← Πίσω στο blog

Πονοκέφαλος περισσότερες από δέκα φορές τον μήνα

Δείτε όλα τα άρθρα του NowDoctor.gr

Headache1Ένας πονοκέφαλος που εμφανίζεται για περισσότερες από 15 μέρες το μήνα, αν αυτό συμβαίνει για περισσότερους από τρεις μήνες στη σειρά, μπορεί να αποκληθεί «χρόνια καθημερινή κεφαλαλγία».

Ο όρος αυτός δεν είναι μια ιατρική διάγνωση, αλλά ένας περιγραφικός όρος, καθώς πολλοί τύποι πονοκεφάλου μπορούν να οδηγήσουν σε χρόνια καθημερινή κεφαλαλγία.

Ένας τόσο συχνός πονοκέφαλος απαιτεί προσεκτική εκτίμηση από ειδικό στους πονοκεφάλους γιατρό ή σε ειδικό Ιατρείο Κεφαλαλγίας, τόσο για να διαπιστωθεί η αιτία του, όσο και για να αντιμετωπιστεί θεραπευτικά. Το αν θα πρέπει να γίνουν διαγνωστικές εξετάσεις θα το αποφασίσει ο ειδικός στους πονοκεφάλους γιατρός με βάση το ιστορικό και την κλινική νευρολογική εξέταση (δείτε περισσότερα στην ενότητα “Χρειάζεται να γίνουν εξετάσεις;”). Εφόσον η νευρολογική εξέταση είναι φυσιολογική και έχει αποκλειστεί η ύπαρξη κάποιας υποκείμενης αιτίας (για παράδειγμα, ένας όγκος- δείτε περισσότερα στην ενότητα “Δευτεροπαθείς πονοκέφαλοι”), τότε πιθανότατα η χρόνια καθημερινή κεφαλαλγία να υποκρύπτει μία από τις εξής έξι καταστάσεις:

  1. Κατάχρηση φαρμάκων για τον πονοκέφαλο
  2. Χρόνια ημικρανία
  3. Χρόνιος πονοκέφαλος τύπου τάσεως (χρόνια κεφαλαλγία τύπου τάσεως)
  4. Πρόσφατης έναρξης επίμονη καθημερινή κεφαλαλγία
  5. Αθροιστική κεφαλαλγία
  6. Συνεχής μονόπλευρη κεφαλαλγία (hemicrania continua)

Δείτε παρακάτω μία σύντομη περιγραφή για κάθε μία από τις καταστάσεις που μπορεί να προκαλέσουν πονοκέφαλο για περισσότερες από δέκα ή δεκαπέντε φορές τον μήνα.

Διαβάστε περισσότερα στο boro.gr