← Πίσω στο blog

Μας παχαίνει ακόμα και η… μυρωδιά του φαγητού!

Δείτε όλα τα άρθρα του NowDoctor.gr

Η άποψη «παχαίνει με τον αέρα» ίσως έχει μέσα της ένα ψήγμα αλήθειας. Μία νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι ακόμα και η μυρωδιά του φαγητού μπορεί να αυξήσει το σωματικό βάρος.

Αν και αυτό μοιάζει εντελώς παράλογο, οι επιστήμονες έχουν μια λογική εξήγηση που σχετίζεται με τον μεταβολισμό.

Όπως εξηγούν στην επιθεώρηση Cell Metabolism, είναι γνωστό ότι η όσφρηση αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της απόλαυσης του φαγητού και πως όσοι την χάνουν αδυνατίζουν.

Στην έρευνά τους, όμως, η οποία έγινε σε ποντίκια, ανακάλυψαν κάτι που έως τώρα ήταν άγνωστο: ομάδα παχύσαρκων ζώων που έχασαν την όσφρησή τους, αδυνάτισαν παρότι έτρωγαν τις ίδιες ποσότητες παχυντικού φαγητού με μια άλλη ομάδα ποντικιών, τα οποία διατήρησαν την όσφρησή τους και έτσι διπλασίασαν το σωματικό βάρος τους.

Επιπλέον, μία τρίτη ομάδα ποντικιών, των οποίων οι επιστήμονες ενίσχυσαν γενετικά την όσφρηση, πάχυναν ακόμα περισσότερο, μολονότι και αυτά τα ζώα έτρωγαν την ίδια ποσότητα παχυντικού φαγητού.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι η μυρωδιά του φαγητού επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται ο οργανισμός τις θερμίδες, λένε οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϋ. Επομένως, αν κάποιος δεν μυρίζει το φαγητό του, είναι πολύ πιθανό να καίει τις θερμίδες αντί να τις αποθηκεύει.

«Η μελέτη μας είναι μία από τις πρώτες που αποδεικνύει ότι αν χειριστούμε κατάλληλα τα οσφρητικά ερεθίσματα μπορούμε να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται και ρυθμίζει ο εγκέφαλος την ενεργειακή (θερμιδική) ισορροπία», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Σελίν Ριέρα, που σήμερα εργάζεται στο Ιατρικό Κέντρο Cedars-Sinai στο Λος Άντζελες.

Και πρόσθεσε ότι τόσο τα ποντίκια όσο και οι άνθρωποι είναι πιο ευαίσθητοι στις μυρωδιές όταν πεινάνε απ’ ό,τι όταν είναι χορτάτοι. Είναι, λοιπόν, πιθανό η έλλειψη της όσφρησης να ξεγελάει τον οργανισμό και να τον κάνει να νομίζει ότι έχουμε ήδη φάει. Έτσι, αντί να αποθηκεύει θερμίδες, τις καίει διότι δεν του χρειάζονται πια.

Είναι γνωστό ότι οι άνθρωποι που χάνουν την αίσθηση της όσφρησης λόγω ηλικίας, τραυματισμού ή ασθένειας (όπως η νόσος Πάρκινσον) συχνά εκδηλώνουν ανορεξία, αλλά έως σήμερα δεν ήταν γνωστό που μπορεί να οφείλεται αυτό.

Η νέα μελέτη υποδηλώνει ότι η απώλεια της όσφρησης καθ’ εαυτή παίζει ρόλο και ανοίγει νέους δρόμους για την αντιμετώπιση όσων χάνουν την όσφρησή τους και όσων δυσκολεύονται να χάσουν βάρος, εκτιμούν οι ερευνητές.