← Πίσω στο blog

Εξελιγμένες θεραπείες εξαλείφουν την κυτταρίτιδα

Δείτε όλα τα άρθρα του NowDoctor.gr

GJD_6887Γράφει ο Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος, Dr. Χριστόφορος Τζερμιάς

Στη μάχη με την κυτταρίτιδα, κάθε γυναίκα αισθάνεται αδικημένη. Γιατί ακόμα κι αν ακολουθεί υγιεινή διατροφή, γυμνάζεται συστηματικά, πίνει άφθονο νερό, δεν καπνίζει και δεν έχει περιττά κιλά, η όψη «φλούδας πορτοκαλιού» μοιάζει εδραιωμένη στην περιφέρειά της. Κι όμως, πλέον η δερματολογία διαθέτει στη φαρέτρα της πολλά όπλα για να την εξαλείψει, και όχι μόνο κρέμες.

Γιατί και πώς εκδηλώνεται;

Η κυτταρίτιδα προέρχεται από την ανομοιογενή κατανομή του λίπους και την υποδόρια διάταση του συνδετικού ιστού. Το φαινόμενο αυτό είναι συχνότερο στις γυναίκες  – έχει υπολογιστεί ότι εμφανίζεται στο 80-90% των μετεφηβικών γυναικών – και οφείλεται στην αποθήκευση λίπους στα λιποκύτταρα και στην αποθήκευση νερού στη δερμίδα και την υποδερμίδα. Καθώς τα λιποκύτταρα υπερδιογκώνονται, οι μεμβράνες τους παραμορφώνονται και προκαλούν τη διάταση των διαφραγμάτων, επιφέροντας έτσι την αντιαισθητική όψη «φλούδας πορτοκαλιού».

Το φαινόμενο είναι εντονότερο στην περιοχή των γλουτών, των μηρών και της κοιλιάς, αλλά μπορεί να επεκτείνεται και στα μπράτσα, την πλάτη και το στομάχι, ενώ πολύ σπανιότερα εμφανίζεται στο αντρικό σώμα. Οι γυναικείες ορμόνες (οιστρογόνα) αποτελούν τον κυρίαρχο καθοριστικό παράγοντα για τον σχηματισμό και την επιδείνωση της κυτταρίτιδας. Επιβαρυντικό ρόλο παίζουν επίσης η γενετική προδιάθεση, καθώς και η καθιστική ζωή, η μη-ισορροπημένη διατροφή, το κάπνισμα, το στρες.

Τι να αλλάξετε

Τρεις είναι οι μεγάλοι εχθροί της κυτταρίτιδας: η σωματική άσκηση, η υγιεινή διατροφή και το νερό. Όταν υπάρχουν δυνατοί μύες να την υποστηρίζουν, τότε η επιδερμίδα δείχνει πιο λεία. Ιδανικές ασκήσεις για την αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας είναι το περπάτημα, το τρέξιμο, η ποδηλασία, η κολύμβηση και το πατινάζ.

Σε ό,τι αφορά τη διατροφή, θα πρέπει να είναι φτωχή σε αλάτι, σάκχαρα και λιπαρά, και αντιθέτως πλούσια σε φρέσκα φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως. Οι βιταμίνες, τα μεταλλικά άλατα και οι ίνες αποτελούν ένα άκρως αποτελεσματικό κοκτέιλ κατά της κυτταρίτιδας, καθώς περιέχουν βιοφλαβονοειδείς ουσίες που ενισχύουν τα τοιχώματα των τριχοειδών αγγείων και τα κάνουν πιο ανθεκτικά και «άκαμπτα» στη δράση της κυτταρίτιδας.

Εξίσου σημαντική είναι και η κατανάλωση νερού (τουλάχιστον 2 λίτρα ημερησίως). Ευνοεί την αποβολή των τοξινών από τον οργανισμό και ελαχιστοποιεί την κατακράτηση υγρών ανάμεσα στους ιστούς, με αποτέλεσμα να περιορίζεται η δημιουργία οιδήματος στις επίμαχες περιοχές και κατά συνέπεια η όψη «φλούδας πορτοκαλιού».

Το κάπνισμα αποτελεί σύμμαχο της κυτταρίτιδας, καθώς περιορίζει τη ροή αίματος προς το δέρμα, το κάνει λεπτότερο και το καθιστά επιρρεπές στη χαλάρωση. Συστήνεται λοιπόν να αποφεύγεται.

Πώς να την αντιμετωπίσετε ριζικά

Τα καλλυντικά προϊόντα που στοχεύουν στην καταπολέμηση της κυτταρίτιδας, περιέχουν συνήθως καφεΐνη και άλλες φυτικές ουσίες με αποτοξινωτική και συσφιχτική δράση. Η συστηματική χρήση τους μπορεί να βελτιώσει την όψη της επιδερμίδας, όμως συνήθως το αποτέλεσμα αυτό δεν αρκεί και δεν διαρκεί.

Πλέον, η δερματολογία διαθέτει στη φαρέτρα της πιο σύγχρονα μέσα για την αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας, που προσφέρουν πιο ουσιαστικά και μακροχρόνια αποτελέσματα.

GJD_7575Endermologie: Η πιο αποτελεσματική μέθοδος κατά της κυτταρίτιδας έχει αποδειχτεί ότι είναι η Endermologie, με την οποία επιτυγχάνεται η επαναδραστηριοποίηση της κυτταρικής δραστηριότητας. Η φιλοσοφία της θεραπείας στηρίζεται στην ηλεκτρονικά ελεγχόμενη μηχανική δράση δυο κυλίνδρων, οι οποίοι μαλάσσουν και κινητοποιούν  τον δερματικό ιστό. Αυτή η μηχανική δερματική διέγερση στέλνει ένα σήμα στα βαθύτερα κύτταρα (τα λιποκύτταρα και τους ινοβλάστες) για να προκαλέσουν μία φυσιολογική αντίδραση (παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης και ενεργοποίηση λιπόλυσης). Η θεραπεία δρα τόσο κατά της κατακράτησης υγρών, όσο και κατά του τοπικού πάχους, με αποτέλεσμα ένα σμιλεμένο σώμα, με «στραγγισμένους» ιστούς και λεία επιδερμίδα.

Carboxytherapy: Αποτελεί μία από τις πιο αποτελεσματικές θεραπείες για την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας και την εξάλειψη του τοπικού πάχους, επειδή δρα στη ρίζα του προβλήματος, που είναι η κακή κυκλοφορία του αίματος, το λίμνασμα υγρών/τοξινών στους ιστούς, η τοπική συσσώρευση λίπους και η φθορά των ινών κολλαγόνου. Η θεραπεία εφαρμόζεται με τη χορήγηση CO2 στα σημεία όπου εντοπίζεται το πρόβλημα, διεγείροντας έτσι την παραγωγή οξυγόνου από τον οργανισμό. Το έξτρα οξυγόνο και τα θρεπτικά συστατικά που φτάνουν στο δέρμα, ενισχύουν την παραγωγή κολλαγόνου, το οποίο βελτιώνει τη στήριξη και την υφή του δέρματος, περιορίζοντας έτσι την όψη της κυτταρίτιδας. Την ίδια στιγμή, το CO2 διασπά με μηχανικό τρόπο τα λιπώδη κύτταρα, ενώ χάρη στην ισχυρή αγγειοδιασταλτική δράση του, ενισχύει τη ροή αίματος στην περιοχή και διεγείρει τον μεταβολισμό του λίπους. Επιπλέον, το οξυγόνο συμβάλλει στην απελευθέρωση των κατακρατημένων υγρών από τους ιστούς, βοηθώντας το δέρμα να δείξει πιο λείο και σφριγηλό, χωρίς τα αντιαισθητικά εξογκώματα και βαθουλώματα που χαρακτηρίζουν την κυτταρίτιδα.

RF TriPollar (ραδιοσυχνότητες): Η τεχνολογία TriPollar δρα κατά της κυτταρίτιδας παρέχοντας εστιασμένη ενέργεια ραδιοσυχνοτήτων στην επιφάνεια του δέρματος αλλά και στα υποδόρια στρώματα λίπους, που γίνεται αντιληπτή ως θερμότητα. Στην περιοχή της θεραπείας, συρρικνώνονται τα λιποκύτταρα και την ίδια στιγμή ισχυροποιούνται και αναγεννιούνται οι ίνες του κολλαγόνου. Όσο μικραίνει ο όγκος των λιποκυττάρων, τόσο εξομαλύνεται το δέρμα και περιορίζεται η όψη «φλούδας πορτοκαλιού», ενώ όσο δυναμώνουν οι ίνες του κολλαγόνου, τόσο εξασφαλίζεται η ελαστικότητα της επιδερμίδα. Το νέο κολλαγόνο προσφέρει σημαντική βελτίωση και στην υφή του δέρματος, που συχνά εμφανίζεται τραχύ και άτονο λόγω της φλεγμονής και των αλλοιώσεων στη δερμίδα. Παράλληλα, επιτυγχάνεται τόνωση της μικροκυκλοφορίας και του λεμφικού συστήματος, που συμβάλλει στο να αποβληθούν εντατικά οι τοξίνες και τα υγρά που έχουν κατακρατηθεί στους ιστούς, προσφέροντας έτσι αποσυμφόρηση και εξομάλυνση του δέρματος.

Οι παραπάνω θεραπείες προσφέρουν εξαιρετικά αποτελέσματα, ειδικά μάλιστα αν λειτουργήσουν συνδυαστικά. Πλέον, η μάχη κατά της κυτταρίτιδας δεν είναι άνιση.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.tzermias.gr