← Πίσω στα συμπτώματα

Ανεμοβλογιά

Ανεμοβλογιά

© Shutterstock

Η ανεμοβλογιά ή αλλιώς ανεμευλογιά είναι μία λοίμωξη η οποία οφείλεται στον ιό του έρπητα ζωστήρα- ανεμευλογιάς, στον ίδιο ιό δηλαδή που προκαλεί και τον γνωστό μας έρπητα ζωστήρα.

 

Η ανεμοβλογιά είναι η πρωτοπαθής λοίμωξη, η αντίδραση που εμφανίζει δηλαδή ο οργανισμός όταν έρχεται για πρώτη φορά σε επαφή με τον ιό ενώ ο έρπητας ζωστήρας είναι η αντίδραση του οργανισμού σε αναζωπύρωση της λοίμωξης και εκδηλώνεται συνήθως με αυτή τη μορφή στους ενήλικες.

 

Η ανεμοβλογιά είναι εξαιρετικά μεταδοτική για άτομα που δεν έχουν νοσήσει από την ασθένεια ή δεν έχουν εμβολιαστεί εναντίον της. Σήμερα, είναι διαθέσιμο ένα εμβόλιο που προστατεύει τα παιδιά από την ανεμοβλογιά. Συνήθως, βελτιώνεται από μόνη της μετά από 1 έως 2 εβδομάδες χωρίς να χρειάζεται επίσκεψη σε γιατρό.

 

Η ανεμοβλογιά εμφανίζεται σε 3 στάδια, με διαφορετικά συμπτώματα:

 

Στάδιο 1: Εμφάνιση μικρών κηλίδων

 

Οι κηλίδες  μπορεί:

 

  • Να είναι οπουδήποτε στο σώμα, συμπεριλαμβανομένου του εσωτερικού του στόματος και γύρω από τα γεννητικά όργανα, σημείο στο οποίο μπορεί να υπάρχει και πόνος
  • Εξαπλωθούν ή να μείνουν σε κάποια μικρή περιοχή
  • Να είναι κόκκινες, ροζ, πιο σκούρες ή να έχουν το ίδιο χρώμα με το δέρμα

 

Στάδιο 2: Οι κηλίδες εξελίσσονται σε βλατίδες

 

Οι κηλίδες γεμίζουν με υγρό και γίνονται βλατίδες. Πρόκειται για φυσαλίδες με σφαιρικό ή ωοειδές σχήμα, που περιέχουν διίδρωμα και περιβάλλονται από ερυθρά άλω, οι  οποίες τελικά εφελκιδοποιούνται. Οι βλατίδες προκαλούν πολύ φαγούρα και τελικά σκάνε.

 

Στάδιο 3: Σχηματίζεται εφελκίδα (κρούστα)

 

Αφού οι βλατίδες σκάσουν, τα εξανθήματα ξεραίνονται και σχηματίζεται εφελκίδα (κρούστα). Οι περιοχές του σώματος που παρατηρείται άμεσα η νόσος της ανεμοβλογιάς είναι ο κορμός και λιγότερο το πρόσωπο και τα άκρα. Το εξάνθημα διαρκεί περίπου 1 εβδομάδα.

 

Αλλα συμπτώματα, που μπορεί να εμφανιστούν μία έως δύο ημέρες πριν από την εμφάνιση εξανθημάτων, περιλαμβάνουν:

 

  • Πυρετός
  • Απώλεια όρεξης
  • Πονοκέφαλος
  • Κούραση και γενικό αίσθημα αδιαθεσίας

 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτήν την ασθένεια πατήστε ΕΔΩ

 

Για να βρείτε γιατρό της συγκεκριμένης ειδικότητας πατήστε ΕΔΩ