← Πίσω στο blog

Tι σχέση έχει η Χρόνια Κόπωση και το Σύνδρομο Ευερέθιστου εντέρου;

Δείτε όλα τα άρθρα του NowDoctor.gr

Tired-all-the-time

από την παθολόγο Α.Μοσχοβάκη,

Το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης αποτελεί σύνδρομο μη προκαλούμενο από συγκεκριμένο παράγοντα ή νόσο, που  επιμένει για χρονικό διάστημα άνω του εξαμήνου και συνοδεύεται από εκδηλώσεις όπως διαταραχές της μνήμης και της συγκέντρωσης, μυϊκούς πόνους, αρθραλγίες, κακή ποιότητα ύπνου, κακουχία μετά από άσκηση, πονοκεφάλους, πονόλαιμο, ευαίσθητους τραχηλικούς ή μασχαλιαίους αδένες.
Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου χαρακτηρίζεται από εντερικά συμπτώματα, που διαρκούν πάνω από τρεις μήνες και περιλαμβάνουν τυμπανισμό, κοιλιακό άλγος ή λειτουργική ευαισθησία με δύο τουλάχιστον από τα εξής χαρακτηριστικά:
Διαταραχή στην υφή των κοπράνων, για παράδειγμα μπορεί να είναι σφιχτά ή υδαρή.
Διαταραχή στην εμφάνιση ή την συχνότητα των κενώσεων, για παράδειγμα μπορεί να εμφανίζεται δυσκοιλιότητα εναλλασσόμενη με διάρροια.
Το κοιλιακό άλγος ή η δυσανεξία ανακουφίζεται με την αφόδευση και μπορεί να συνοδεύεται από μετεωρισμό.
Η σπαστική κολίτιδα είναι συγγενής νόσος με το ευερέθιστο έντερο και χαρακτηρίζεται από χρόνια γενικά εντερικά συμπτώματα με τυμπανισμό, κοιλιακό άλγος και λειτουργική υπερευαισθησία του εντέρου. Ο όρος σπαστική κολίτιδα και ευερέθιστο έντερο χρησιμοποιούνται συχνά με ταυτόσημο τρόπο.
Ποικίλα ευρήματα αναδεικνύουν μια κοινή διαταραχή του ανοσοποιητικού συστήματος στις περιπτώσεις του ευερέθιστου εντέρου και του συνδρόμου χρόνιας κόπωσης. Αρκετά άτομα με ευερέθιστο έντερο αναπτύσσουν σε βάθος χρόνου σύνδρομο χρόνιας κόπωσης και αρκετά άτομα με σύνδρομο χρόνιας κόπωσης πάσχουν από ευερέθιστο έντερο. Μελέτες αναδεικνύουν μια κοινή διαταραχή του ανοσοποιητικού συστήματος στις δύο αυτές οντότητες. Συγκεκριμένα στο αίμα των πασχόντων από τα δύο αυτά σύνδρομα, ανευρέθηκαν αυξημένα επίπεδα κυτταροκινών και παράγοντα νέκρωσης των όγκων, που απελευθερώνονται στον οργανισμό υπό συνθήκες φλεγμονής και ειδικής δραστηριοποίησης του ανοσοποιητικού συστήματος. Ορισμένα χρήσιμα μικρόβια της χλωρίδας του εντέρου έχουν σημαντικό ρόλο στην ρύθμιση της ανοσολογικής απάντησης του οργανισμού και ορισμένες μελέτες αναδεικνύουν διαταραχή της ωφέλιμης μικροχλωρίδας σε περιστατικά με ευερέθιστο έντερο και παρουσία τοπικής φλεγμονής, η οποία έχει σημαντικό ρόλο στην ειδική κινητοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος που εμπλέκεται στην πυροδότηση του συνδρόμου χρόνιας κόπωσης.
Η πλήρης διαλεύκανση των κοινών παθοφυσιολογικών μηχανισμών στα δύο σύνδρομα θα οδηγήσει στην ανάπτυξη νεώτερων φαρμάκων  αποτελεσματικών και για τα δύο σύνδρομα.