← Πίσω στο blog

Νέα ενδοσκοπική θεραπεία με LASER δίνει τέλος στην κύστη του κόκκυγα

Δείτε όλα τα άρθρα του NowDoctor.gr

kisti1Γράφει ο Δρ. Γιώργος Π. Ηλίας, MD, Ph.D. – Γενικός Χειρουργός / Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών

Σίγουρα όλοι έχουμε ακούσει στον κοινωνικό μας περίγυρο, για κάποιον που ταλαιπωρήθηκε μέρες ή και μήνες με την μετεγχειρητική επούλωση της κύστης του κόκκυγα. Η νέα ανώδυνη αντιμετώπιση της, με την χρήση θεραπευτικού LASER δίνει τέλος στην ταλαιπωρία αυτή.

Η νέα χειρουργική θεραπεία της κύστης του κόκκυγα τα τελευταία τρία χρόνια εκτελείται με επιτυχία που αγγίζει το 99% από την ομάδα του Dr. Γεώργιου Ηλία.
Η ενδοσκοπική θεραπεία με την μέθοδο E.P.Si.La.C: Endoscopic Pilonidal Sinus Laser Closure επιτυγχάνει πλέον ενδοσκοπικά χωρίς τομή και με άριστη χαρτογράφηση της βλάβης στη οθόνη (monitor) τον επιμελή καθαρισμό της κύστης και στην συνέχεια την εξάχνωση των τοιχωμάτων της με ενέργεια που διοχετεύεται από την οπτική ίνα του Laser σε όλο το μήκος και πλάτος του ουλώδους ιστού της κύστης. Αποτελέσματα αυτού είναι η σταδιακή συρρίκνωση της βλάβης έως την εξαφάνιση της.
Σε μία σειρά με πάνω από τετρακόσιες χειρουργικές επεμβάσεις με αυτήν την μέθοδο και σε συνάρτηση με τα αποτελέσματα της μεθόδου πανευρωπαϊκά, μπορούμε πλέον να πούμε ότι η συγκεκριμένη θα μπορούσε να αποτελέσει “Μέθοδο εκλογής” για την θεραπεία της κύστης του κόκκυγα και του τριχοφωλεακού συριγγίου καθώς και την υποτροπή αυτής.

Οι ασθενείς δεν υπόκεινται πλέον σε ολοκληρωτική αφαίρεση της κύστης με παραμονή μιας ευμεγέθους ουλής στην περιοχή οπού χρειαζόταν αρκετές ημέρες και μήνες για να επουλωθεί μετά από καθημερινούς χειρουργικούς καθαρισμούς. Σε όλη αυτή την επίπονη διαδικασία έρχεται να βάλει τέλος η καινοτόμα αυτή ενδοσκοπική μέθοδος .

kistiΝα εξηγήσουμε ειδικότερα: Μέσα από μια οπή στο Δέρμα που συνήθως υπάρχει σε κάθε Κύστη του Κόκκυγα μετά από μια φλεγμονή αυτής (Συρίγγιο της Κύστης), εισέρχεται ένα πολύ λεπτό ενδοσκόπιο, περίπου 3 χιλιοστών. Με το ενδοσκόπιο αυτό μπορούμε να δούμε εσωτερικά το Συρίγγιο και κατ’ επέκταση την Κύστη.
Με τον τρόπο αυτό μπορούμε να καθαρίσουμε εσωτερικά την Κύστη από το υλικό της που συνήθως είναι τρίχες ή καλύτερα θύσανοι τριχών.

Αφού η Κύστη καθαριστεί από οτιδήποτε υλικό και όλους τους φλεγμονώδεις ιστούς, από την ίδια μικροσκοπική οπή του δέρματος εισάγεται μια οπτική ίνα LASER η οποία εκπέμπει συγκεκριμένη ενέργεια, ένταση φωτός και συγκεκριμένο βάθος και έκταση.
Η φωτοπηξία που ακολουθεί εντός της Κύστης έχει ως αποτέλεσμα την εξάχνωση της Κάψας εσωτερικά της Κύστης. Η άσηπτη όπως λέμε φλεγμονή που προάγεται με την φωτοπηξία με το LASER έχει ως αποτέλεσμα την τέλεια επούλωση της Κύστης σε περίπου μια εβδομάδα.

Ο χρόνος της επέμβασης είναι δεκαπέντε λεπτά με μισή ώρα περίπου. Γίνεται και με τοπική αναισθησία. Ο ασθενής μετά από περίπου μια ώρα μπορεί να επιστρέψει στην καθημερινότητα του, στην εργασία του, μπορεί να κάθεται, δεν χρειάζεται αλλαγές με γάζες και άλλα επιθέματα.

Ο πόνος είναι σχεδόν ανύπαρκτος. Με την συγκεκριμένη μέθοδο μπορούν να θεραπευθούν όλοι οι τύποι Κύστης Κόκκυγα, με πολλαπλά συρίγγια, ακόμη και υποτροπές από παλαιότερες εγχειρήσεις με την κλασική μέθοδο.