← Πίσω στα συμπτώματα

Βαρηκοΐα

Βαρηκοΐα

© Shutterstock

Η βαρηκοΐα είναι η δυσλειτουργία της ακοής και όχι η απώλειά της. Ενας βαρήκοος δεν είναι κωφός, απλά πάσχει από ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα υγείας που μπορεί να συμβεί στον καθένα και σε κάθε ηλικία. Μερικοί γεννιούνται βαρήκοοι, ενώ άλλοι πάσχουν από βαρηκοΐα συνήθως λόγω κάποιας συγκεκριμένης αιτίας, όπως η μεγάλη ηλικία ή η χρόνια έκθεση σε δυνατούς θορύβους.

 

Υπάρχουν 3 τύποι βαρηκοΐας:

 

  • Αγωγιμότητας-αφορά το έξω και το μέσο αυτί
  • Νευροαισθητήρια-αφορά το έσω αυτί
  • Μικτή-αποτελεί συνδυασμό των δύο παραπάνω

 

Συμπτώματα ενός ασθενή με βαρηκοΐα

 

Πολλοί άνθρωποι έχουν πρόβλημα ακοής και δεν είναι σε θέση να το συνειδητοποιήσουν. Ανάμεσα στα χαρακτηριστικότερα σημάδια της πάθησης είναι:

 

  • Δυσκολία να ακούει ξεκάθαρα τους άλλους και να αντιλαμβάνεται σωστά τις λέξεις που αρθρώνει ο συνομιλητής του, ειδικά σε θορυβώδη μέρη
  • Συχνό αίτημα στους συνομιλητές να επαναλαμβάνουν αυτό που λένε
  • Ακρόαση μουσικής ή παρακολούθηση τηλεόρασης με ένταση ήχου αρκετά υψηλότερη από αυτή που χρειάζονται οι άλλοι άνθρωποι
  • Δυσκολία παρακολούθησης κάποιας συνομιλίας όπου μιλούν δύο ή περισσότερα άτομα
  • Αίσθημα κούρασης ή άγχους από την ανάγκη να συγκεντρώνονται συνεχώς σε αυτά που λένε οι συνομιλητές τους

 

Αιτίες

 

Βλάβη στο εσωτερικό του αυτιού:  Η γήρανση και/ή η έκθεση σε δυνατούς θορύβους μπορεί να προκαλέσουν φθορά στα αισθητικά κύτταρα στον κοχλία που στέλνουν ηχητικά σήματα στον εγκέφαλο. Οταν αυτά τα κύτταρα είναι καταστρέφονται, τα ηλεκτρικά σήματα δεν μεταδίδονται τόσο αποτελεσματικά και εμφανίζεται Βαρηκοΐα.

 

Σταδιακή συσσώρευση κεριού στο αυτί:  Το κερί του αυτιού μπορεί να φράξει τον ακουστικό πόρο και να αποτρέψει τη μεταφορά των ηχητικών κυμάτων. Οτιδήποτε επηρεάζει την κανονική εκροή του κεριού μπορεί να προκαλέσει συσσώρευση, όπως η μεγάλη ηλικία, ο στενός ή ανώμαλος ακουστικός πόρος, η χρήση ενός ακουστικού βαρηκοΐας, ή η λανθασμένη χρήση μπατονέτας. Η αφαίρεση του κεριού μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση της ακοής.

 

Λοίμωξη του αυτιού και μη φυσιολογικοί οστικοί όγκοι: Στο έξω ή στο μέσο αυτί, οποιοδήποτε από αυτά μπορεί να προκαλέσει απώλεια ακοής.

 

Ρήξη τυμπάνου (διάτρηση τυμπανικής μεμβράνης): Όταν η τυμπανική μεμβράνη δεν είναι ακέραιη, αλλά έχει υποστεί ρήξη, μιλάμε για «διάτρηση τυμπανικής μεμβράνης». Με απλά λόγια, υπάρχει μια οπή στο τύμπανο. Αυτό μπορεί να προκληθεί από πολύ δυνατούς θορύβους, ξαφνικές αλλαγές στην πίεση, τρύπημα του τυμπάνου από κάποιο αντικείμενο και κάποια μόλυνση.

 

Παράγοντες κινδύνου

 

Παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια ακοής περιλαμβάνουν:

 

Μεγάλη ηλικία: Ο εκφυλισμός των δομών του εσωτερικού αυτιού είναι κάτι που συμβαίνει συχνά με την πάροδο του χρόνου.

 

Δυνατοί θόρυβοι: Η έκθεση σε δυνατούς ήχους μπορεί να βλάψει τα κύτταρα του εσωτερικού αυτιού. Μπορεί να προκληθεί βλάβη λόγω μακροχρόνιας έκθεσης σε δυνατούς θορύβους ή λόγω μιας σύντομης «έκρηξης θορύβου», όπως για παράδειγμα ένας πυροβολισμός.

 

Κληρονομικότητα: Γενετικοί παράγοντες  μπορεί να κάνουν κάποιον πιο επιρρεπή σε βλάβες της ακοής από την έκθεση σε δυνατούς θορύβους ή τα γηρατειά.

 

Θόρυβοι στο επαγγελματικό περιβάλλον: Εργασίες όπου ο δυνατός θόρυβος αποτελεί τακτικό μέρος του εργασιακού περιβάλλοντος μπορεί να προκαλέσουν ζημιά στο εσωτερικό του αυτιού.

 

Φάρμακα: Αγωγές όπως η γενταμυκίνη, η σιλδεναφίλη (Viagra) και ορισμένα φάρμακα χημειοθεραπείας, μπορεί να βλάψουν το εσωτερικό αυτί. Προσωρινές επιδράσεις στην ακοή—  όπως κουδούνισμα  (βουητό) ή απώλεια ακοής — μπορεί να προκύψουν εάν κάποιος πάρει πολύ υψηλές δόσεις ασπιρίνης και άλλων αναλγητικών.

 

Ασθένεις που οδηγούν σε υψηλό πυρετό, όπως η μηνιγγίτιδα, μπορεί να βλάψουν τον κοχλία του αυτιού.

 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτήν την ασθένεια πατήστε ΕΔΩ

 

Για να βρείτε γιατρό της συγκεκριμένης ειδικότητας πατήστε ΕΔΩ