← Πίσω στα συμπτώματα

Αναιμία, σιδηροπενική

Ανεμία

© Shutterstock

Η σιδηροπενική αναιμία είναι η πιο συχνή μορφή αναιμίας. Πλήττει κυρίως νεογνά, παιδιά, εφήβους και γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, κυοφορούσες ή μη. Επιδημιολογικά στοιχεία δείχνουν ότι περίπου το 3% των γυναικών έχουν σιδηροπενική αναιμία, ενώ το 20% των γυναικών έχουν μειωμένα αποθέματα σιδήρου χωρίς όμως να παρουσιάζουν αναιμία. Η συγκεκριμένη μορφή αναιμίας προκαλείται από έλλειψη σιδήρου, συχνά λόγω απώλειας αίματος ή εγκυμοσύνης. Αντιμετωπίζεται με τη λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και την κατανάλωση τροφών που είναι πλούσιες σε σίδηρο.

 

Τα συμπτώματα της σιδηροπενικής αναιμίας μπορεί να περιλαμβάνουν:

 

  • Κούραση και έλλειψη ενέργειας
  • Δυσκολία στην αναπνοή
  • Αίσθημα παλμών
  • Χλωμό δέρμα
  • Πονοκέφαλος και ζαλάδες
  • Κρύα χέρια και πόδια
  • Εύθραυστα νύχια

 

Αιτίες

 

Οι αιτίες της σιδηροπενικής αναιμίας περιλαμβάνουν:

 

Απώλεια αίματος: Το αίμα περιέχει σίδηρο στο εσωτερικό των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Ετσι, εάν κάποιος έχει απώλεια αίματος, έχει και μικρή απώλεια σιδήρου. Οι γυναίκες με βαριές περιόδους διατρέχουν κίνδυνο αναιμίας λόγω έλλειψης σιδήρου. Επίσης, κάποια αργή, χρόνια απώλεια αίματος μέσα στο σώμα (όπως συμβαίνει για παράδειγμα όταν κάποιος έχει πεπτικό έλκος, πολύποδα του παχέος εντέρου ή καρκίνο του παχέος εντέρου) μπορεί να προκαλέσει σιδηροπενική αναιμία.

 

Ελλειψη σιδήρου στη διατροφή: Το σώμα λαμβάνει τακτικά σίδηρο από τις τροφές που καταναλώνει. Εάν κάποιος καταναλώνει πολύ λίγο σίδηρο, με την πάροδο του χρόνου το σώμα του μπορεί να έχει έλλειψη σιδήρου. Παραδείγματα φυσικών τροφών πλούσιων σε σίδηρο είναι το κρέας, τα αυγά και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

 

Αδυναμία απορρόφησης σιδήρου: Ο σίδηρος από τα τρόφιμα απορροφάται στην κυκλοφορία του αίματός μέσα από το λεπτό έντερο. Μια εντερική διαταραχή, όπως η κοιλιοκάκη, η οποία επηρεάζει την ικανότητα του εντέρου σας να απορροφά θρεπτικά συστατικά από τα τρόφιμα, μπορεί να οδηγήσει σε σιδηροπενική αναιμία.

 

Εγκυμοσύνη: Η σιδηροπενική αναιμία εμφανίζεται σε πολλές έγκυες γυναίκες που δεν παίρνουν κάποιο συμπλήρωμα επειδή τα αποθέματά τους σιδήρου πρέπει να εξυπηρετούν τον αυξημένο όγκο αίματος καθώς και να αποτελούν πηγή αιμοσφαιρίνης για το έμβρυο.

 

Πιθανές επιπλοκές

 

Η ήπια σιδηροπενική αναιμία συνήθως δεν προκαλεί επιπλοκές. Ωστόσο, αν δεν αντιμετωπιστεί, η σιδηροπενική αναιμία μπορεί να γίνει σοβαρή και να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας, όπως:

 

Καρδιακά προβλήματα: Η σιδηροπενική αναιμία μπορεί να οδηγήσει σε γρήγορο ή ακανόνιστο καρδιακό παλμό. Η καρδιά πρέπει να αντλεί περισσότερο αίμα για να αντισταθμίσει την έλλειψη οξυγόνου που μεταφέρεται. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μεγέθυνση της καρδιάς ή καρδιακή ανεπάρκεια.

 

Προβλήματα κατά την εγκυμοσύνη: Στις έγκυες γυναίκες, η σοβαρή σιδηροπενική αναιμία έχει συνδεθεί με πρόωρους τοκετούς και λιποβαρή μωρά. Αλλά η κατάσταση μπορεί να προληφθεί σε έγκυες γυναίκες που λαμβάνουν συμπληρώματα σιδήρου ως μέρος της προγεννητικής τους φροντίδας.

 

Προβλήματα ανάπτυξης: Στα βρέφη και τα παιδιά, η σοβαρή ανεπάρκεια σιδήρου μπορεί να οδηγήσει σε καθυστερημένη ανάπτυξη. Επιπλέον, η σιδηροπενική αναιμία σχετίζεται με αυξημένη ευαισθησία σε λοιμώξεις.

 

Μπορείτε να δείτε περισσότερες πληροφορίες για τους βασικούς τύπους αναιμίας στα παρακάτω links:

 

Αναιμία (γενικά)

 

Αιμολυπτική αναιμία

 

Μεσογειακή αναιμία

 

Απλαστική αναιμία

 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτήν την ασθένεια πατήστε ΕΔΩ

 

Για να βρείτε γιατρό της συγκεκριμένης ειδικότητας πατήστε ΕΔΩ