← Πίσω στα συμπτώματα

Διάρροια των ταξιδιωτών

Διάρροια των ταξιδιωτών

© Shutterstock

Η διάρροια των ταξιδιωτών είναι μία πολύ συχνή λοίμωξη που προσβάλλει τους ταξιδιώτες κάθε φορά σε διαφορετικό βαθμό και μεταδίδεται με την κατανάλωση μολυσμένου νερού. Η διάρροια των ταξιδιωτών οφείλεται σε διάφορα είδη μικροοργανισμών. Οι πιο πολλές περιπτώσεις προκαλούνται από τα τοξινογόνα στελέχη του κολοβακτηριδίου Escherichia Coli, ενώ τα υπόλοιπα κρούσματα μπορεί να οφείλονται σε άλλα βακτήρια (σαλμονέλλα, σιγκέλλα, παρααιμολυτικό δονάκιο, η γερσίνια), σε ιούς (πχ rota ιοί) ή σε παράσιτα (Giardia Lamblia).

 

Όταν ένας ταξιδιώτης επισκέπτεται ένα μέρος όπου το κλίμα ή οι υγειονομικές συνθήκες είναι διαφορετικές από αυτές της χώρας του, έχει αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξει διάρροια των ταξιδιωτών. Εάν κάποιος εμφανίσει συμπτώματα διάρροιας των ταξιδιωτών, το πιθανότερο είναι ότι η κατάσταση του θα καλυτερεύσει χωρίς να χρειάζεται κάποια θεραπεία. Ωστόσο, όσοι ταξιδεύουν σε περιοχές υψηλού κινδύνου καλό είναι να έχουν μαζί τους φαρμακευτικές αγωγές εγκεκριμένες από τον γιατρό τους για να αντιμετωπίσουν τα συμπτώματα της διάρροιας, εάν αυτή είναι σοβαρή. 

 

Συμπτώματα

 

Η διάρροια των ταξιδιωτών μπορεί να ξεκινήσει απότομα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού ή λίγο μετά την επιστροφή στο σπίτι. Οι περισσότεροι άνθρωποι βελτιώνονται μέσα σε 1 έως 2 ημέρες χωρίς θεραπεία και αναρρώνουν πλήρως μέσα σε μια εβδομάδα. Ωστόσο, μπορεί να έχουν πολλά επεισόδια της λοίμωξης κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού. 

 

Τα πιο κοινά συμπτώματα της διάρροιας των ταξιδιωτών είναι: 

 

  • 4 έως 6 υδαρείς κενώσεις την ημέρα 
  • Επιτακτική ανάγκη για κένωση 
  • Κοιλιακές κράμπες 
  • Ναυτία 
  • Εμετός 
  • Πυρετός 

 

Μερικές φορές, οι άνθρωποι εμφανίζουν μέτρια έως σοβαρή αφυδάτωση, επίμονους εμετούς, υψηλό πυρετό, αιματηρά κόπρανα ή έντονο πόνο στην κοιλιά ή στο ορθό. Εάν κάποιος εμφανίσει ένα από αυτά τα συμπτώματα ή η διάρροια στην περίπτωση του διαρκέσει περισσότερο από μερικές ημέρες, θα πρέπει να επισκεφτεί κάποιον γιατρό.  

 

Πρόληψη 

 

Οι ταξιδιώτες μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο να νοσήσουν με διάρροια των ταξιδιωτών, αν ακολουθήσουν δύο βασικά βήματα: 

 

Προσεκτική επιλογή φαγητού και ποτού: Στους ταξιδιώτες σε περιοχές υψηλού κινδύνου ενδείκνυται να τρώνε φαγητά που μαγειρεύονται και σερβίρονται ζεστά και να αποφεύγουν φαγητά που έχουν παραμείνει για ώρα σε μπουφέ. Πρέπει επίσης να τρώνε φρούτα και λαχανικά μόνο εάν τα έχουν πλύνει καλά με καθαρό νερό ή αφού τα έχουν ξεφλουδίσει. Τέλος, καλό είναι να προτιμούν σφραγισμένα ποτά και να αποφεύγουν τον πάγο που ενδέχεται να έχει δημιουργηθεί από μολυσμένο νερό.  

 

Καλή υγιεινή των χεριών: Βασικός κανόνας είναι οι ταξιδιώτες να πλένουν σχολαστικά στα χέρια τους με σαπούνι και νερό, ειδικά μετά τη χρήση του μπάνου και πριν το φαγητό. Σε γενικές γραμμές, είναι καλό να κρατούν τα χέρια τους μακριά από το στόμα τους.  

 

Αντιμετώπιση  

 

Σε περίπτωση που κάποιος ταξιδιώτης εμφανίσει συμπτώματα, θα πρέπει να: 

 

Πίνει πολλά υγρά: Πρόκειται για το σημαντικότερο πράγμα που μπορεί να κάνει για να παραμείνει ενυδατωμένος. Σε σοβαρές περιπτώσεις, τα στοματικά διαλύματα επανυδάτωσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ταχεία αντικατάσταση των υγρών.  

Προτιμήσει κάποιο φάρμακο που δεν χρειάζεται ιατρική συνταγή: Πολλά φάρμακα, όπως η λοπεραμίδη, μπορούν να αγοραστούν χωρίς ιατρική συνταγή για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της διάρροιας. Αυτά τα φάρμακα μειώνουν τη συχνότητα και τον επείγοντα χαρακτήρα της ανάγκης χρήσης της τουαλέτας και μπορεί να διευκολύνουν τον ταξιδιώτη σε περιπτώσεις που δεν μπορεί να την επισκεφτεί. 

 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτήν την ασθένεια πατήστε ΕΔΩ

 

Για να βρείτε γιατρό της συγκεκριμένης ειδικότητας πατήστε ΕΔΩ