← Πίσω στο blog

Τι είναι το κάταγμα πέους

Δείτε όλα τα άρθρα του NowDoctor.gr

κάταγμα πέους, bouzalas urologyΓράφει ο Ιωάννης Μπουζαλάς – Ανδρολόγος / Ουρολόγος χειρουργός – Διευθυντής Ουρολογικού Τμήματος Βιοκλινικής Αθηνών

Οι περισσότεροι συνδέουμε τη λέξη «κάταγμα» με το κάταγμα – σπάσιμο των οστών. Φυσικά δεν υπάρχουν οστά στο πέος, αλλά μπορεί να υποστεί κάταγμα και είναι πιθανότερο να συμβεί όταν το πέος είναι σε στύση.

Για να καταλάβουμε το κάταγμα πέους, πρέπει να αναφερθούμε στην ανατομία του οργάνου. Όταν το πέος βρίσκεται σε στύση, το αίμα γεμίζει τον σπογγώδη ιστό που καταλαμβάνει τα δύο σηραγγώδη σώματα. Το αίμα είναι αυτό που κάνει το πέος σκληρό και ικανό για διείσδυση κατά τη σεξουαλική επαφή. Τα σηραγγώδη σώματα συγκρατούνται από μια ισχυρή μεμβράνη που ονομάζεται ινώδης χιτώνας. Όταν ένας άνδρας υποφέρει από κάταγμα πέους, ουσιαστικά έχει σπάσει αυτή η ισχυρή μεμβράνη.

Συμβαίνει κυρίως κατά την βίαιη διείσδυση του πέους, όταν ο άντρας προσεγγίζει υπό λάθος γωνία και προσκρούει στο περίνεο της συντρόφου (την περιοχή ανάμεσα στα γεννητικά όργανα και τον πρωκτό). Η στάση ‘’γυναίκα από πάνω’’ κάνει τον άνδρα ευάλωτο στο κάταγμα, καθώς επίσης και οι ασυνήθεις στάσεις που αναγκάζεται να υιοθετεί το ζευγάρι, όταν κάνει σεξ σε περίεργα μέρη, όπως στο αυτοκίνητο.

Το κάταγμα συνοδεύεται από ισχυρό ήχο σπασίματος(κρακ). Πόνος και οίδημα είναι πολύ συνήθη συμπτώματα και συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της επαφής ή και αργότερα. Αν τραυματιστεί η ουρήθρα, υπάρχει αίμα στην άκρη του οργάνου.

κάταγμα πέους bouzalas urology

Το κάταγμα πέους είναι μια ιατρικά επείγουσα κατάσταση και χρειάζεται άμεση εξέταση και αντιμετώπιση, ακόμη και αν ο πόνος είναι ήπιος και ο άνδρας νομίζει ότι η κάκωση δεν είναι μεγάλη. Για την εκτίμηση της βλάβης σε περίπτωση κάκωσης, απαιτείται να πραγματοποιηθεί υπερηχογράφημα πέους.

Η χειρουργική επέμβαση μπορεί να είναι απαραίτητη. Χωρίς θεραπεία το πέος παραμένει τραυματισμένο για πολύ καιρό και υπάρχει κίνδυνος στυτικής διαταραχής στο μέλλον.