← Πίσω στο blog

Ομφαλοκήλη: διάγνωση και θεραπεία

Δείτε όλα τα άρθρα του NowDoctor.gr

omfalokiliΓράφει ο Ανδρέας Μπακογιάννης – Χειρουργός / Χειρουργός Ήπατος

Ως ομφαλοκήλη ορίζουμε μια μη φυσιολογική προεξοχή κάποιου ενδοκοιλιακού ιστού ή οργάνου στην ομφαλική περιοχή, το οποίο προεξέχει διαμέσου του ομφαλού.

Η μορφή αυτής της κήλης είναι συχνότερη σε γυναίκες και παχύσαρκους ασθενείς και αξιοσημείωτο είναι το ότι η πιθανότητα περίσφιξης(για περίσφιξη βλ. “βασικές γνώσεις”) είναι αυξημένη σε σχέση με άλλες κήλες.

Κλινική εικόνα

Ο ασθενής παρατηρεί διόγκωση στην ομφαλική περιοχή, η οποία ίσως και να μειώνεται ή να εξαφανίζεται όταν ξαπλώνει. Σε πολλές περιπτώσεις υπάρχει αίσθημα βάρους ή και υπόκωφου πόνου κυρίως όταν ο ασθενής σηκώνει βάρος ή σφίγγεται.

Σε περίπτωση περίσφιξης(βλ. βασικές γνώσεις) η κλινική εικόνα είναι πολύ έντονη, με δυνατό πόνο. Σε αυτή την περίπτωση η αντιμετώπιση πρέπει να είναι άμεση.

Διάγνωση

Η διάγνωση τίθεται με την φυσική εξέταση από τον χειρουργό.

Θεραπεία

Η θεραπεία είναι μόνο χειρουργική.

Η μέθοδος είναι δυνατό να είναι είτε λαπαροσκοπική είτε ανοικτή.

Ανεξαρτήτως μεθόδου, η αποκατάσταση της κήλης γίνεται με την χρήση συνθετικού πλέγματος, κατά τρόπο που να ανατάσσεται η κήλη, να αποκαθίστανται η ανατομία της περιοχής και να ενισχύεται η σταθερότητα του κοιλιακού τοιχώματος, χωρίς να δημιουργείται τάση στους ιστούς(tension free). Αυτό είναι πολύ σημαντικό για την αποφυγή υποτροπής της κήλης.

Η λαπαροσκοπική, αλλά και η σύγχρονη ανοικτή μέθοδος με πλέγμα έχουν άριστα αποτελέσματα εφόσον εφαρμοστούν σωστά. Η επιλογή της μιας ή της άλλης μεθόδου, στις περιπτώσεις όπου είναι δυνατό να εφαρμοστούν και οι δύο μέθοδοι, είναι θέμα προσωπικής προτίμησης ιατρού και ασθενούς και η απόφαση λαμβάνεται μετά από συζήτηση με τον ασθενή.

Στην ανοικτή μέθοδο ο ασθενής έχει μια τομή περίπου 3εκ. κάτωθεν του ομφαλού, ενώ στην λαπαροσκοπική έχει δύο τομές 0,5εκ. και μια 1εκ. στη δεξιά ή αριστερή πλευρά της κοιλίας ανάλογα με την περίπτωση.

Για περισσότερες πληροφορίες μπείτε στο site του γιατρού.