← Πίσω στα συμπτώματα

Αγγυλοποιητική σπονδυλοαρθρίτιδα

© Shutterstock

Η αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα είναι μία χρόνια φλεγμονώδης νόσος που προσβάλλει κατ’ εξοχήν τη σπονδυλική στήλη και τις αρθρώσεις ανάμεσα στο ιερό οστό και τα οστά της λεκάνης.

 

Λιγότερο συχνά η νόσος προσβάλλει και αρθρώσεις των άκρων, καθώς και τον αυχένα. Η αιτία που προκαλεί την αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα δεν είναι γνωστή. Πρόκειται για μια χρόνια παθολογική κατάσταση, όμως για την πλειοψηφία των ασθενών τα συμπτώματα είναι σχετικά περιορισμένα. Η φλεγμονώδης πάθηση προσβάλλει – πέρα από τις ιερολαγόνιες αρθρώσεις, οι οποίες βρίσκονται μεταξύ του ιερού οστού και των λαγονίων οστών της λεκάνης και τη σπονδυλική στήλη – αρκετά συχνά και περιφερειακές αρθρώσεις, κυρίως των κάτω άκρων.

Με την πάροδο του χρόνου, η φλεγμονή μπορεί να προκαλέσει δυσκαμψία στις αρθρώσεις και τους ιστούς της σπονδυλικής στήλης και, σε σοβαρές περιπτώσεις, πλήρη οστεώδη σύντηξη της σπονδυλικής στήλης (αγκύλωση). Η συχνότητα της αγγίζει περίπου το 0,2% του παγκόσμιου πληθυσμού, με υπεροχή στου νέους άνδρες 20 με 40 ετών.

 

Συμπτώματα

 

Ο ασθενής ενδέχεται να παρατηρήσει για πρώτη φορά τα συμπτώματα ύστερα από κάποια μυϊκή κάκωση. Κύριο σύμπτωμα είναι η φλεγμονώδης οσφυαλγία, δηλαδή ο πόνος στη μέση και την περιοχή των γλουτών, η οποία είναι συνήθως εντονότερη κατά τη διάρκεια της νύχτας, προκαλεί πρωινή δυσκαμψία της μέσης, δεν επεκτείνεται ποτέ κάτω από τα γόνατα, ενώ παρατηρείται ευαισθησία στην πίεση των ιερολαγονίων αρθρώσεων, που αποκαλύπτεται όταν ο εξεταστής πιέζει με δύναμη και με τα δυο του χέρια πάνω στο ιερό οστό.

 

Μπορεί επίσης να παρατηρηθούν τα εξής συμπτώματα:

 

Αρθρίτιδα: προσβάλλονται οι αρθρώσεις κυρίως των ισχίων και των ώμων. Το 1/3 των ασθενών εμφανίζει αρθρίτιδα των κάτω άκρων (γόνατα και ποδοκνημικές αρθρώσεις. Η αρθρίτιδα εκδηλώνεται με τα χαρακτηριστικά της φλεγμονής, δηλ. πόνο, διόγκωση της άρθρωσης, ερυθρότητα και ευαισθησία στην πίεση της άρθρωσης.

 

Ενθεσίτιδα-δακτυλίτιδα: Φλεγμονή στα σημεία που προσφύονται οι τένοντες, οι σύνδεσμοι και οι περιτονίες στα οστά. Συνήθως προσβάλλεται ο αχίλλειος τένοντας και η πελματιαία απονεύρωση (πελματιαία απονευρωσίτιδα). Πιο σπάνια, προσβάλλονται τα δάκτυλα (δακτυλίτιδα, αλλαντοειδής διόγκωση σε ποσοστό 10%) και οι στερνικές αρθρώσεις, με εκδήλωση πόνου στο στέρνο.

 

Iρίτιδα: Οι ασθενείς με αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα μπορεί να αναπτύξουν φλεγμονή της ίριδας (ιρίτιδα), στο έγχρωμο τμήμα του οφθαλμού. Η ιρίτιδα χαρακτηρίζεται από ερυθρότητα και πόνο του οφθαλμού, ειδικά μπροστά στα λαμπερά φώτα.

 

Πόνο στο θώρακα ή μια αίσθηση περιορισμού της εκτάσεως του θώρακα, εάν η σπονδυλική στήλη έχει προσβληθεί στο επίπεδο του θώρακα. Αυτό μερικές φορές μπορεί να δυσκολεύει τον ασθενή να πάρει βαθιά ανάσα.

 

© Shutterstock

 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτήν την ασθένεια πατήστε ΕΔΩ

 

Για να βρείτε γιατρό της συγκεκριμένης ειδικότητας πατήστε ΕΔΩ