← Πίσω στα συμπτώματα

Αλκοολισμός

Αλκοολισμός

© Shutterstock

Ο αλκοολισμός είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει την πιο σοβαρή μορφή παθολογικής σχέσης που μπορεί να αναπτύξει κάποιος με την κατανάλωση αλκοόλ. Περιγράφει – μεταξύ άλλων – μια έντονη, συχνά ανεξέλεγκτη επιθυμία για ποτό.

 

Αν και δεν είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται πλέον ως μέρος της ιατρικής περίθαλψης, ορισμένοι άνθρωποι που αναρρώνουν από την εξάρτηση εξακολουθούν να χρησιμοποιούν τον όρο «αλκοολικός» για να περιγράψουν τον εαυτό τους. Ο αλκοολισμός είναι επίσης γνωστός ως εθισμός στο αλκοόλ, κατάχρηση αλκοόλ ή εξάρτηση από το αλκοόλ.

 

Ιατρικά, αναγνωρίζεται ως ένας τύπος «διαταραχής χρήσης του αλκοόλ» που μπορεί να αντιμετωπιστεί. Είναι διαφορετική από την «επιβλαβή κατανάλωση αλκοόλ» (άλλος τύπος διαταραχής) που είναι ένα μοτίβο βαριάς κατανάλωσης αλκοόλ που προκαλεί βλάβη στην υγεία αλλά δεν εμπεριέχει πραγματική εξάρτηση.

 

Κάποιος που έχει εξάρτηση από το αλκοόλ συχνά βάζει το ποτό πάνω από όλες τις άλλες του υποχρεώσεις, συμπεριλαμβανομένων των εργασιακών και οικογενειακών και αναπτύσσει κάποιο είδος ανοχής, που σημαίνει ότι χρειάζεται να πίνει όλο και περισσότερο για να φτάσει στο επιδιωκόμενο αποτέλεσμα και εμφανίζει συμπτώματα στέρησης αν σταματήσει.

 

Βασικές ενδείξεις

 

Ο αλκοολισμός έχει πολλά κοινά βασικά συμπτώματα με την εξάρτηση από ναρκωτικές ουσίες. Τα βασικότερα περιλαμβάνουν:

 

Ψυχολογική εξάρτηση – Η έντονη επιθυμία για κατανάλωση αλκοόλ, που προκύπτει από την εγκεφαλική σύνδεσή του με καταστάσεις ευφορίας.

 

Σωματική εξάρτηση – Μετά από χρόνια κατανάλωση, μπορεί να παρατηρηθούν λειτουργικές και οργανικές διαταραχές αν δεν καταναλωθεί αλκοόλ.

 

Ανοχή – Καποιος εξαρτημένος από το αλκοόλ τείνει να χρειάζεται όλο και μεγαλύτερες ποσότητες για να φτάσει στην επιθυμητή κατάσταση ευφορίας.

 

Αδιαφορία – Είναι πολύ σύνηθες οι εξαρτώμενοι να χάνουν οποιοδήποτε ενδιαφέρον για τις κοινωνικές τους δραστηριότητες και ότι συμβαίνει γύρω τους.

 

Ένα από τα βασικά στοιχεία που δείχνουν ότι κάποιος είναι αλκοολικός, είναι τα σωματικά και ψυχολογικά συμπτώματα στέρησης που βιώνει εάν σταματήσει ξαφνικά να καταναλώνει αλκοόλ. Μερικά από αυτά περιλαμβάνουν:

 

  • Tρέμουλο στα χέρια
  • Εφίδρωση
  • Οπτικές παραισθήσεις
  • Κατάθλιψη
  • Εντονη ανησυχία και στρες
  • Δυσκολία στον ύπνο

 

Αυτά τα συμπτώματα συχνά οδηγούν τους ανθρώπους που έχουν εξάρτηση από το αλκοόλ σε αναζήτηση «ανακούφισης» μέσα από την κατανάλωση του. Τα παραπάνω αποτελούν τυπικά χαρακτηριστικά αλκοολισμού, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι κάποιος πρέπει να έχει αποκλειστικά τα συγκεκριμένα γνωρίσματα για να θεωρείται αλκοολικός. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, κριτήρια για τη διάγνωση της εξάρτησης από το οινόπνευμα είναι επίσης:

 

  • Στέρηση – Εκδηλώνεται με ένα σύνολο συμπτωμάτων (τρόμος, ναυτία, εμετός, κεφαλαλγία κ.τ.λ.) εάν δεν γίνει λήψη αλκοόλ.
  • Κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ για μεγάλα χρονικά διαστήματα
  • Προσπάθειες διακοπής κατανάλωσης αλκοόλ που αποτυγχάνουν
  • Συνεχώς αυξανόμενη προσπάθεια για προμήθεια αλκοόλ
  • Περιορισμός κοινωνικών δραστηριοτήτων
  • Συνέχεια κατανάλωσης αλκοόλ παρά τα προβλήματα υγείας που δημιουργεί

 

Οι παράγοντες κινδύνου για τη διαταραχή χρήσης αλκοόλ περιλαμβάνουν:

 

Σταθερή κατανάλωση αλκοόλ για μεγάλο χρονικό διάστημα: Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ σε τακτική βάση για μεγάλο χρονικό μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα εξάρτησης.

 

Αλκοόλ σε μικρή ηλικία: Τα άτομα που αρχίζουν να πίνουν – ιδιαίτερα μεγάλες ποσότητες αλκοόλ – σε νεαρή ηλικία διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο διαταραχών χρήσης του αλκοόλ.

 

Οικογενειακό ιστορικό: Ο κίνδυνος διαταραχών είναι υψηλότερος για άτομα που έχουν έναν γονέα ή άλλο στενό συγγενή που έχει προβλήματα με το αλκοόλ. Αυτό μπορεί να επηρεαστεί επίσης από γενετικούς παράγοντες.

 

Κατάθλιψη και άλλα προβλήματα ψυχικής υγείας: Είναι σύνηθες για άτομα με ψυχολογικές διαταραχές  όπως άγχος, κατάθλιψη, σχιζοφρένεια ή διπολική διαταραχή να έχουν προβλήματα με τη χρήση αλκοόλ ή άλλες ουσίες.

 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτήν την ασθένεια πατήστε ΕΔΩ

 

Για να βρείτε γιατρό της συγκεκριμένης ειδικότητας πατήστε ΕΔΩ