← Πίσω στα συμπτώματα

Άγχος

© Shutterstock

Ο όρος άγχος (ή στρες) προέρχεται από το ρήμα ἄγχω, που στην αρχαία ελληνική γλώσσα σημαίνει σφίγγω ή πνίγω. Είναι μια φυσιολογική σωματική και ψυχική αντίδραση σε μια απειλή ή σε μια αίτηση για την αντιμετώπιση απαιτητικών καταστάσεων. Όταν κάποιος άνθρωπος νιώθει άγχος, το σώμα του είναι σε ένταση και ο εγκέφαλος του πυροδοτείται από πολλαπλές σκέψεις. Το άγχος θεωρείται μη φυσιολογικό, όταν επηρεάζει τις καθημερινές μας δραστηριότητες και μας εμποδίζει από το να έχουμε μια φυσιολογική ζωή.

 

Συμπτώματα έντονου άγχους περιλαμβάνουν υποκειμενικά συναισθήματα εκνευρισμού, υπερβολικής λύπης, ευερεθιστότητας, νευρικότητας, δυσκολίας στη συγκέντρωση , διαταραχές ύπνου, καθώς και σωματικά συμπτώματα, όπως αίσθημα παλμών, αίσθημα πνιγμού, τρόμο, ζάλη, κόπωση, δύσπνοια, πόνο στο στήθος και εφίδρωση. Μπορεί να συνυπάρχουν, επίσης, αντανακλαστικά τρομάγματος και υπερεπαγρύπνηση, γνωσιακή δυσλειτουργία, όπως έλλειψη προσοχής και πρόβλημα συγκέντρωσης. Επίσης, τα άτομα που βιώνουν άγχος τείνουν να αποφεύγουν καταστάσεις ή ερεθίσματα που σχετίζονται με το στρες.

 

Οι διαταραχές άγχους μπορούν να εμφανιστούν σε ανθρώπους όλων των ηλικιών και συνοδεύονται από συμπτώματα όπως:

 

Προβλήματα πέψης

 

Το έντονο άγχος μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη διαδικασία της πέψης στον ανθρώπινο οργανισμό. Μερικές από τις πιο συνηθισμένες διαταραχές αφορούν τον πόνο στο στομάχι, τη ναυτία, τη διάρροια και τη δυσκοιλιότητα. Παράλληλα, το στρες μειώνει την παραγωγή στοματικών οξέων που βοηθούν στη μετακίνηση του φαγητού στο σώμα.

 

Αύξηση βάρους

 

Όταν ο ανθρώπινος οργανισμός εκτίθεται σε ένα στρεσογόνο παράγοντα εκκρίνονται κορτιζόλη και αδρεναλίνη. Όταν, όμως, η έκκριση κορτιζόλης αυξάνεται συνεχώς, το ίδιο συμβαίνει και με την όρεξή του. Η συγκεκριμένη ορμόνη συνδέεται με την επιθυμία κατανάλωσης λίπους – και και με τη λαιμαργία.

 

Πονοκέφαλοι

 

© Shutterstock

 

Σε περιόδους έντονης ψυχικής καταπόνησης εμφανίζονται συχνότερα δύο μορφές πρωτοπαθών πονοκεφάλων: H κεφαλαλγία τάσης και η ημικρανία. Αυτό συμβαίνει καθώς οι ορμόνες του στρες (αδρεναλίνη και κορτιζόλη) προκαλούν αγγειακές αλλαγές που οδηγούν σε έντονο πόνο.

 

Μειωμένη ενέργεια

 

Η αίσθηση έντονης πνευματικής καταπόνησης είναι ένα αρκετά συχνό σύμπτωμα που βιώνουν άνθρωποι που αντιμετωπίζουν μακράς διάρκειας στρεσογόνες καταστάσεις. Κατά τη συγκεκριμένη περίοδο, όλες οι νοητικές διαδικασίες βρίσκονται στα «κόκκινα».

 

Πόνος στο στήθος

 

Το στρες αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό και την αρτηριακή πίεση. Παράλληλα, το έντονο σφίξιμο στο στήθος μπορεί να αποτελεί επίσης ένα σύμπτωμα του στρες που οφείλεται εν μέρει σε μυϊκή ένταση.

 

Ταχυπαλμία

 

H ταχυπαλμία είναι πολύ συνηθισμένο σύμπτωμα του άγχους. Το άγχος ουσιαστικά οδηγεί το σώμα να βρίσκεται συνεχώς σε κατάσταση πάλης η φυγής και να μην ηρεμεί ποτέ. Συνήθως, δεν είναι επικίνδυνη και υποχωρεί όταν υποχωρήσει και ο παράγοντας που προκαλεί άγχος.

 

Συχνά κρυολογήματα και μολύνσεις

 

Αρκετές μελέτες τα τελευταία χρόνια έχουν διαπιστώσει άλλη μία δυσμενή συνέπεια του στρες στη σωματική μας υγεία: Στρεσογόνοι παράγοντες προκαλούν πρόωρη γήρανση του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

 

Υψηλό σάκχαρο

 

Η απελευθέρωση του σακχάρου στο αίμα είναι μια φυσιολογική αμυντική αντίδραση του σώματός μας όταν είμαστε αγχωμένοι. Αυτό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο να νοσήσει κάποιος με διαβήτη τύπου 2.

 

Μείωση ερωτικής επιθυμίας

 

Η διαταραχή σεξουαλικής επιθυμίας με τη μορφή της έλλειψης ή της απουσίας επιθυμίας, εφόσον δεν οφείλεται σε οργανικά αίτια μπορεί να είναι αποτέλεσμα χρόνιου στρες και άγχους.

 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτήν την ασθένεια πατήστε ΕΔΩ

 

Για να βρείτε γιατρό της συγκεκριμένης ειδικότητας πατήστε ΕΔΩ

 

Διαβάστε επίσης:

Ο δεκάλογος της θετικής ψυχολογίας

4 τρόποι για άμεση ανακούφιση από το άγχος της καθημερινότητας