← Πίσω στο blog

Θυμός και σωματική εξάντληση πυροδοτούν το έμφραγμα

Δείτε όλα τα άρθρα του NowDoctor.gr

angry-man-660Ο ακραίος θυμός και η καταπόνηση του σώματος πέρα από τα όριά του μπορεί να πυροδοτούν το έμφραγμα του μυοκαρδίου σε μερικούς ανθρώπους, αναφέρουν αμερικανοί επιστήμονες.

Σε μελέτη με περισσότερους από 12.000 ασθενείς ανακάλυψαν ότι η έντονη φυσική δραστηριότητα και τα ακραία συναισθήματα διπλασιάζουν (το καθένα) τις πιθανότητες εμφράγματος μέσα στην επόμενη ώρα.

Ο κίνδυνος αυτός τριπλασιάζεται όταν κάποιος καταπονείται σωματικά ενώ είναι εξαγριωμένος, γράφουν στην επιθεώρηση «Circulation».

Η νέα μελέτη ενισχύει τα ευρήματα προγενέστερων οι οποίες είχαν καταλήξει σε ανάλογα συμπεράσματα, λένε οι ερευνητές.

Όπως εξηγούν στο άρθρο τους, ανέλυσαν στοιχεία από 12.461 ασθενείς από 52 χώρες οι οποίοι είχαν υποστεί έμφραγμα και όταν συνήλθαν πλήρως είχαν συμπληρώσει αναλυτικά ερωτηματολόγια για το τι είχε προηγηθεί.

Όπως απεδείχθη, το 13,6% από αυτούς (ή 1.650 άνθρωποι) έκαναν γυμναστική την ώρα πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων τους, ενώ το 14,4% (ή 1.752 ασθενείς) ήταν θυμωμένοι ή ταραγμένοι.

Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι η φυσική δραστηριότητα αύξανε τον κίνδυνο εμφράγματος κατά 2,31 φορές, ενώ ο θυμός και η συναισθηματική ταραχή κατά 2,44 φορές. Όταν, όμως, συνυπήρχαν, ο κίνδυνος αυξανόταν κατά 3,04 φορές.

«Τα ευρήματα αυτά επιβεβαιώνουν ότι οι υπερβολές βλάπτουν σοβαρά την υγεία, ακόμα και όταν αφορούν τα συναισθήματα ή την σωματική καταπόνηση», δήλωσε ο δρ Μπάρυ Τζέικομπς, εκπρόσωπος της Αμερικανικής Εταιρείας Καρδιάς (ΑΗΑ).

«Βέβαια, δεν σημαίνουν πως θα πάθει οπωσδήποτε έμφραγμα όποιος βγει εκτός εαυτού ή/και πάει στο γυμναστήριο όπου θα ασκηθεί περισσότερο απ’ όσο αντέχει, αλλά ότι ίσως υπάρχει αυτός ο κίνδυνος».

Ο δρ Τζέικομπς εξήγησε πως τα έντονα συναισθήματα και η άσκηση αυξάνουν την αρτηριακή πίεση και τον καρδιακό ρυθμό, και προκαλούν συστολή των αιμοφόρων αγγείων.

Τα βιολογικά αυτά φαινόμενα μπορεί να οδηγήσουν σε ρήξη των αθηρωματικών «πλακών» που υπάρχουν στα εσωτερικά τοιχώματα των αρτηριών, καταλήγοντας έτσι στο έμφραγμα.

Πηγή: tanea.gr