← Πίσω στα συμπτώματα

Βαλβίδες οπίσθιας ουρήθρας

Βαλβίδες οπίσθιας ουρήθρας

© Shutterstock

Οι βαλβίδες οπίσθιας ουρήθρας είναι μια από τις λίγες συγγενείς παθήσεις του ουροποιητικού που γίνονται αντιληπτές στη νεογνική περίοδο και απειλούν την ίδια τη ζωή του νεογνού. Στα μωρά με βαλβίδες οπίσθιας ουρήθρας υπολειμματικός εμβρυϊκός ιστός φράζει την ουρήθρα και εμποδίζει τα ούρα να αποβάλλονται από την ουροδόχο κύστη, οδηγώντας τα σε παλινδρόμηση προς την ουροδόχο κύστη και τους νεφρούς και τελικά σε διάταση του ουροποιητικού συστήματος. Προκαλεί ποικίλης βαρύτητας συγγενείς διαταραχές, κυρίως στο ουροποιητικό σύστημα του εμβρύου ενώ στις πολύ βαριές περιπτώσεις πάσχει σοβαρά και το αναπνευστικό σύστημα.

 

Αιτίες

 

Οι βαλβίδες οπίσθιας ουρήθρας είναι μια σπάνια πάθηση που επηρεάζει τα αρσενικά μωρά. Οι ερευνητές δεν είναι σίγουροι γιατί συμβαίνει, αλλά η κατάσταση εμφανίζεται στα πρώτα στάδια της εμβρυϊκής ανάπτυξης. Μερικοί ερευνητές πιστεύουν ότι η πάθηση μπορεί να είναι κληρονομική (μεταδίδεται από την οικογένεια).

 

Συμπτώματα

 

Τα συμπτώματα που εμφανίζουν τα μωρά που έχουν βαλβίδες οπίσθιας ουρήθρας μπορεί να κυμαίνονται από μέτρια έως σοβαρά. Το πιο κοινό είναι η ουρολοίμωξη. Αλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

 

  • Αδυναμία αύξησης βάρους
  • Αδύναμη ροή ούρων
  • Δυσκολία κατά την ούρηση
  • Συχνουρία

 

Οι σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσουν στις ακόλουθες επιπλοκές:

 

  • Αναπνευστική δυσχέρεια
  • Υδρονέφρωση (διαστολή των νεφρών από τα ούρα)
  • Δυσλειτουργία της ουροδόχου κύστης
  • Νεφρική δυσλειτουργία και αυξημένο κίνδυνο νεφρικής ανεπάρκειας
  • Κυστεοουρητηρική παλινδρόμηση (Οταν τα ούρα ρέουν προς τα πίσω από την ουροδόχο κύστη προς τα νεφρά)

 

Διάγνωση και θεραπεία

 

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο γιατρός μπορεί να χρησιμοποιήσει υπερηχογράφημα για να διαγνώσει την πάθηση πριν καν γεννηθεί το παιδί. Σε αυτήν την περίπτωση – και μόνο εάν η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή προκαλώντας προβλήματα στο έμβρυο – επιλέγεται η χειρουργική επέμβαση για την αντιμετώπιση ενώ η μητέρα είναι ακόμη έγκυος.

 

Μετά τη γέννηση, ο γιατρός θα χρησιμοποιήσει επίσης υπέρηχους για να διαπιστώσει εάν υπάρχει η πάθηση. Εάν υποψιάζεται ότι το μωρό έχει βαλβίδες οπίσθιας ουρήθρας θα ζητήσει τη διεξαγωγή μιας σειράς εξετάσεων, που περιλαμβάνουν:

 

Yπερηχογράφημα νεφρών: Διαγνωστική εξέταση κατά την οποία πραγματοποιείται απεικονιστικός έλεγχος που μπορεί να ανιχνεύσει κάποια μάζα ή απόφραξη.

 

Κυστεοουρηθρογραφία ούρησης: Τοποθετείται καθετήρας στην ουροδόχο κύστη και ενσταλάζεται σκιαγραφικό. Στη συνέχεια, μια ακτινογραφία του ουροποιητικού συστήματος επιτρέπει στον γιατρό να δει μια άμεση εικόνα της ουροδόχου κύστης και των ουρητήρων.

 

Κυστεοσκόπηση: Η κυστεοσκόπηση είναι μία διαγνωστική εξέταση που επιτρέπει στον ουρολόγο να εξετάσει το εσωτερικό της ουρήθρας και της ουροδόχου κύστης, χρησιμοποιώντας ένα μικρό, εύκαμπτο σωλήνα με φως και κάμερα.

 

Εξέταση αίματος : Μπορεί να προσδιορίσουν πόσο καλά λειτουργούν τα νεφρά του παιδιού.

 

Η θεραπεία για τις βαλβίδες οπίσθιας ουρήθρας εξαρτάται από τη σοβαρότητα της κατάστασης. Η πιο κοινή θεραπεία είναι μια μικρή χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση της αποφρακτικής βαλβίδας.

 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτήν την ασθένεια πατήστε ΕΔΩ

 

Για να βρείτε γιατρό της συγκεκριμένης ειδικότητας πατήστε ΕΔΩ