← Πίσω στα συμπτώματα

Αρρυθμίες

Αρρυθμίες

© Shutterstock

Αρρυθμίες ονομάζονται οι διαταραχές του ρυθμού της καρδιάς. Ο φυσιολογικός παλμός της καρδιάς είναι ρυθμικός. Στην περίπτωση της αρρυθμίας ο ασθενής αντιλαμβάνεται την καρδιά του να κτυπά ακανόνιστα, να φτερουγίζει, να κτυπά γρήγορα ή να κάνει διακοπές. Τα προβλήματα στον καρδιακό ρυθμό προκύπτουν όταν οι ηλεκτρονικές δομές που συντονίζουν τους καρδιακούς παλμούς δεν λειτουργούν σωστά. Ο φυσιολογικός ρυθμός ονομάζεται φλεβοκομβικός ρυθμός και η καρδιακή συχνότητα συνήθως κυμαίνεται από 60 ως 100 παλμούς ανά λεπτό.

 

Οι αρρυθμίες είναι πολλών ειδών και αποτελούν ένα πολύ μεγάλο κεφάλαιο για την καρδιολογία. Αυτός που τις χαρακτηρίζει είναι ότι εμφανίζονται και σταματάνε ξαφνικά. Οι κύριοι τύποι αρρυθμιών είναι:

 

Κολπική μαρμαρυγή

 

Η κολπική μαρμαρυγή είναι μία από τις συνηθέστερες ανωμαλίες του καρδιακού ρυθμού. Πρόκειται για αποδιοργανωμένη και γρήγορη συστολή των κόλπων, δηλαδή των δύο πάνω κοιλοτήτων της καρδιάς, που οδηγεί σε αποδιοργανωμένη και γρήγορη συστολή και των κοιλιών (των κάτω κοιλοτήτων της καρδιάς). Οι κτύποι της καρδιάς είναι γρήγοροι και άρρυθμοι. Η κολπική μαρμαρυγή προσβάλλει περισσότερο από το 1% του πληθυσμού και κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται περισσότερες από 5 ανά 10.000 κατοίκους νέες περιπτώσεις. Είναι πιο συχνή μετά τα 60, και οι άνδρες πάσχουν συχνότερα από τις γυναίκες.

 

Υπερκοιλιακή ταχυκαρδία

 

Η υπερκοιλιακή ταχυκαρδία (supraventricular tachycardia-SVT) είναι ένα είδος αρρυθμίας που προκαλείται από βλάβη των ηλεκτρικών δομών που ρυθμίζουν τον καρδιακό ρυθμό. Προκαλεί αυξημένη καρδιακή συχνότητα που κυμαίνεται μεταξύ 150-250 σφύξεις ανά λεπτό που αρχίζει και σταματάει ξαφνικά. Τα επεισόδια μπορεί να κρατάνε μέχρι και κάποιες ώρες. Συχνά επηρεάζει νέους, υγιείς ανθρώπους.

 

Βραδυκαρδία

 

Η βραδυκαρδία ουσιαστικά περιγράφει τα περιστατικά όπου η καρδιά χτυπάει πιο αργά από το κανονικό. Ενας ενήλικος θεωρείται ότι έχει επιβραδυμένο καρδιακό παλμό όταν οι παλμοί του δεν ξεπερνούν τους 60, αν και αυτό το νούμερο προσαρμόζεται ανάλογα με την ηλικία και τη φυσική κατάσταση του ατόμου. Από τα πιο κοινά αίτια για τη βραδυκαρδία είναι μια δυσλειτουργία στον φυσικό βηματοδότη της καρδιάς, τον φλεβόκομβο. Είναι εκείνος που ελέγχει πόσο γρήγορα η αργά οι καρδιακοί θάλαμοι θα αντλήσουν αίμα προς το σώμα.

 

Καρδιακός αποκλεισμός

 

Ο καρδιακός αποκλεισμός (ή κολποκοιλιακός αποκλεισμός) συμβαίνει όταν διαταράσσονται τα ηλεκτρικά σήματα μεταξύ των τεσσάρων θαλάμων της καρδιάς. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την αργή κίνηση των κοιλιών, οδηγώντας ακόμη και στο χάσιμο του κολποκοιλιακού συγχρονισμού, με άλλα λόγια να προκληθεί κακός συντονισμός στις συσπάσεις μεταξύ κόλπων και κοιλιών. Ο ασθενής μπορεί να χρειαστεί να τοποθετήσει βηματοδότη.

 

Κοιλιακή Μαρμαρυγή

 

Η κοιλιακή μαρμαρυγή είναι μία κατάσταση στην οποία υπάρχει ασυντόνιστη συστολή των κοιλιών του καρδιακού μυός. Η κοιλιακή μαρμαρυγή είναι η πιο συχνή μορφή αρρυθμίας που εμφανίζεται σε καρδιακούς ασθενείς. Ο καρδιακός ρυθμός είναι τόσο γρήγορος (>300/λεπτο), χαώδης και άρρυθμος που, επί της ουσίας, δεν επιτελείται καρδιακή συστολή. Η Κοιλιακή Μαρμαρυγή αποτελεί τον συχνότερο μηχανισμό αιφνίδιου καρδιακού θανάτου.

 

Συμπτώματα

 

Οι καρδιακές αρρυθμίες μπορεί να μην προκαλούν συμπτώματα. Ενας γιατρός μπορεί να παρατηρήσει τον ακανόνιστο καρδιακό παλμό όταν εξετάζει τον ασθενή για άλλο λόγο υγείας.

 

Γενικά, ωστόσο, τα βασικότερα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

 

  • Φτερούγισμα στο στήθος
  • Αυξανόμενος καρδιακός παλμός (ταχυκαρδία)
  • Αργός καρδιακός παλμός (βραδυκαρδία)
  • Πόνος στο στήθος
  • Δυσκολία στην αναπνοή

 

Αλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

 

  • Εντονη ανησυχία
  • Κούραση
  • Ζαλάδα
  • Εφίδρωση
  • Λιποθυμία

 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτήν την ασθένεια πατήστε ΕΔΩ

 

Για να βρείτε γιατρό της συγκεκριμένης ειδικότητας πατήστε ΕΔΩ