← Πίσω στο blog

Τροφική δυσανεξία και αλλεργία

Δείτε όλα τα άρθρα του NowDoctor.gr

images1LELA56OΓράφει η Νίκη Κουλουμπή – Βιοπαθολόγος/ Μικροβιολόγος

Ως τροφική δυσανεξία χαρακτηρίζεται η παθολογική αντίδραση του οργανισμού σε ένα τροφικό ερέθισμα. Ωστόσο πολλές φορές υπάρχει η σύγχυση μεταξύ της αλλεργίας και της δυσανεξίας. Η διαφορά τους στηρίζεται κυρίως στο χρόνο αντίδρασης των συμπτωμάτων.

Στην αλλεργία, τα σχετιζόμενα με την IgE συμπτώματα εμφανίζονται άμεσα σε λιγότερο από μια ώρα από την κατανάλωση της ύποπτης τροφής. Στη δυσανεξία εμφανίζονται περίπου 24 με 120 ώρες μετά την πρόσληψη της τροφής και σχετίζονται με τις IgG ανοσοσφαιρίνες.

Πλέον υπάρχει η δυνατότητα με αιμοληψία να βρούμε κατά πόσο υπάρχει δυσανεξία (έλεγχος IgG4 ανοσοσφαιρίνης) έναντι συγκεκριμένων τροφών αλλά και το ενδεχόμενο αλλεργίας, ελέγχοντας τις IgE ανοσοσφαιρίνες αντίστοιχα.

images0HICYERLΕιδικά για τη δυσανεξία, εκτός από το panel των τροφών που ελέγχονται, 100 περίπου, υπάρχει και η δυνατότητα ελέγχου μεμονωμένων τροφών και συστατικών όπως, ασπράδι αυγού, κρόκος αυγού, διάφορα μείγματα από αλεύρια (σιτάρι, σίκαλη, κριθάρι, βρώμη, καλαμπόκι, γλουτένη, κ.α.).

Στη περίπτωση της αλλεργίας, μπορεί να ελεγχθεί μεμονωμένο οποιοδήποτε αλλεργιογόνο αλλά και ομάδες αλλεργιογόνων.