← Πίσω στα συμπτώματα

Βρογχίτιδα (οξεία και χρόνια)

Βροχίτιδα

© Shutterstock

Βρογχίτιδα είναι η φλεγμονή των βρόγχων η οποία εκδηλώνεται με βήχα και συνήθως με απόχρεμψη (παραγωγή πτυέλων). Μπορεί να είναι οξεία ή χρόνια.  Η οξεία βρογχίτιδα είναι συνήθης ασθένεια που τις περισσότερες φορές προκαλείται από ένα απλό κρύωμα ή οποιαδήποτε λοίμωξη του αναπνευστικού. Συνήθως υποχωρεί σε λίγες ημέρες χωρίς να αφήνει υπολειπόμενα συμπτώματα. Αν κάποιος ασθενής παρουσιάζει επαναλαμβανόμενα περιστατικά οξείας βρογχίτιδας, ενδέχεται να πάσχει από χρόνια βρογχίτιδα. Η χρόνια βρογχίτιδα είναι σοβαρότερη νόσος και προκαλείται από χρόνιο ερεθισμό και φλεγμονή των βρόγχων. Ο όρος χρόνια βρογχίτιδα χρησιμοποιείται για τον ορισμό ενός παραγωγικού βήχα ο οποίος υπάρχει για τουλάχιστον τρεις μήνες κάθε χρόνο, για διάστημα δύο ετών.

 

Συμπτώματα

 

Τα συμπτώματα της βρογχίτιδας μπορεί να είναι παρόμοια με αυτά του κρυολογήματος ή της γρίπης. Περιλαμβάνουν:

 

  • Βήχας – Μπορεί να υπάρχει απόχρεμψη βλέννας
  • Πόνος στο στήθος κατά τον βήχα
  • Δυσκολία στην αναπνοή
  • Πονόλαιμος
  • Καταρροή
  • Πυρετός
  • Κούραση

 

Αιτίες

 

Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, η βρογχίτιδα προκαλείται από το μόλυνση με κάποιον ιό. Ωστόσο, σχεδόν οτιδήποτε ερεθίζει τους αεραγωγούς μπορεί να την προκαλέσει. Ανάμεσα στις αιτίες που την προκαλούν βρίσκονται:

 

Ιοί: Οι ιοί που προκαλούν βρογχίτιδα περιλαμβάνουν αυτούς της γρίπης, τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV) , τον αδενοϊό, τον ρινοϊό (το κοινό κρυολόγημα) και τον κορωνοϊό.

 

Βακτήρια: Τα βακτήρια που προκαλούν βρογχίτιδα περιλαμβάνουν τα Bordetella pertussis (κοκκύτης), το Μυκόπλασμα πνευμονίας και τα Χλαμυδόφιλα της πνευμονίας.

 

Ατμοσφαιρική ρύπανση

 

Κάπνισμα

 

Παράγοντες κινδύνου

 

Οποιοσδήποτε μπορεί να πάθει βρογχίτιδα, αλλά διατρέχετε υψηλότερο κίνδυνο εάν:

 

  • Καπνίζετε ή είστε παθητικοί καπνιστές
  • Εχετε άσθμα, ΧΑΠ ή άλλες αναπνευστικές παθήσεις
  • Εχετε ΓΟΠΝ (Γαστρο-οισοφαγική Παλινδρόμική Νόσος)
  • Εχετε μια αυτοάνοση διαταραχή ή άλλη ασθένεια που προκαλεί φλεγμονή
  • Εκτίθεστε σε ατμοσφαιρικούς ρύπους (όπως καπνός ή χημικά)

 

Πιθανές επιπλοκές

 

Όταν οι αεραγωγοί είναι ερεθισμένοι, το ανοσοποιητικό σύστημα τους αναγκάζει να διογκωθούν και να γεμίσουν με βλέννα. Ο ασθενής βήχει σε μια προσπάθεια να «καθαρίσει» αυτή τη βλέννα. Θα συνεχίσει να βήχει για όσο υπάρχει η φλεγμονή που δημιουργεί τη συσσώρευση βλέννας στους αεραγωγούς του. Η πνευμονία είναι η πιο συχνή επιπλοκή της βρογχίτιδας. Συμβαίνει όταν η λοίμωξη εξαπλώνεται περαιτέρω στους πνεύμονες, με αποτέλεσμα οι αεραγωγοί μέσα τους να γεμίζουν με υγρό. 1 στις 20 περιπτώσεις βρογχίτιδας οδηγεί σε πνευμονία. Οι επαναλαμβανόμενες κρίσεις βρογχίτιδας, ωστόσο, μπορεί να σημαίνουν ότι ο ασθενής έχει χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ).

 

Θεραπεία

 

Οι περισσότερες περιπτώσεις οξείας βρογχίτιδας βελτιώνονται χωρίς θεραπεία, συνήθως μέσα σε μερικές εβδομάδες. Ωστόσο, ακόμη και σε σοβαρότερες περιπτώσεις – και καθώς τις περισσότερες φορές η βρογχίτιδα προκαλείται από ιογενείς λοιμώξεις – τα αντιβιοτικά δεν είναι αποτελεσματικά. Συνταγογραφούνται μόνο σε περιπτώσεις που ο γιατρός υποψιάζεται ότι ενδέχεται να υπάρχει βακτηριακή λοίμωξη.

 

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει άλλες αγωγές, όπως:

 

Φάρμακο για τον βήχα: Εάν ο βήχας σας εμποδίζει να κοιμηθείτε, μπορείτε να δοκιμάσετε κατασταλτικά του βήχα πριν τον ύπνο.

 

Αλλα φάρμακα: Εάν έχετε αλλεργίες, άσθμα ή χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει της χρήση συσκευής εισπνοής και άλλα φάρμακα για τη μείωση της φλεγμονής και το άνοιγμα των στενωμένων διόδων στους πνεύμονές σας.

 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτήν την ασθένεια πατήστε ΕΔΩ

 

Για να βρείτε γιατρό της συγκεκριμένης ειδικότητας πατήστε ΕΔΩ