← Πίσω στα συμπτώματα

Χολοστεάτωμα

Χολοστεάτωμα

© Shutterstock

Το χολοστεάτωμα είναι ένας καλοήθης μη καρκινικός όγκος που μοιάζει με κύστη και εντοπίζεται στο μέσο ους και στη μαστοειδή απόφυση, δηλαδή το τμήμα εκείνο του κρανίου που βρίσκεται πίσω από το αυτί. Συχνά τα χολεστεατώματα παίρνουν τη μορφή της κύστης ή του θύλακα όπου στιβάζονται κύτταρα του δέρματος το ένα πάνω στο άλλο μέσα στο αυτί. Τα ετήσια περιστατικά χολοστεατώματος είναι 3 στα 100.000 παιδιά και 9 στους 100.000 ενήλικες παγκοσμίως. Συχνότερα προσβάλλει άτομα κάτω των 50 ετών και αφορά εξίσου άνδρες και γυναίκες με ελαφρά υπεροχή των ανδρών.

 

Το χολοστεάτωμα μπορεί να υπάρχει εκ γενετής, συχνότερα όμως εμφανίζεται ως αποτέλεσμα κάποιας χρόνιας λοίμωξης του αυτιού. Η ευσταχιανή σάλπιγγα βοηθά στην εξισορρόπηση της πίεσης στο μέσο αυτί. Όταν δεν λειτουργεί καλά, μπορεί να συσσωρευτεί αρνητική πίεση και να τραβήξει μέρος του τυμπάνου (τυμπανικός υμένας) προς τα μέσα, δημιουργώντας την κύστη. Η κύστη μπορεί να μολυνθεί ή να μεγαλώσει, για αυτό και αν το χολεοστεάτωμα αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να βλάψει τις δομές μέσα στο αυτί που είναι απαραίτητες για την ακοή, την ισορροπία και τη λειτουργία των μυών του προσώπου.

 

 Eνα χολοστεάτωμα μπορεί να οδηγήσει σε:

 

Κάποια λοίμωξη που να προκαλεί εκκρίσεις από το αυτί

 

Απώλεια ακοής που μπορεί να είναι μόνιμη

 

Ιλιγγο, την αίσθηση ότι ο ασθενής ή ο κόσμος γύρω του περιστρέφεται

 

Εμβοές – Ηχους που προέρχονται από το εσωτερικό του σώματος και όχι από κάποια εξωτερική πηγή

 

Βλάβη στο προσωπικό νεύρο που μπορεί να προκαλέσει αδυναμία στο μισό πρόσωπο

 

Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, κάποια λοίμωξη μπορεί να εξαπλωθεί από το εσωτερικό του αυτιού προς τον εγκέφαλο, οδηγώντας σε απόστημα στον εγκέφαλο ή μηνιγγίτιδα.

 

Συμπτώματα

 

Ενα χολοστεάτωμα συνήθως επηρεάζει μόνο το 1 αυτί. Τα 2 πιο κοινά συμπτώματα είναι:

 

  • Μια «επίμονη» υδαρή, συχνά δύσοσμη, έκκριση από το αυτί, η οποία μπορεί να έρχεται και να παρέρχεται ή να είναι συνεχής
  • Σταδιακή απώλεια ακοής στο συγκεκριμένο αυτί

 

Θεραπεία

 

Μία εξέταση από ΩΡΛ μπορεί να επιβεβαιώσει τη διάγνωση χολοστεατώματος . Η αρχική θεραπεία συνιστάται σε προσεκτικό καθαρισμό του ωτός, αντιβιοτικά και ωτικές σταγόνες. Πρώτος στόχος είναι ο έλεγχος της φλεγμονής μέσα από τη διακοπή της συνεχούς έκκρισης που προκαλεί. Ωστόσο, τα χολοστεατώματα πολύ συχνά συνεχίζουν να αναπτύσσονται εάν δεν αφαιρεθούν. Ετσι, για να απαλλαγεί κάποιος συνήθως χρειάζεται να κάνει χειρουργική επέμβαση για πλήρη αφαίρεση. Εκτός από την αφαίρεση του χολοστεατώματος, ο χειρουργός μπορεί να είναι σε θέση να βελτιώσει την ακοή του ασθενή. Η επανακατασκευή των οστικών οσταρίων (αν έχουν διαβρωθεί) γίνεται σε δεύτερο χρόνο 6-12 μήνες μετά.

 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτήν την ασθένεια πατήστε ΕΔΩ

 

Για να βρείτε γιατρό της συγκεκριμένης ειδικότητας πατήστε ΕΔΩ