← Πίσω στο blog

Κερδίστε τη νεότητα σας από το χαμόγελο σας

Δείτε όλα τα άρθρα του NowDoctor.gr

Γράφει η Δέσποινα Κωστομοίρη- Χειρουργός Οδοντίατρος / Ειδικευμένη στην αισθητική οδοντιατρική/ Διευθύντρια της Athens Life Smile

Με το πέρασμα του χρόνου γερνάει όχι μόνο το σώμα αλλά και το πρόσωπο. Την  αιώνια  νεότητα επιθυμεί  κάθε άνθρωπος.

Η εξέλιξη της ιατρικής και οδοντιατρικής επιστήμης τόσο σε επίπεδο γνώσης όσο και σε επίπεδο τεχνολογίας έρχεται να παρατείνει τη  νεότητά του.

Η αισθητική οδοντιατρική αναβαθμίζει όχι μόνο την υγεία του στόματος αλλά και το πρόσωπο  σε ένα πρόσωπο νεότερο.

Όταν με την πρόοδο των ετών  τα δόντια έχουν υποστεί  απώλειες,  αποτριβές  , ή  ελλιπείς οδοντιατρικές  εργασίες, ή  δυσχρωμίες, συμβάλλουν στο να δείχνει  ένα πρόσωπο περισσότερο γερασμένο.

Ιδανικά πριν από κάθε παρέμβαση αισθητικής ιατρικής στο πρόσωπο θα πρέπει πρώτα να αποκατασταθεί το στόμα του ανθρώπου, δηλαδή  η σωστή λειτουργία της μάσησης και ταυτόχρονα η αισθητική των δοντιών ( χρώμα, σχήμα, στραβά δόντια, μέγεθος, ουλικό χαμόγελο , σφραγίσματα, αραιοδοντίες, απώλειες , σύγκλειση).

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΕΣ ΑΙΤΙΕΣ ΠΟΥ ΣΑΣ ΠΡΟΣΘΕΤΟΥΝ ΧΡΟΝΙΑ

1 . ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΔΟΝΤΙΩΝ : Όταν υπάρχουν μεγάλες απώλειες και ιδιαίτερα στα πίσω δόντια μπορεί  να αλλάξει η σχέση της άνω με την κάτω γνάθο και κατά συνέπεια να μειωθεί η μεταξύ τους φυσιολογική απόσταση. Αυτό μπορεί να δώσει μια γερασμένη όψη στο πρόσωπο και να αυξήσει τις ρυτίδες γύρω από το στόμα. Χαρακτηριστική είναι η εικόνα γεροντικής όψης σε άτομα με οδοντοστοιχίες όταν δεν τις φοράνε.

Τις  απώλειες  δοντιών τις αποκαθιστούμε με γέφυρες ολοκεραμικές ή μεταλλοπορσελάνες ή εμφυτεύματα (  εφόσον υπάρχει επάρκεια οστού ή αναπλάθοντας οστό με μοσχεύματα ). Αποκαθίσταται  έτσι όχι μόνο η   σωστή σχέση και γωνία της άνω με την κάτω γνάθο αλλά  μπορούμε ταυτόχρονα  να αναβαθμίσουμε και  την  αρχιτεκτονική των δοντιών και το χρώμα αν επιθυμούμε.

2.ΑΠΟΤΡΙΒΕΣ: Όταν υπάρχουν αποτριβές  μειώνεται το μήκος των δοντιών . Αιτία είναι συνήθως το  σφίξιμο ή τρίξιμο  των δοντιών κατά τη διάρκεια της ημέρας ή της νύχτας  που επιτείνεται από το stress. Πέραν της φθαρμένης και ακαλαίσθητης όψης των δοντιών, αυτό μπορεί να   καταλήξει  σε μείωση της φυσιολογικής απόστασης των γνάθων, περιστοματικές ρυτίδες και γερασμένη όψη προσώπου συνολικά.

Παρεμβαίνουμε είτε με όψεις ρητίνης σε ένα ραντεβού είτε με όψεις πορσελάνης ή ολοκεραμικές στεφάνες σε περισσότερα ραντεβού αναβαθμίζοντας το χρώμα των δοντιών ή παραμένοντας στο ίδιο χρώμα. Ταυτόχρονα δίνεται στον ασθενή  νάρθηκας  ( μασελάκι) προς χρήση  σε καθημερινή βάση.

3.ΕΛΛΙΠΕΙΣ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ: Ως ελλιπής χαρακτηρίζεται κάθε εργασία η οποία δεν αποκαθιστά: α. την σωστή λειτουργία της μάσησης  και  της σχέσης των δοντιών της άνω με την κάτω γνάθο β. στην πλήρη εφαρμογή και σωστή ανατομία των προσθετικών εργασιών  και γ. την αισθητική των δοντιών .

Παρεμβαίνουμε  αλλάζοντας και επανασχεδιάζοντας τις οδοντιατρικές εργασίες  για να προληφθεί η καταστροφή των δοντιών. Έτσι ώστε να αποδοθεί  η σωστή σχέση της σύγκλεισης ,της μάσησης και ταυτόχρονα η  αισθητική.

4. ΔΥΣΧΡΩΜΙΕΣ: Μπορεί να είναι συγγενείς ή επίκτητες ( π.χ. κληρονομικότητα, επίδραση ορισμένων φαρμάκων ή άλλων ουσιών σε συγκεκριμένες φάσεις του σχηματισμού των δοντιών, διατροφικές και άλλες συνήθειες όπως το κάπνισμα κ.λ.π.) Οι ήδη ενοχλητικές   δυσχρωμικές ατέλειες  στις νεώτερες ηλικίες , όταν  συνυπάρχουν με γήρανση του προσώπου επιβαρύνουν ηλικιακά το άτομο.

Αποκαθιστούμε  με λεύκανση ( με laser ή και νάρθηκες λεύκανσης) ,  με όψεις ρητίνης σε 1 ραντεβού, ή με όψεις πορσελάνης ή ολοκεραμικές  στεφάνες σε περισσότερα ραντεβού, αναδεικνύοντας έτσι ένα χαμόγελο φωτεινότερο, λευκότερο, νεανικό.

5.ΤΕΡΗΔΟΝΕΣ :Τερηδόνες δοντιών οι οποίες παραμελούνται με αποτέλεσμα να υποτροπιάζουν με αποστήματα και σύνηθες το πρήξιμο του προσώπου.

Άμεση πρέπει να είναι η αποκατάστασή τους με απονευρώσεις και προσθετικές αποκαταστάσεις

6. ΠΕΡΙΟΔΟΝΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΑΜΕΛΗΘΕΙ:

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να χάνονται δόντια ή δόντια που υπερεκφύονται ή δόντια  μετακινούνται , αλλάζοντας κατά συνέπεια όλη την εικόνα του ανθρώπου, ανφάς και προφίλ.

Προβλήματα περιοδοντικά, δηλαδή φλεγμονές των ούλων με ταυτόχρονη απώλεια της στήριξης των δοντιών (οστούν), έχουν σαν συνέπεια να αλλοιώνεται η εικόνα του προσώπου του ασθενούς και να επιβαρύνεται η γενικότερη υγεία του.

Σ’ αυτή την περίπτωση ιδανικό είναι μία ομάδα ειδικευμένων οδοντιάτρων να συνδράμουν στην τελική αποκατάσταση του ασθενούς όχι μόνο θεραπευτικά αλλά και αισθητικά αναβαθμίζοντας το στόμα και την εικόνα του προσώπου

7.ΔΟΝΤΙΑ ΑΡΑΙΑ – ΣΤΡΑΒΑ:

Μπορούν να αποκατασταθούν με ορθοδοντική με λευκά σιδεράκια ή lifting με όψεις ρητίνης σε 1 ραντεβού ή όψεις πορσελάνης σε περισσότερα ραντεβού

Η αισθητική οδοντιατρική έρχεται και παρεμβαίνει σε όλες τις ανωτέρω περιπτώσεις και όχι μόνο αναβαθμίζει την υγεία  και την ομορφιά των δοντιών  αλλά και την εικόνα του προσώπου γενικότερα. Γιατί ένα ωραίο χαμόγελο κάνει ένα πρόσωπο  να φαίνεται  νεότερο.

Θέλω να τονίσω ότι ένα ωραίο χαμόγελο μας είναι απαραίτητο όχι μόνο για να δείχνουμε πιο νέοι αλλά γιατί χαμογελώντας αισθανόμαστε νεώτερο