← Πίσω στο blog

Πως να νιώσετε χαρούμενοι εν μέσω κρίσης!

Δείτε όλα τα άρθρα του NowDoctor.gr


Γράφει ο Μιλτιάδης Ψυλλακης – Παιδοψυχίατρος/Ψυχοθεραπευτής ( http://www.nowdoctor.gr/psilakism )

Ζούμε μια κρίσιμη περίοδο, με ραγδαίες αλλαγές που έχουν επιπτώσεις και στην υγεία μας. Θεωρώ ότι χρειαζόμαστε περισσότερο σχέσεις αγάπης, αλληλοϋποστήριξης και μοιράσματος, εργασία και δημιουργικότητα. “Λογική και ευαισθησία”. Τη τέχνη και το παιχνίδι. Κοινωνικούς θεσμούς, όρια και ανοίγματα. Μέτρο.

Να εκτιμούμε περισσότερο αυτά που έχουμε (και κάποτε δεν είχαμε ή μπορούμε να χάσουμε ξανά) και όχι να αναζητάμε συνεχώς περισσότερα υλικά αγαθά, μηχανές, ηδονή, πληροφορία και δύναμη. Τα σημαντικότερα πράγματα στη ζωή είναι εξάλλου δωρεάν ή σχεδόν δωρεάν (ο ήλιος, ο αέρας, το νερό, η αγάπη, η ομορφιά…). Χρειαζόμαστε μνήμη, πνευματικότητα και ήθος.

Χρειαζόμαστε το διάλογο. Σε επίπεδο εσωτερικό, διαπροσωπικό, κοινωνικό, εθνικό και παγκόσμιο. Τη σχέση και τη σύνδεση της εσωτερικής και της εξωτερικής πραγματικότητας, του ατομικού και του συλλογικού, της επιθυμίας μας και του Νόμου. Για να προσεγγίσουμε τον εαυτό μας και τους άλλους, να συνυπάρξουμε ειρηνικά, να συνεργαστούμε εποικοδομητικά, για το καλό όλων.

Προϋποθέτει παιδεία, ψυχική εργασία και ωριμότητα, υπευθυνότητα και σεβασμό του διαφορετικού. Το να ακούμε τον Άλλο.

Η αλλαγή της Ελληνικής κοινωνίας είναι αλληλένδετη με την αλλαγή νοοτροπίας και επιπέδου ψυχικής λειτουργίας του καθενός μας χωριστά.

Ο λόγος της ηθικής, πέραν της γνώσης και της εξουσίας, είναι το αντίδοτο στο ψέμα και τη βία που μας απειλεί. Η σωστότερη αντίληψη και εγγραφή της πραγματικότητας. Οι διάλογοι. Η ζωή παρά τις δυσκολίες της είναι ωραία. Είναι μεγάλη, όπως λέγανε και οι “Τρύπες”. Ας τη ζήσουμε αληθινά. Με ψυχή! Ας κάνουμε όλοι τη δουλειά μας όσο γίνεται καλύτερα και ας συνεργαστούμε αποτελεσματικά.