← Πίσω στα συμπτώματα

Αγγειοοίδημα

© Shutterstock

Το αγγειοοίδημα είναι ένα πρήξιμο που προκαλείται από την αύξηση του υγρού μεταξύ των κυττάρων στα βαθύτερα στρώματα του δέρματος. Διαρκεί συνήθως 2-3 ημέρες, σπανιότερα, όμως, μπορεί να διαρκέσει και περισσότερο. Εμφανίζεται ξαφνικά, συνήθως σε περιοχές με χαλαρό συνδετικό ιστό, όπως τα βλέφαρα, τα χείλη, τα δάκτυλα ή στα γεννητικά όργανα. Σπανιότερα, μπορεί να εμφανιστεί στο έντερο ή στο αναπνευστικό.

 

Συμπτωματολογία, τρόποι εμφάνισης και αιτίες:

 

Το αγγειοοίδημα εμφανίζεται συνήθως αιφνίδια και είναι σκληρό, ενώ χωρίζεται σε τρεις βασικές κατηγορίες. Μπορεί να εμφανιστεί με κνίδωση, όταν συνυπάρχει με κνιδωτικό εξάνθημα το οποίο προκαλεί έντονο κνησμό και εμφανίζεται σε διαφορετικά σημεία. Χωρίς εξανθήματα, περίπτωση στην οποία διαρκεί λίγο και καταπολεμάται με χρήση αντιισταμινικών και χωρίς κνίδωση, όπου εμφανίζεται τις περισσότερες φορές στο χρώμα του δέρματος και δεν αντιμετωπίζεται με χρήση αντιισταμινικών. Διαρκεί, ανάλογα με την αιτία που το προκάλεσε, στις περισσότερες περιπτώσεις έως και 24 ώρες. Σπανιότερα, η διάρκειά του μπορεί να φτάσει τις δύο έως και πέντε ημέρες. Η εμφάνιση αγγειοοιδήματος μπορεί να συνοδεύεται με μυρμήγκιασμα ή αίσθημα μουδιάσματος που ακολουθείται (συνήθως) από ορατό πρήξιμο για μια περίοδο ωρών. Μπορεί να υπάρχει πρήξιμο της γλώσσας, του φάρυγγα ή του λάρυγγα. Οποιοδήποτε από τα τελευταία μπορεί να επηρεάσει την ομιλία και την κατάποση. Το οίδημα του λάρυγγα (φωνητικές χορδές, γλωττίδα) οδηγεί σε βραχνάδα και στην πιο σοβαρή του μορφή, Στριντόρ (δυσκολία εισπνοής μέσω ενός στενωμένου ανοίγματος) και ασφυξία.

 

Τρόποι εμφάνισης:

 

  • Οίδημα σε βλέφαρα, αυτιά, στόμα και χείλη
  • Σκληρότητα
  • Κνησμός
  • Δυσκολία στην αναπνοή

 

© Shutterstock

 

Διαβάστε περισσότερο για τα συμπτώματα εδώ.

 

Με βάση την αιτία που προκαλείται, το αγγειοοίδημα χωρίζεται σε 4 επιμέρους κατηγορίες:

 

  • Aλλεργικό αγγειοοίδημα – το πρήξιμο προκαλείται από μια αλλεργική αντίδραση, όπως μια αντίδραση στα φιστίκια, και μερικές φορές εμφανίζεται σε συνδυασμό με αναφυλαξία
  • Iδιοπαθές αγγειοοίδημα – δεν υπάρχει γνωστή αιτία για το πρήξιμο (αν και ορισμένοι παράγοντες, όπως το άγχος ή η μόλυνση, μπορεί να πυροδοτήσουν τα συμπτώματα)
  • Aγγειοοίδημα που προκαλείται από φάρμακα – το οίδημα είναι μια παρενέργεια ορισμένων φαρμάκων, πιο συχνά των αναστολέων του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης (ΜΕΑ)
  • Κληρονομικό αγγειοοίδημα – το οίδημα προκαλείται από «ελαττωματικά» γονίδια που κληρονομούνται από τους γονείς ενός ατόμου

 

Αντιμετώπιση

 

Εάν το αγγειοοίδημα συνυπάρχει με οξεία ή χρόνια κνίδωση η αντιμετώπιση στηρίζεται στη λήψη αντιισταμινικών φαρμάκων. Παράλληλα, σε περιπτώσεις που υπάρχουν εντονότερες εκδηλώσεις του συμπτώματος είναι δυνατό να χρησιμοποιηθούν κορτικοστεροειδή. Σε περίπτωση που οφείλεται σε λήψη φαρμάκων, αυτή θα πρέπει να διακόπτεται. Στην περίπτωση του κληρονομικού αγγειοοιδήματος προτείνεται η προσπάθεια αποτροπής των επεισοδίων μέσω του καθορισμού και αποφυγής παραγόντων που αυξάνουν την πιθανότητα εκδήλωσής του, καθώς και ο περιορισμός του όταν αυτό συμβαίνει.

 

Για να βρείτε γιατρό της συγκεκριμένης ειδικότητας πατήστε ΕΔΩ