← Πίσω στα συμπτώματα

Αντιδραστική αρθρίτιδα

Αντιδραστική αρθρίτιδα

© Shutterstock

Αντιδραστική αρθρίτιδα είναι η φλεγμονή των αρθρώσεων ως αποτέλεσμα ανώμαλης «απάντησης» του ανοσολογικού συστήματος μετά από λοίμωξη σε άλλο σημείο του σώματος. Συνήθως πρόκειται για βακτηριακές λοιμώξεις της γεννητικής οδού, όπως λοίμωξη από χλαμύδια ή γονόκκοκο. Μπορεί όμως η κατάσταση να προκύψει και μετά από μια λοίμωξη του γαστρεντερικού, όπως από σιγκέλα, σαλμονέλα, καμπυλοβακτηρίδιο και γερσίνια.

 

Συνήθως, προκαλεί ερυθρότητα και οίδημα σε διάφορες αρθρώσεις του σώματος, ιδιαίτερα στα γόνατα, τα πόδια, τα δάχτυλα των ποδιών, τους γοφούς και τους αστραγάλους. Η φλεγμονή μπορεί επίσης να επηρεάσει τα μάτια, το δέρμα και την ουρήθρα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, εξαφανίζεται μέσα σε λίγους μήνες και δεν προκαλεί μακροπρόθεσμα προβλήματα. Εμφανίζεται συχνότερα στους άνδρες και σε άτομα ηλικίας μεταξύ 20 και 40 ετών.

 

Συμπτώματα

 

Τα συμπτώματα της αντιδραστικής αρθρίτιδας ξεκινούν γενικά 1 έως 4 εβδομάδες μετά την έκθεση στη λοίμωξη που την προκαλεί. Μπορεί να περιλαμβάνουν:

 

Πόνο και δυσκαμψία: Ο πόνος στις αρθρώσεις εντοπίζεται συχνότερα σε γόνατα, αστραγάλους και πέλματα. Μπορεί επίσης να εμφανιστεί στις φτέρνες, τη μέση ή τους γλουτούς.

 

Επιπεφυκίτιδα: Πολλοί άνθρωποι που έχουν αντιδραστική αρθρίτιδα αναπτύσσουν επίσης φλεγμονή των ματιών (επιπεφυκίτιδα).

 

Προβλήματα Ούρησης: Μπορεί να εμφανιστεί αυξημένη συχνότητα και δυσφορία κατά την ούρηση, όπως και φλεγμονή του αδένα του προστάτη ή του τραχήλου της μήτρας.

 

Eνθεσίτιδα:  Φλεγμονή στην ένθεση, δηλαδή στη θέση πρόσφυσης ενός τένοντα πάνω στο οστό. Εμφανίζεται πιο συχνά στις φτέρνες και στο πέλμα των ποδιών.

 

Πρησμένα δάχτυλα ποδιών ή χεριών: Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα δάχτυλα των ποδιών ή των χεριών μπορεί να διογκωθούν πολύ.

 

Δερματικά προβλήματα: Η αντιδραστική αρθρίτιδα μπορεί να επηρεάσει το δέρμα με διάφορους τρόπους, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται η δημιουργία πληγών στο στόμα ή εξανθημάτων στα πόδια και τις παλάμες.

 

Πόνος στη μέση, ο οποίος τείνει να είναι χειρότερος τη νύχτα ή το πρωί.

 

Παράγοντες κινδύνου

 

Οι κύριοι παράγοντες οι οποίοι φαίνεται ότι συμβάλλουν στην αιτιοπαθογένεση της αντιδραστικής αρθρίτιδας είναι :

 

  1. Το γενετικό υπόβαθρο (Συγκεκριμένος γενετικός δείκτης έχει συνδεθεί με την αντιδραστική αρθρίτιδα)
  2. Η παρουσία βακτηριδίων ή βακτηριδιακών προϊόντων μέσα στις αρθρώσεις
  3. Η αλληλεπίδραση βακτηριδίων – ξενιστή, και
  4. Η τοπική ανοσοαπάντηση έναντι των βακτηριδίων αυτών.

 

Θεραπεία για την αντιδραστική αρθρίτιδα

 

Η θεραπεία συνήθως επικεντρώνεται σε:

 

  • Χρήση αντιβιοτικών για την αντιμετώπιση οποιουδήποτε ΣΜΝ που μπορεί να έχει προκαλέσει την αντιδραστική αρθρίτιδα
  • Παυσίπονα όπως η ιβουπροφαίνη για την ανακούφιση του πόνου και της δυσκαμψίας των αρθρώσεων
  • Για τη διαχείριση οποιασδήποτε σοβαρής η συνεχιζόμενης αρθρίτιδας, συνήθως χρησιμοποιούνται φάρμακα όπως στεροειδή ή τροποποιητικά της νόσου αντιρευματικά φάρμακα (DMARDs)

 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτήν την ασθένεια πατήστε ΕΔΩ

 

Για να βρείτε γιατρό της συγκεκριμένης ειδικότητας πατήστε ΕΔΩ