← Πίσω στο blog

Παιδικό πρωινό: πολύτιμο και αναντικατάστατο

Δείτε όλα τα άρθρα του NowDoctor.gr

Paidi_proino590_b

 

Γράφει η Μαρία Κολοτούρου – Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc

 

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Αγγλικός όρος για το πρωινό (‘breakfast’) σημαίνει ‘σπάσιμο της νηστείας’. Μετά την ολονύκτια νηστεία και αφού έχει καταναλώσει όλη την αποθηκευμένη ενέργεια, ο οργανισμός χρειάζεται νέα εφόδια για να ξεκινήσει την μέρα του. Φυσικά για τα παιδιά που αναπτύσσονται, το πρωινό έχει ακόμα μεγαλύτερη αξία: πληθώρα μελετών έχει δείξει ότι το πρωινό βοηθά στην καλύτερη ρύθμιση της όρεξης και του σωματικού βάρους, ενισχύει τη συγκέντρωση, την μνήμη, την καλή συμπεριφορά και την απόδοση στο σχολείο, ενώ βοηθά τα παιδιά να έχουν καλύτερες διατροφικές συνήθειες καθ’ όλη της διάρκεια της ημέρας.

 

Μερικές ιδέες για πρωινό (οι ποσότητες προσαρμόζονται ανάλογα με την ηλικία):

Γάλα χαμηλών λιπαρών, δημητριακά ολικής άλεσης και φρούτο

Γάλα χαμηλών λιπαρών, ψωμί ολικής άλεσης με μαργαρίνη χαμηλών λιπαρών ή ταχίνι και μέλι ή μαρμελάδα

Γάλα χαμηλών λιπαρών, σπιτικό κέικ, σταφιδόψωμο ή σπιτικά κουλουράκια, φρούτο 

Γιαούρτι χαμηλών λιπαρών με μέλι και ξηρούς καρπούς

Τοστ και φρούτο ή φυσικός χυμός

Φυσικός χυμός, ψωμί ολικής άλεσης, βραστό αυγό

Φυσικός χυμός, κουλούρι Θεσσαλονίκης, τυρί χαμηλών λιπαρών

 

Τι να αποφύγετε

Έτοιμες σφολιάτες, κρουασάν, συσκευασμένα μπισκότα και κέικ, πατατάκια, αλλαντικά υψηλά σε λιπαρά (μπέικον, λουκάνικα) και αναψυκτικά αποτελούν επιλογές που θα πρέπει να αποφεύγονται. Αν το παιδί επιθυμεί την κατανάλωση τους, βάλτε ένα όριο στη συχνότητα κατανάλωσης (π.χ. μια φορά ανά 2-3 εβδομάδες), έτσι ώστε το παιδί να μάθει να εντάσσει τα τρόφιμα αυτά στη διατροφή μου, χωρίς να του απαγορεύονται αλλά ούτε να προσφέρονται ελεύθερα.

 

Αν το παιδί σας δεν τρώει πρωινό

Πολλά παιδιά αλλά και ενήλικες ισχυρίζονται ότι το πρωί δεν πεινούν και ότι αν φάνε κάτι ανακατεύονται ή πεινάνε ακόμα περισσότερο αργότερα. Αυτό αποτελεί μια προσωρινή κατάσταση που με σωστούς χειρισμούς ξεπερνιέται, αφήνοντας ελεύθερο το πεδίο για ένα ισορροπημένο πρωινό. Μια βασική συμβουλή είναι καταρχήν το παιδί να βλέπει εσάς να κάνετε το ίδιο. Μια καλή αρχή είναι η έναρξη του πρωινού τα Σαββατοκύριακα, σαν μια ευκαιρία να καθίσει όλη η οικογένεια στο τραπέζι με το ξεκίνημα της ημέρας. Μάλιστα αν ζητήσετε από το παιδί σας να βοηθήσει στην προετοιμασία του πρωινού, μπορεί εύκολα να το δείτε να τρώει με όρεξη το δημιούργημα του. Σιγά-σιγά αρχίστε να εντάσσετε το πρωινό και ορισμένες καθημερινές, προσφέροντας κάτι εύκολο και γρήγορο που μπορεί να καταναλωθεί ‘ανώδυνα’ (π.χ. ένα ποτήρι γάλα ή μια φέτα σπιτικό κέικ) και σταδιακά αυξήστε την ποσότητα και ποικιλία των προσφερόμενων τροφίμων.

 

Καλή επιτυχία!