← Πίσω στο blog

Ο καρκίνος του δέρματος αυξάνει τις πιθανότητες για άλλα είδη καρκίνου

Δείτε όλα τα άρθρα του NowDoctor.gr

Σύμφωνα με μια μελέτη του Ηνωμένου Βασιλείου, εάν διαγνωστεί καρκίνος του δέρματος χωρίς μελάνωμα (NMSC) σε ηλικίες 45 έως 59 ετών, ο κίνδυνος για οποιονδήποτε άλλο τύπο καρκίνου -όχι μόνο για ένα άλλο NMSC- αυξάνεται κατά 74%. Και εάν κάποιος βρίσκεται κάτω από την ηλικία των 25 ετών, ο κίνδυνος είναι περίπου στο 250%.

Κατανόηση του καρκίνου

Ο καρκίνος είναι μια ομάδα από περισσότερες από 100 διαφορετικές ασθένειες που έχουν ένα κοινό πράγμα, μια ανώμαλη ανάπτυξη κυττάρων που πολλαπλασιάζονται με ανεξέλεγκτο τρόπο και σε μερικές περιπτώσεις εξαπλώνονται σε άλλες περιοχές του σώματος. Τα φυσιολογικά κύτταρα διαχωρίζονται κατά τρόπο τακτικό και αντικαθίστανται από νέα κύτταρα όσο φθείρονται ή αν έχουν υποστεί βλάβη. Τα καρκινικά κύτταρα συνεχίζουν να διαιρούνται και τελικά να εξαφανίζουν τα φυσιολογικά κύτταρα που καταστρέφουν τους ιστούς και τα όργανα του σώματος.

Ο καρκίνος προκαλείται από μια αλλαγή στα γονίδια μας που ελέγχει τη λειτουργία των κυττάρων, και ειδικά το πώς μεγαλώνουν και διαιρούνται. Αυτές οι αλλαγές μπορούν να κληρονομηθούν από τους γονείς μας ή να προκύψουν κατά τη διάρκεια της ζωής ενός ατόμου λόγω ζημιών από περιβαλλοντικές εκθέσεις, όπως οι χημικές ουσίες από τον καπνό του τσιγάρου, η υπεριώδης ακτινοβολία από τον ήλιο ή οι άλλοι εξωτερικοί παράγοντες που εισάγονται στο σώμα.

Ο πιο κοινός τύπος καρκίνου στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο καρκίνος του δέρματος. Εκτιμάται ότι περίπου 200.000 νέες περιπτώσεις μελανώματος, τον πιο θανατηφόρο από τον καρκίνο του δέρματος, θα διαγνωσθούν το 2018. Το NMSC επηρεάζει πάνω από 500 Έλληνες ετησίως. Τα καρκινώματα των βασικών κυττάρων (BCC) και τα καρκινώματα των πλακωδών κυττάρων (SCC) αντιπροσωπεύουν τη συντριπτική πλειοψηφία των μη μελανωματικών καρκίνων του δέρματος που διαγνώστηκαν ετησίως. Γνωστοί παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του δέρματος όλων των τύπων περιλαμβάνουν φυσική και τεχνητή έκθεση σε υπεριώδη ακτινοβολία και γενετικούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του δέρματος που καίγεται εύκολα ή έχει ξανθές ή κόκκινες τρίχες.

Μελέτες παραγόντων κινδύνου καρκίνου

Για τον προσδιορισμό των παραγόντων κινδύνου του καρκίνου, οι επιστήμονες εξετάζουν μεγάλες ομάδες ανθρώπων και συγκρίνουν εκείνους που αναπτύσσουν καρκίνο με αυτούς που δεν το κάνουν. Αυτές οι επιδημιολογικές μελέτες συμβάλλουν στον προσδιορισμό μιας συσχέτισης μεταξύ των παραγόντων κινδύνου ή της συμπεριφοράς του καρκίνου, αλλά δεν καθορίζουν απαραίτητα την αιτία. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η ανάπτυξη NMSC μπορεί να δημιουργήσει προδιάθεση στο άτομο για άλλον τύπο καρκίνου.

Μια πρόσφατη μελέτη με περισσότερους από 3.500 συμμετέχοντες κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο κίνδυνος εμφάνισης μεταγενέστερου καρκίνου (εκτός από NMSC) ήταν υψηλότερος μετά τη διάγνωση είτε με καρκίνωμα βασικών κυττάρων είτε με καρκίνωμα πλακωδών κυττάρων σε σύγκριση με ομάδα ελέγχου. Επιπλέον, ο κίνδυνος ανάπτυξης ενός άλλου τύπου καρκίνου μετά από μια SCC ήταν ακόμη υψηλότερος εάν η αρχική διάγνωση SCC συνέβη πριν από την ηλικία των 60 ετών. Οι πιθανότητες ανάπτυξης μελανώματος αυξήθηκαν 3 φορές μετά τη διάγνωση είτε με BCC είτε με SCC. Στους άνδρες, υπήρξε μια σημαντικά υψηλότερη πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του προστάτη αφότου διαγνώστηκαν με BCC.

Δύο μεγάλες μελέτες στατιστικών ομάδων, στις οποίες συμμετείχαν πάνω από 150.000 άντρες και γυναίκες αποκάλυψαν ότι ένα προσωπικό ιστορικό NMSC είχε ως αποτέλεσμα αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού ή πνεύμονα σε γυναίκες και μέτρια αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης μελανώματος σε γυναίκες και άνδρες.

Η μελέτη του Women’s Health Initiative αξιολόγησε αν ένα ιστορικό NMSC ήταν παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη μεταγενέστερου καρκίνου του μαστού. Περισσότερες από 70.000 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη. Μεταξύ αυτών των γυναικών ήταν σχεδόν 5.500 περιπτώσεις ΝΜΣ που είχαν προηγουμένως διαγνωσθεί κατά την είσοδο στη μελέτη. Ο ετήσιος ρυθμός του καρκίνου του μαστού ήταν 0,64% μεταξύ των γυναικών με ιστορικό NMSC και 0,55% στις γυναίκες χωρίς ιστορικό NMSC. Παρόλο που δεν υπήρξε σημαντική αύξηση του καρκίνου του μαστού μεταξύ των γυναικών με ιστορικό NMSC, υπήρχε σημαντικός κίνδυνος ανάπτυξης μιας πιο προχωρημένης φάσης θετικής λεμφαδενικής νόσου σε γυναίκες με θετικό ιστορικό NMSC.

Πρόληψη του καρκίνου

Δεδομένου ότι η ακριβής αιτία του καρκίνου παραμένει αόριστη, η πρόληψη του καρκίνου εξακολουθεί να εξελίσσεται. Οι ακόλουθες συμβουλές πρόληψης του καρκίνου μπορεί να είναι χρήσιμες:

1. Μην καπνίζετε
2. Κάνετε υγιεινή διατροφή
3. Εάν καταναλώνετε αλκοόλ, να το κάνετε με μέτρο
4. Διατηρήστε ένα υγιές βάρος
5. Να ασκείστε
6. Προστατεύστε τον εαυτό σας από τον ήλιο
7. Κάνετε τακτικούς ιατρικούς ελέγχους