← Πίσω στα συμπτώματα

ΑIDS

 

© Shutterstock

O HIV (Human Immunodeficiency Virus – Ιός Ανοσοανεπάρκειας του Ανθρώπου) είναι ο ιός που προκαλεί το Σύνδρομο της Επίκτησης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας (Acquired Immune Deficiency Syndrome – AIDS). Καταστρέφει τα CD4+ T λεμφοκύτταρα, τα λευκά αιμοσφαίρια που καταπολεμούν λοιμώξεις και διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στο ανοσοποιητικό σύστημα (στην προστασία του οργανισμού από λοιμώξεις και άλλα νοσήματα). Το Aids είναι το τελικό στάδιο της λοίμωξης από τον HIV, όταν ο ασθενής έχει τόσο αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα, που είναι επιρρεπές σε λοιμώξεις και κακοήθειες.

 

 

Τρόπος μετάδοσης

Η χωρίς προφυλακτικό σεξουαλική επαφή (πρωκτική, κολπική, στοματική) είναι ο πιο συνηθισμένος τρόπος μετάδοσης του ιού. Ενας άλλος συνηθισμένος τρόπους μετάδοσης είναι η από κοινού χρήση αιχμηρών αντικειμένων (ξυραφάκια, βελόνες, σύριγγες) με HIV οροθετικό άτομο ή η μετάδοση από μια HIV οροθετική μητέρα στο νεογνό κατά τη διάρκεια της κύησης, του τοκετού και του θηλασμού.

 

Ο ιός δεν μεταδίδεται μέσω της καθημερινής κοινωνικής επαφής (χειραψία, αγκαλιά, φιλί στο μάγουλο), των κουνουπιών ή άλλων εντόμων, της από κοινού χρήσης οικιακών σκευών, του σάλιου, των δακρύων, του ιδρώτα, του αέρα ή του νερού.

 

 

Συμπτώματα

 

Τα συμπτώματα του HIV και του AIDS ποικίλλουν ανάλογα με τη φάση της λοίμωξης.

 

Οξεία (πρωτογενής) HIV λοίμωξη

 

Ορισμένα άτομα που έχουν μολυνθεί από τον ιό HIV αναπτύσσουν μια ασθένεια που μοιάζει με γρίπη μέσα σε 2 έως 4 εβδομάδες μετά την είσοδο του ιού στον οργανισμό. Αυτή η ασθένεια, γνωστή ως πρωτογενής (οξεία) λοίμωξη HIV, μπορεί να διαρκέσει μερικές εβδομάδες.

 

Τα πιθανά συμπτώματα περιλαμβάνουν:

 

Πυρετό

Πονοκέφαλο

Μυϊκοί πόνοι και πόνοι στις αρθρώσεις

Εξανθήματα

Πονόλαιμο και επώδυνες πληγές στο στόμα

Πρησμένοι λεμφαδένες, κυρίως στο λαιμό

Διάρροια

Απώλεια βάρους

Βήχας

 

Κλινική λανθάνουσα περίοδος

Σε αυτό το στάδιο της μόλυνσης, ο HIV εξακολουθεί να υπάρχει στο σώμα και στα λευκά αιμοσφαίρια. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι μπορεί να μην έχουν συμπτώματα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Αυτό το στάδιο μπορεί να διαρκέσει για πολλά χρόνια εάν o ασθενής λαμβάνει αντιρετροϊκή θεραπεία (ART). Μερικοί άνθρωποι αναπτύσσουν πιο σοβαρή ασθένεια πολύ νωρίτερα. Χωρίς αντιρετροϊκή αγωγή το δεύτερο αυτό στάδιο διαρκεί κατά μέσο όρο 8 χρόνια, όμως μπορεί να κυμανθεί από 3 έως και περισσότερα από 20 χρόνια.

 

Ενώ τυπικά σε αυτή τη φάση δεν υπάρχουν συμπτώματα ή υπάρχουν ελάχιστα, κατά το τέλος αυτής της περιόδου πολλά άτομα αναπτύσσουν πυρετό, απώλεια βάρους, γαστρεντερικά συμπτώματα και πόνο στους μύες. Ενα ποσοστό 50-70% των ατόμων αναπτύσσουν επίσης επίμονη γενικευμένη λεμφαδενοπάθεια με διογκωμένους αλλά χωρίς πόνο λεμφαδένες που εμφανίζονται σε δύο διαφορετικές περιοχές του σώματος και για περισσότερο από 3-6 μήνες, χωρίς να μπορεί να βρεθεί κάποια άλλη αιτία για την παρουσία τους.

 

Αν ο ασθενής δεν λάβει την κατάλληλη θεραπεία, καταστρέφονται τα CD4 T-κύτταρα και κατ’ επέκταση το ανοσοποιητικό σύστημα και ο ασθενής οδηγείται στη Συμπτωματική λοίμωξη HIV.

 

Συμπτωματική λοίμωξη από HIV-ΑΙDS

 

Καθώς ο ιός συνεχίζει να πολλαπλασιάζεται και να καταστρέφει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού που βοηθούν στην καταπολέμηση των μικροβίων, μπορεί να αναπτύξετε ήπιες λοιμώξεις ή χρόνια σημεία και συμπτώματα όπως:

 

Πυρετός

Κούραση

Διογκωμένοι λεμφαδένες

Διάρροια

Απώλεια βάρους

Στοματική μόλυνση ζύμης (Προφορική τσίχλα)

Έρπης ζωστήρας

Πνευμονία

Ειδικά συμπτώματα:

Σάρκωμα Kaposi

Πνευμονία από πνευμοκύστη

Εγκεφαλική τοξοπλάσμωση

Κρυπτοκοκκική μηνιγγίτιδα

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτήν την ασθένεια πατήστε ΕΔΩ

Για να βρείτε γιατρό της συγκεκριμένης ειδικότητας πατήστε ΕΔΩ