← Πίσω στο blog

Ερευνητές ανακάλυψαν ένζυμο που προκαλεί την ασθένεια «λύκο»

Δείτε όλα τα άρθρα του NowDoctor.gr

lupus2Ομάδα επιστημόνων από το Ιατρικό Κέντρο Beth Israel Deaconess των ΗΠΑ, με επικεφαλής Ελληνίδα ερευνήτρια, ανακάλυψε ένα ένζυμο που αυξάνεται στο αίμα των ασθενών με συστηματικό ερυθηματώδη λύκο. Το «μπλοκάρισμα» αυτού του ενζύμου μπορεί να μειώσει σημαντικά τα συμπτώματα της νόσου.

Η ανάπτυξη ενός φαρμάκου, που θα αναστέλλει τη δράση του εν λόγω ενζύμου SHP-2, μπορεί να προσφέρει μια νέα θεραπευτική δυνατότητα γι’ αυτή τη χρόνια αυτοάνοση πάθηση, η οποία προκαλεί εκτεταμένη φλεγμονή και βλάβη στα όργανα του σώματος. Ο «λύκος», που είναι ανίατη μέχρι στιγμής, πλήττει κυρίως νέες γυναίκες στα 20 και στα 30 τους. Από «λύκο» υπολογίζεται ότι πάσχουν τουλάχιστον πέντε εκατομμύρια ασθενείς παγκοσμίως. Η ανακάλυψη του ενζύμου-στόχου, που παρουσιάσθηκε στο ιατρικό περιοδικό «The Journal of Clinical Investigation».

Επικεφαλής της ομάδας είναι η  Μαρία Κονταρίδη, επίκουρη καθηγήτρια Ιατρικής στο Harvard Medical School και Διευθύντρια του Ερευνητικού Προγράμματος Βασικής Καρδιολογίας στο καρδιαγγειακό Ινστιτούτο BIDMC.

Διαβάστε περισσότερα στο ellines.com