← Πίσω στα συμπτώματα

Βαλβιδοπάθειες

Βαλβιδοπάθειες

© Shutterstock

Υπάρχουν 4 βαλβίδες στην καρδιά: δύο στο δεξί τμήμα της, η τριγλώχινα και η πνευμονική, και δύο στο αριστερό, η μιτροειδής και η αορτική. Ο ρόλος των βαλβίδων είναι να επιτρέπουν στο αίμα που ρέει διαμέσου της καρδιάς να ρέει μόνο προς τη σωστή κατεύθυνση. Για να το επιτύχουν αυτό, πρέπει να ανοίγουν επαρκώς όταν το αίμα ρέει δια μέσου του ανοίγματός τους, και έπειτα να κλείνουν στεγανά για να εμποδίζουν το αίμα να παλινδρομεί. Βαλβιδοπάθειες ονομάζονται οι παθήσεις των βαλβίδων της καρδιάς κατά τις οποίες οι βαλβίδες αυτές είτε δεν ανοίγουν όσο θα έπρεπε (στένωση), είτε δεν κλείνουν εντελώς (ανεπάρκεια).

 

Τύποι βαλδιδοπάθειας

 

Οι βαλβιδοπάθειες ταξινομούνται ανάλογα με τη βαρύτητά τους σε ήπιες, μέτριες και σοβαρές. Οι κυριότερες  είναι:

 

Στένωση αορτικής βαλβίδας

 

Η σοβαρή στένωση της αορτικής βαλβίδας συμβαίνει όταν δεν μπορεί να ανοίξει και να κλείσει σωστά λόγω της συσσώρευσης ασβεστίου και λιπιδίων, προκαλώντας διαρροή αίματος προς τα πίσω στην καρδιά. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την υπερτροφία του μυός της καρδιάς προκειμένου να εξωθήσει το αίμα πίσω στην κυκλοφορία του σώματος και με την πάροδο του χρόνου την καρδιακή ανεπάρκεια.

 

Ανεπάρκεια αορτικής βαλβίδας

 

Αορτική ανεπάρκεια (ή ανεπάρκεια αορτικής βαλβίδας) ονομάζεται η κατάσταση κατά την οποία η αορτική βαλβίδα δεν κλείνει σωστά, με συνέπεια να υπάρχουν διαρροές πίσω στην καρδιά κατά τη διαστολή της αριστερής κοιλίας. Ετσι, το κυκλοφορικό σύστημα δεν λαμβάνει αρκετές ποσότητες αίματος και η καρδιά πρέπει να εργαστεί σκληρότερα για να μπορέσει να το αναπληρώσει. Η πάθηση αυξάνει το μέγεθος της καρδιάς και αν δεν αντιμετωπιστεί μπορεί να προκαλέσει αρρυθμίες, καρδιακή ανεπάρκεια και βλάβες στον καρδιακό μυ.

 

Ανεπάρκεια μιτροειδούς βαλβίδας

 

Ανεπάρκεια της μιτροειδούς βαλβίδας έχουμε όταν οι γλωχίνες της βαλβίδας ανοίγουν κανονικά αλλά κατά τη φάση της σύγκλεισης τους (κλείσιμο), δεν επιτυγχάνεται η πλήρης επαφή τους με αποτέλεσμα αίμα να παλινδρομεί από την αριστερή κοιλία προς τον αριστερό κόλπο. Η εκδήλωση της οξείας σοβαρής ανεπάρκειας μιτροειδούς (συνηθέστερα λόγω εμφράγματος ή ενδοκαρδίτιδας) είναι το καρδιογενές σοκ με υπόταση και βαρύ πνευμονικό οίδημα.

 

Στένωση μιτροειδούς βαλβίδας

 

Στη στένωση της μιτροειδούς βαλβίδας οι γλωχίνες της βαλβίδας δεν ανοίγουν αρκετά κατά τη διαστολή της καρδιάς επιφέροντας τη στένωση του στομίου. Η διέλευση του αίματος από τον αριστερό κόλπο προς την αριστερά κοιλία δυσχεραίνεται σε ποικίλο βαθμό σε συνάρτηση με τη σοβαρότητα της στένωσης. Σχεδόν αποκλειστική αιτία αυτής αποτελεί ο ρευματικός πυρετός οπότε και σχεδόν έχει εκλείψει στις μέρες μας στις ανεπτυγμένες χώρες.

 

Τι προκαλεί τις Βαλβιδοπάθειες;

 

Υπάρχουν πολλές αιτίες για την εμφάνιση της πάθησης, όπως συγγενείς παθήσεις, λοιμώξεις, εκφυλιστικές καταστάσεις αλλά και άλλου τύπου καρδιακές παθήσεις.

 

Πιο συγκεκριμένα, βαλβιδοπάθειες μπορούν να προκληθούν από:

 

  • Ρευματικός πυρετός από βακτηριακή λοίμωξη με στρεπτόκοκκο που δεν αντιμετωπίστηκε. Πρόκειται για μια από τις συχνότερες αιτίες εμφάνισης της πάθησης.
  • Καρδιακή προσβολή
  • Πολύ υψηλή αρτηριακή πίεση
  • Ενα συγγενές πρόβλημα που υπάρχει από τη γέννηση, όπως μια πνευμονική ή αορτική βαλβίδα που δεν αναπτύχθηκε σωστά
  • Εκφύλιση ή ασβεστοποίηση του ιστού της βαλβίδας, λόγω κυρίως της παρόδου του χρόνου
  • Ανεύρυσμα θωρακικής αορτής
  • Καρδιακή ανεπάρκεια
  • Λοιμώδης ενδοκαρδίτιδα

 

Συμπτώματα

 

Οι Βαλβιδοπάθειες μπορούν να αναπτυχθούν γρήγορα ή να αναπτύσσονται αργά, για μεγάλο χρονικό διάστημα. Όταν αναπτύσσονται πιο αργά, μπορεί να μην υπάρχουν συμπτώματα έως ότου η κατάσταση είναι αρκετά προχωρημένη. Οταν αναπτύσσονται ξαφνικά, οι ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν τα ακόλουθα συμπτώματα:

 

  • Δυσκολία στην αναπνοή
  • Πόνος στο στήθος
  • Κούραση
  • Ζάλη ή λιποθυμία
  • Πυρετός
  • Γρήγορη αύξηση βάρους
  • Ακανόνιστος καρδιακός παλμός

 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτήν την ασθένεια πατήστε ΕΔΩ

 

Για να βρείτε γιατρό της συγκεκριμένης ειδικότητας πατήστε ΕΔΩ