← Πίσω στο blog

Πόνος στο αυτί σε αεροπλάνο και καταδύσεις

Δείτε όλα τα άρθρα του NowDoctor.gr

imagesΓράφει ο Dr. Κωνσταντίνος Αναστασάκης – Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής

Τι κοινό έχουν η πτήση με αεροπλάνο, το ψαροντούφεκο και η οδήγηση στο βουνό; Και στις 3 περιπτώσεις, η πίεση της ατμόσφαιρας αλλάζει και μπορεί να προκληθεί πόνος και βλάβη στο αυτί.

Το αυτί χωρίζεται από το τύμπανο σε έξω και έσω αυτί. Το έσω αυτί έχει ένα σωληνάκι που το συνδέει με τη μύτη, την Ευσταχιανή σάλπιγγα, μέσα από το οποίο μπορεί και εξισορροπεί την πίεση με το περιβάλλον όταν καταπίνουμε ή χασμουριόμαστε, αφού τότε ανοιγοκλείνει η Ευσταχιανή σάλπιγγα.

Η Ευσταχιανή σάλπιγγα επιτρέπει την εξίσωση της πίεσης μεταξύ έξω και έσω αυτιού

Αν για οποιοδήποτε λόγο δεν δουλεύει καλά η Ευσταχιανή σάλπιγγα, δεν μπορεί να εξισωθεί η πίεση των 2 τμημάτων του αυτιού, προκαλείται πόνος και τραυματισμός (βαρότραυμα) στο τύμπανο από υπερβολική τάση (τέντωμα). Στις καταδύσεις το νερό πιέζει το τύμπανο προς τα μέσα, ενώ στην απογείωση αυξάνεται η πίεση του αέρα στο έσω αυτί και πιέζει το τύμπανο προς τα έξω.

Αν είστε κρυωμένος, μην πετάτε, θα το μετανιώσετε!

Το βαρότραυμα προκαλεί απότομο πόνο, ενώ μπορεί να μειωθεί η ακοή ή να νιώθει κανείς το αυτί μπουκωμένο, να ακούει μεταλλικό ήχο ή σφύριγμα (εμβοές), και ακόμα να νιώσει ζάλη (ίλιγγο) ή και ξαφνικό πονοκέφαλο (κεφαλαλγία).

Ο πιο συχνός Μύθος

«Μπορώ να πετάξω/να κάνω κατάδυση και ας είμαι κρυωμένος, ξέρω καλή εξίσωση πίεσης».

Η Αλήθεια

Αν κανείς έχει βουλωμένη μύτη, η «εξίσωση» είναι αποτυχημένη και μάλιστα έχει και τον κίνδυνο να μεταφέρει μικρόβια από τη μύτη στο αυτί και το κρυολόγημα να γίνει μέση ωτίτιδα. Μην το δοκιμάσετε!

Τι να κάνετε

  • Ταξιδεύετε μόνο αν είστε υγιείς και ακόμα και τότε χρησιμοποιήστε αποσυμφορητικό sprayπριν το ταξίδι προκειμένου να ανοίξει πλήρως η μύτη και η Ευσταχιανή σάλπιγγα
  • Μασάτε τσίχλα ή φάτε μια καραμέλα, κυρίως κατά την κάθοδο του αεροπλάνου
  • Ένας ακόμα τρόπος είναι να κλείσετε σφιχτά τη μύτη και το στόμα και να σπρώξετε αέρα στα αυτιά. Αυτό ονομάζεται «χειρισμός Valsalva» (εξίσωση) αλλά θέλει προσοχή γιατί μπορεί να νιώσετε ζάλη ή να προκαλέσετε βλάβη στο τύμπανο αν το παρακάνετε!
  • Αν κάνετε καταδύσεις, αποφύγετέ τες τελείως, μέχρι να γίνετε καλά.

Πριν την κατάδυση ή την πτήση, κάντε εξίσωση πιέσεων

Τι να μην κάνετε

Αν είστε κρυωμένος/η, μην ταξιδεύετε με αεροπλάνο και μην κάνετε καταδύσεις. Αν πρέπει οπωσδήποτε να ταξιδέψετε, μιλήστε με τον Ωτορινολαρυγγολόγο σας για να σας δώσει τις απαραίτητες οδηγίες.

Τι κάνουμε εμείς

Αν προκληθεί πράγματι βαρότραυμα, το αντιμετωπίζουμε υποστηρικτικά. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να βρούμε το βαθύτερο αίτιο, που μπορεί να είναι κάτι απλό, όπως ένα κρυολόγημα, ή κάτι μόνιμο, όπως κάποιο ανατομικό πρόβλημα, π.χ. στραβό διάφραγμα, υπερτροφικές κόγχες, πολύποδες, κτλ.

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τον Dr. Κωνσταντίνο Αναστασάκη, πατήστε εδώ.

Διαβάστε περισσότερα στο site του γιατρού