← Πίσω στα συμπτώματα

Ανοιχτός αρτηριακός πόρος

Ανοιχτός αρτηριακός πόρος

© Shutterstock

Ο ανοιχτός αρτηριακός πόρος (PDA) είναι μία ανοιχτή σύνδεση μεταξύ της αορτής (η μεγαλύτερη αρτηρία του σώματος που ξεκινά από την καρδιά και μεταφέρει οξυγονωμένο αίμα στο σώμα) και της πνευμονικής αρτηρίας (που συνδέει τη δεξιά κοιλιά με τον πνεύμονα). Πριν από τη γέννηση ο αρτηριακός πόρος είναι ανοιχτός και επιτρέπει την επικοινωνία μεταξύ των αγγείων. Αυτό συμβαίνει διότι το αναπτυσσόμενο έμβρυο λαμβάνει οξυγονωμένο αίμα από τη μητέρα και όχι από τους δικούς τους πνεύμονες.

 

Φυσιολογικά όμως μετά τη γέννηση ο αρτηριακός πόρος κλείνει. Αν αυτό δε συμβεί η επικοινωνία συνεχίζεται και οξυγονωμένο αίμα εκτρέπεται προς τους πνεύμονες. Ετσι, υπάρχει μίξη του φτωχού σε οξυγόνο αίματος από την πνευμονική αρτηρία με το πλούσιο σε οξυγόνο αίμα της αορτής. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μέρος του οξυγονωμένου αίματος να περνά για 2η φορά από την πνευμονική αρτηρία, τους πνεύμονες, τον αριστερό κόλπο και την αριστερή κοιλία. Η αυξημένη ποσότητα αίματος επιβαρύνει την καρδιά και αυξάνει την αρτηριακή πίεση στις πνευμονικές αρτηρίες.

 

Πιθανές επιπλοκές

 

Οι επιπλοκές του PDA εξαρτώνται από το μέγεθος (κυρίως τη διάμετρο) του. Αν είναι μικρό, μπορεί να μην προκαλέσει καν επιπλοκές. Αν είναι μεγαλύτερο, μπορεί να προκαλέσει:

 

Υψηλή αρτηριακή πίεση στους πνεύμονες, γνωστή ως πνευμονική υπέρταση. Λόγω της ακανόνιστης ροής αίματος στην καρδιά και τους πνεύμονες, η πίεση της πνευμονικής αρτηρίας αυξάνεται. Με την πάροδο του χρόνου, η αυξανόμενη πίεση καταστρέφει τα μικρότερα αιμοφόρα αγγεία στους πνεύμονες. Αυτό μπορεί να προκαλέσει σύνδρομο Eisenmenger, έναν απειλητικό για τη ζωή και μόνιμο τύπο πνευμονικής βλάβης.

 

Καρδιακή ανεπάρκεια: Η καρδιακή ανεπάρκεια εμφανίζεται όταν ο καρδιακός μυς δεν αντλεί αίμα όπως θα έπρεπε. Τα συμπτώματα αυτής της σοβαρής επιπλοκής περιλαμβάνουν γρήγορη αναπνοή, κούραση και αδυναμία.

 

Ενδοκαρδίτιδα: Ο ανοιχτός αρτηριακός πόρος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο μόλυνσης των βαλβίδων της καρδιάς ή του έσω χιτώνα της καρδιάς, προκαλώντας ενδοκαρδίτιδα.

 

Συμπτώματα

 

Τα συμπτώματα του ανοιχτού αρτηριακού πόρου εξαρτώνται επίσης από το μέγεθος του ανοίγματος μεταξύ της αορτής και της πνευματικής αρτηρίας και την ηλικία του ατόμου. Μερικοί άνθρωποι δεν παρατηρούν κάποιο σύμπτωμα μέχρι και την ενηλικίωσή τους. Κάποιο πολύ σοβαρό PDA μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα καρδιακής ανεπάρκειας αμέσως μετά τη γέννηση του παιδιού.

 

Μπορεί επίσης – κατά τα πρώτα στάδια της ανάπτυξης – να προκαλέσει:

 

  • Ελλιπής διατροφή (κυρίως λόγω έλλειψης όρεξης) του μωρού, κάτι που το κάνει να υπολείπεται στην ανάπτυξή του
  • Επίμονη γρήγορη αναπνοή ή δύσπνοια
  • Αίσθημα κούρασης
  • Γρήγορο καρδιακό ρυθμό
  • Εφίδρωση
Ανοιχτός αρτηριακός πόρος

© Shutterstock

 

Σε σπάνιες περιπτώσεις όπου ο ανοικτός αρτηριακός πόρος δεν εντοπίζεται, ένας ενήλικας με την εν λόγω ανωμαλία μπορεί να βιώσει συμπτώματα που περιλαμβάνουν αίσθημα παλμών της καρδιάς, δύσπνοια και επιπλοκές, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση στους πνεύμονες, διογκωμένη καρδιά ή συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια.

 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτήν την ασθένεια πατήστε ΕΔΩ

 

Για να βρείτε γιατρό της συγκεκριμένης ειδικότητας πατήστε ΕΔΩ