← Πίσω στο blog

Πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση των συχνότερων καρκίνων

Δείτε όλα τα άρθρα του NowDoctor.gr

Από τους πλέον συχνούς καρκίνους στον άνθρωπο είναι του παχέος εντέρου, του πνεύμονος και του προστάτη. Μεγάλο βάρος της έρευνας έχει εστιασθεί στην πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση.

Σε γενικές γραμμές η άθληση, οι διατροφικές συνήθειες, το κάπνισμα, η υγιεινή ζωή παίζουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη των καρκίνων αυτών.

Για την έγκαιρη διάγνωση, η τεχνολογία αποτελεί την αιχμή του δόρατος για την επίτευξη του στόχου αυτού.

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΡΟΣΤΑΤΗ

Ο καρκίνος του προστάτη είναι ο συχνότερος καρκίνος στους άνδρες και η συχνότητα του έχει τριπλασιασθεί τα τελευταία 40 χρόνια. Μόνο στην Ευρώπη υπήρχαν 330.000 άνδρες το 2008 που είχαν διαγνωσθεί και την ίδια περίοδο οι θάνατοι ήταν 69.000.

Ο καρκίνος του προστάτη είναι πολύ βραδέως εξελισσόμενη νεοπλασία και η έγκαιρη διάγνωση του γίνεται με την εξέταση PSA από το αίμα. Ο μαζικός έλεγχος του πληθυσμού (αρρένες μεσήλικες) με PSA για έγκαιρη διάγνωση δεν έχει υιοθετηθεί από τις αντίστοιχες ουρολογικές και ογκολογικές εταιρείες. Ο βασικός λόγος είναι ότι η έγκαιρη διάγνωση οδηγεί σε θεραπείες (χειρουργείο, ακτινοθεραπεία) που δεν μεταφράζονται τελικά σε επιμήκυνση του χρόνου ζωής των ανδρών. Και επιπλέον, οι θεραπείες αυτές οδηγούν αργά ή γρήγορα σε παρενέργειες όπως η ακράτεια, η στυτική διαταραχή κλπ σε άτομα καθ’όλα υγιή.

Αντιθέτως, σε εξατομικευμένη βάση σε συγκεκριμένες περιπτώσεις με αυξημένο PSA σε άνδρες νεώτερης ηλικίας, χωρίς άλλες παθήσεις, με βιοψία που αναφέρεται σε επιθετικότερη μορφή καρκίνου η θεραπεία επιβάλλεται μετά συζήτηση και συναπόφαση ιατρού και ασθενούς. Άτομα ηλικίας άνω των 75 δεν πρέπει να υποβάλλονται μαζικά σε εξέταση PSA.

Άνδρες με οικογενειακό ιστορικό καρκίνου προστάτη μπορούν να ελέγχονται με PSA από την ηλικία των 45 ετών.

Διαβάστε περισσότερα στο www.boro.gr