στο στόμα και να μας προειδοποιήσουν για την υγεία μας. Το τελικό σχέδιο θεραπείας βεβαίως αυτών των νοσημάτων απαιτεί την περαιτέρω διάγνωση και κλινική εξέταση από άλλες ειδικότητες ιατρών.

Στο πρώτο check up το οποίο κάνει ο οδοντίατρος στον ασθενή του απαιτείται να εξετάσει ακτινογραφικά και κλινικά.

1) ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΚΑ: Την πανοραμική ακτινογραφία η οποία απεικονίζει την κατάσταση των γνάθων, των δοντιών, της άρθρωσης και των ιγμορείων. Στην πανοραμική ακτινογραφία μπορεί να διαγνώσει πιθανές κύστες, προβλήματα στα ιγμόρεια ( π.χ χρόνιες ιγμορίτιδες), αλλοιώσεις στα δόντια, προβλήματα στην κροταφογναθική άρθρωση. Ακόμη σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να διαγνωσθεί καλοήθης ή και κακοήθης όγκος. Σε κάθε περίπτωση, που υπάρχουν ευρήματα ακτινογραφικά από την πανοραμική και τις επιμέρους τοπικές ακτινογραφίες , ο οδοντίατρος μπορεί να ζητήσει και περαιτέρω αξονική ακτινογραφία για ολοκληρωμένη διάγνωση.

2) ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ: Η κλινική εξέταση περιλαμβάνει:

• Εξέταση της κροταφογναθικής άρθρωσης.

• Ψηλάφηση των ασθενών στο λαιμό του ασθενή καθώς και του αυχένα. Πολλές φορές σε έλεγχο μπορεί να παρατηρήσουμε διόγκωση του θυροειδούς αδένα και να παραπεμφθεί ο ασθενής για ενδοκρινικό έλεγχο. Μπορεί επίσης να παρατηρηθεί διόγκωση των λεμφαδένων που απαιτεί περαιτέρω έλεγχο.

• Ψηλάφηση των σιελογόνων αδένων

• Έλεγχος στα χείλη γιατί πολλές αβιταμινώσεις εμφανίζονται π.χ με τη μορφή της συγχειλίτιδας και απαιτείται περαιτέρω αιματολογικός έλεγχος. Επίσης ο έρπις ζωστήρας έχει συνήθως πρώτη εμφάνιση στα χείλη.

• Έλεγχος εσωτερικά στο στόμα σε όλα τα μαλακά μόρια, ούλα, γλώσσα, έδαφος της γλώσσας παρειές ( μάγουλα), ουρανίσκος.

• Έλεγχος στα δόντια και επιμέρους τοπικές ακτινογραφίες όταν χρειάζεται, για διάγνωση και θεραπεία των δοντιών και των παθήσεών τους

• Στις περιπτώσεις που απαιτούνται εμφυτεύματα είναι προϋπόθεση εκτός της πανοραμικής ακτινογραφίας και η αξονική καθώς και πλήρες ιατρικό ιστορικό.

Στο στόμα πολλές φορές μπορούν να εκδηλωθούν σοβαρά νοσήματα όπως το AIDS, ο καρκίνος ( λευχαιμία), σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα , προκαρκινικές βλάβες, καθώς και αβιταμινώσεις , σακχαρώδης διαβήτης , νοσήματα του αίματος ( αναιμία) και παρενέργειες από λήψη φαρμάκων ( ορμονικά, αντιυπερτασικά , ανοσοκατασταλτικά κ.α.) καθώς και κληρονομικά νοσήματα .

Όλα τα ανωτέρω μπορούν να εκδηλωθούν πρωτογενώς ή δευτερογενώς με διάφορες διαταραχές στο στόμα , π.χ. όπως πόνος , άφθες, ελκώσεις, τσούξιμο, ερυθρότητα αίσθημα καύσου, ξηροστομία , συγχειλίτιδα , λευκοπλακία, ερυθροπλακία, στοματίτιδα, φυσαλίδες, διόγκωση, κακοσμία πληγές που δεν κλείνουν, αιμορραγία κ.α.

Θα πρέπει να τονισθεί ιδιαίτερα ότι η διόγκωση των ούλων η οποία μπορεί να συνοδεύεται από ερυθρότητα , αιμορραγία, κινητικότητα δοντιών είναι αποτέλεσμα ουλίτιδος ή περιοδοντίτιδος δηλαδή παραμελημένης στοματικής υγιεινής η οποία αντιμετωπίζεται από τον οδοντίατρο με την ανάλογη θεραπεία και συντηρείται από τον ασθενή με οδηγίες στοματικής υγιεινής και τον επανέλεγχο του ασθενούς. Σπανίως υποκρύπτεται κάποιο άλλο νόσημα.

Σ’ αυτές τις περιπτώσεις εάν υπάρχει αναιμία, σακχαρώδης διαβήτης ή οποιαδήποτε ορμονική διαταραχή απαιτείται για την καλύτερη θεραπεία ιδιαίτερα των περιοδοντικών ασθενών να είναι ρυθμισμένη η υγεία του ασθενούς. ‘

Ο έμπειρος οδοντίατρος πρέπει και οφείλει να συμβάλλει στην γενικότερη υγεία του ασθενούς παραπέμποντάς τον όταν χρειάζεται σε άλλες ειδικότητες.