← Πίσω στα συμπτώματα

Βασικοκυτταρικό καρκίνωμα

Βασικοκυτταρικό καρκίνωμα

© Shutterstock

Το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα είναι ο συχνότερος τύπος καρκίνου του δέρματος, ο οποίος προκαλείται από τη βλάβη που παθαίνουν τα κύτταρα σε περιοχές που εκτίθενται περισσότερο στον ήλιο, όπως είναι το πρόσωπο, το κεφάλι, τα χέρια, ο λαιμός (ιδιαίτερα το πίσω μέρος του), οι ώμοι και η ράχη, στα οποία σχηματίζεται κακόηθες ογκίδιο, πλάκα με ασαφή όρια ή δερματικό εξάνθημα. Το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα εμφανίζεται συχνά ως ελαφρώς διαφανές εξόγκωμα στο δέρμα, αν και μπορεί να πάρει και άλλες μορφές. Σε σπάνιες περιπτώσεις οι όγκοι αναπτύσσονται και σε μη εκτεθειμένες στον ήλιο περιοχές, όπως τα γεννητικά όργανα. Ο κακοήθης όγκος που εμφανίζεται προκαλεί συνήθως τοπική ιστική καταστροφή, είναι δηλαδή τοπικά επιθετικός και καταστροφικός. Σπάνια, ωστόσο, μπορεί να προκαλέσει απομακρυσμένες μεταστάσεις, που μπορεί να είναι απειλητικές ακόμη και για τη ζωή του ασθενούς.

 

Συμπτώματα

 

Το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα εμφανίζεται ως μια αλλαγή στο δέρμα, όπως μια μονήρης βλάβη ή μια πληγή που δεν επουλώνεται. Αυτές οι αλλαγές στο δέρμα (βλάβες) έχουν συνήθως ένα από τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

 

Μία ανοιχτή πληγή ή έλκος το οποίο παραμένει ανοικτό για κάποιες εβδομάδες ή επουλώνεται και στη συνέχεια «ξανανοίγει». Μια δερματική βλάβη που επιμένει και δεν επουλώνεται είναι από τα κλασικά συμπτώματα του βασικοκυτταρικού καρκινώματος.

 

Ενα γυαλιστερό εξόγκωμα ή οζίδιο που είναι ημιδιαφανές. Το εξόγκωμα μπορεί να έχει λευκό ή ροζ χρώμα σε πιο ανοικτόχρωμα δέρματα και καφέ ή μαύρο χρώμα σε πιο σκουρόχρωμα. Τα μικροσκοπικά αιμοφόρα αγγεία μέσα του μπορεί να είναι ορατά, αν και αυτό είναι δυσκολότερο σε πιο σκουρόχρωμα δέρματα. Το εξόγκωμα μπορεί να αιμορραγήσει και να ξεφλουδίσει.

 

Μια καφέ, μαύρη ή μπλε δερματική βλάβη — ή μια δερματική βλάβη με σκούρες κηλίδες — με ελαφρώς ανυψωμένο, ημιδιαφανές περίγραμμα.

 

Μια επίπεδη, φολιδωτή κηλίδα με σηκωμένα όρια (υπέγερση) στην περιφέρεια.

 

Μια περιοχή σαν ουλή με ασαφή όρια άσπρου ή κίτρινου χρώματος.

 

Επιπλοκές

 

Οι επιπλοκές του βασικοκυτταρικού καρκινώματος μπορεί να περιλαμβάνουν:

 

Κίνδυνος υποτροπής: Τα βασικοκυτταρικά καρκινώματα συχνά υποτροπιάζουν, ακόμη και μετά από επιτυχή θεραπεία

 

Αυξημένος κίνδυνος άλλων τύπων καρκίνου του δέρματος: Ενα ιστορικό βασικοκυτταρικού καρκινώματος μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα ανάπτυξης άλλων τύπων καρκίνου του δέρματος, όπως το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα

 

Μεταστάσεις: Πολύ σπάνια, το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα μπορεί να εξαπλωθεί (μετάσταση) σε κοντινούς λεμφαδένες και σε άλλες περιοχές του σώματος, όπως τα οστά και οι πνεύμονες.

 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτήν την ασθένεια πατήστε ΕΔΩ

 

Για να βρείτε γιατρό της συγκεκριμένης ειδικότητας πατήστε ΕΔΩ