← Πίσω στο blog

Εκστρατεία κατά του Σακχαρώδη Διαβήτη

Δείτε όλα τα άρθρα του NowDoctor.gr

21565401«Hχηρά» μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση για την κατανόηση, την αντιμετώπιση και την πρόληψη του σακχαρώδη διαβήτη στη χώρα μας, δίνουν καλλιτέχνες και ειδικοί του χώρου, που φωτογραφήθηκαν από το φακό του Γιώργου Καλφομανώλη για τη δημιουργία της ειδικής έκδοσης – λευκώματος με τίτλο «Διάδωσέ το», το οποίο παρουσιάστηκε το βράδυ της Δευτέρας σε ειδική εκδήλωση και θα διανεμηθεί δωρεάν σε γιατρούς, ασθενείς, νοσοκομεία και διαβητολογικά κέντρα.

Η Αστική Εταιρεία Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα (ΜΚΟ) «Με οδηγό το διαβήτη – κάρτα διαβήτη», με την ανάληψη διοργάνωσης της ενημερωτικής εκστρατείας «Διάδωσέ το», στοχεύει στην έγκυρη ενημέρωση και τη συλλογική ευαισθητοποίηση των Ελλήνων πολιτών γύρω από ένα νόσημα που πλήττει 300 εκατομμύρια ανθρώπους σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο διαβήτης μπορεί να προληφθεί, ανέφερε κατά την ομιλία του ο παθολόγος – διαβητολόγος, διευθυντής του Γ’ Παθολογικού Τμήματος και του Διαβητολογικού Κέντρου του Γενικού Νοσοκομείου Νικαίας Αλέξιος Σωτηρόπουλος, σημειώνοντας ότι η κληρονομικότητα παίζει ρόλο στην εμφάνιση της νόσου, ωστόσο τον πιο καθοριστικό ρόλο παίζει ο τρόπος ζωής, δηλαδή η διατροφή και η άσκηση.

Σύμφωνα με τους ειδικούς αύξηση παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια η συχνότητα εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 (ΣΔΤ2) στους εφήβους, ο οποίος σχετίζεται άμεσα με την παχυσαρκία.

Ο διαβήτης είναι «ύπουλη νόσος», καθώς τις περισσότερες φορές δε δίνει καθόλου συμπτώματα, ενώ ακόμη και μετά τη διάγνωση, επειδή στα αρχικά στάδια δεν προκαλεί κάποιο πόνο ή κάποια ενόχληση, δεν δίνεται ιδιαίτερη προσοχή με αποτέλεσμα να μην αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά.

Όπως είπε ο Αλέξιος Σωτηρόπουλος πρόκειται για μια σοβαρή χρόνια νόσο, η οποία, αν αντιμετωπιστεί σωστά από τη διάγνωση, θα μας συντροφεύει σε μια μακρά, και με καλή ποιότητα, πορεία ζωής.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ