← Πίσω στο blog

Υπογόνιμο ζευγάρι και ορμονική διερεύνηση

Δείτε όλα τα άρθρα του NowDoctor.gr

ypogonimotitaΓράφει η Νίκη Κουλουμπή – Βιοπαθολόγος Μικροβιολόγος

Έχει υπολογιστεί ότι το 10-15% των ζευγαριών σε αναπαραγωγική ηλικία αντιμετωπίζουν πρόβλημα γονιμότητας. Ως υπογονιμότητα ορίζεται η ελαττωμένη πιθανότητα γονιμότητας, κατά τη διάρκεια ενός έτους.

Τα νεότερα δεδομένα αναφέρουν ότι σε ένα ποσοστό 40% ευθύνεται ο άνδρας, 40% η γυναίκα, ενώ σε ένα ποσοστό 20% η αιτία παραμένει ανεξήγητη. Υπογονιμότητα στον άνδρα και αίτια Τα αίτια της υπογονιμότητας στον άνδρα μπορεί να οφείλονται σε παθήσεις των όρχεων, κιρσοκήλη, φλεγμονές, όγκοι όρχεων, τοξικά αίτια, απλασία σπερματικού επιθηλίου, κ.α., οι οποίες προκαλούν διαταραχή του αριθμού και της μορφολογίας των σπερματοζωαρίων.

Εργαστηριακή διερεύνηση

Εκτός από το σπερμοδιάγραμμα, το οποίο σε περίπτωση παθολογικών ευρημάτων, θα πρέπει να επαναληφθεί μετά από ένα μήνα και συνολικά προτείνεται να γίνουν 3, θα πρέπει να γίνουν και μια σειρά ορμονικών εξετάσεων όπως, FSH, LH, Τεστοστερόνη (TESTO), Προλακτίνη (PRL), Ανασταλτίνη Β, Αντιμυλλέριος ορμόνη (ΑΜΗ).

Αίτια υπογονιμότητας στη γυναίκα

Συνηθέστερα, οφείλεται σε διαταραχές της ωοθυλακιορρηξίας, σε σαλπιγγικά και τραχηλικά αίτια, γενετικά, ανοσολογικά, ανατομικά ή και λοιμώδη αίτια. Σπανιότερα αίτια είναι η ενδομητρίωση, ανωμαλίες της μήτρας, κ.α.

Εργαστηριακή διερεύνηση

Μέτρηση FSH, LH, Οιστραδιόλης (Ε2), Προλακτίνης (PRL), Τεστοστερόνης (TESTO), Θειϊκή Δεϋδροεπιανδροστερόνη (DHEA-S) και 17-ΟΗ-PRG, κατά την 3η-7η ημέρα του κύκλου. Επίσης, ο προσδιορισμός της Προγεστερόνης (PRG) θα πρέπει να γίνεται τη 19η, 21η, 23η μέρα του κύκλου για τον έλεγχο της ωοθυλακιορρηξίας. Έλεγχος θυρεοειδούς (TSH, anti-TPO, anti-TG).

Σε περίπτωση που υπάρχει το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών εκτός από τις παραπάνω εξετάσεις, θα πρέπει να γίνει και καμπύλη σακχάρου αλλά και ινσουλίνης, ενώ ο προσδιορισμός της ΑΜΗ θεωρείται απαραίτητος γιατί αντικατοπτρίζει τα αποθέματα των ωοθυλακίων.