← Πίσω στα συμπτώματα

Δήγμα κρότωνος (τσιμπουριού)

Τσιμπούρι

© Shutterstock

Tα τσιμπούρια είναι μικρά έντομα που τρέφονται με αίμα. Ζουν σε δασώδεις περιοχές και προσκολλώνται σε ανθρώπους και ζώα που περνούν από εκεί. Μετά την προσκόλληση του το τσιμπούρι προκαλεί ένα μικρό σκληρό εξόγκωμα που περιβάλλεται από έναν κόκκινο κύκλο και συνοδεύεται από αίσθημα φαγούρας. Ο κίνδυνος που συνοδεύει το δήγμα τσιμπουριού είναι η μετάδοση της νόσου του Lyme, καθώς τα τσιμπούρια είναι οι φορείς του μικροβίου που την προκαλεί.

 

Πού εντοπίζονται τα τσιμπούρια  

 

Τα τσιμπούρια τρέφονται με αίμα από διάφορα θηλαστικά, συμπεριλαμβανομένων των προβάτων, των σκυλιών, αλλά και των πτηνών. Συνήθως εντοπίζονται σε σκιώδεις περιοχές όπου επικρατεί υγρασία, μέσα ή κοντά σε δάση ή μέρη με πυκνή βλάστηση, σε λιβάδια, πάρκα με γρασίδι και κήπους. Δεν πετούν ούτε πηδούν, αλλά σκαρφαλώνουν και μεταφέρονται μέσα από τα ζώα ή τους ανθρώπους στους οποίους προσκολλώνται.  Μετά παραμένουν στο δέρμα και τρέφονται με αίμα. Μπορεί να μείνουν προσκολλημένα στο σώμα και να τρέφονται με αίμα για πολλές ημέρες, πριν ξεκολλήσουν και πέσουν. 

 

Συμπτώματα 

 

Τα περισσότερα τσιμπήματα από τσιμπούρια είναι ανώδυνα και προκαλούν μόνο περιορισμένα, όπως αλλαγή στο χρώμα του δέρματος, πρήξιμο ή κάποια πληγή στο δέρμα. Ωστόσο, ορισμένα τσιμπούρια μεταδίδουν βακτήρια που προκαλούν ασθένειες, ανάμεσα στις οποίες βρίσκονται η νόσος του Lyme, ο κηλιδώδης πυρετός των βραχωδών ορέων, η τουλαραιμία, ο αιμορραγικός πυρετός Κριμαίας – Κονγκό κ.α. Γενικά, για να μεταδοθεί η νόσος του Lyme, ένα τσιμπούρι πρέπει να προσκολληθεί στο δέρμα ενός ατόμου για τουλάχιστον 36 ώρες. Αλλες λοιμώξεις μπορούν να μεταφερθούν σε λίγες ώρες ή και σε λίγα λεπτά. 

 

Πολλές ασθένειες που μεταδίδονται από τους κρότωνες μπορεί να έχουν παρόμοια συμπτώματα. Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα ασθενειών που σχετίζονται με τσιμπούρια περιλαμβάνουν: 

 

Πυρετός/ρίγη: Ολες οι ασθένειες που μεταδίδονται με κρότωνες μπορούν να προκαλέσουν πυρετό. 

 

Πόνος: Οι ασθένειες που μεταδίδονται με κρότωνες μπορεί να προκαλέσουν πονοκέφαλο, κόπωση και μυϊκούς πόνους. Τα άτομα με νόσο του Lyme μπορεί επίσης να έχουν πόνο στις αρθρώσεις. 

 

Εξάνθημα: Η νόσος του Lyme, η νόσος εξάνθησης που σχετίζεται με το νότιο τσιμπούρι (STARI), ο κηλιδωτός πυρετός των Βραχωδών Βουνών (RMSF), η ερλιχίωση και η τουλαραιμία μπορεί να σχετίζονται με την εμφάνιση εξανθημάτων.

 

Αντιμετώπιση  

 

Για να αντιμετωπιστεί ένα τσίμπημα από τσιμπούρι πρέπει: 

 

Το τσιμπούρι να αφαιρεθεί αμέσως με προσοχή. Αυτό γίνεται με τη χρήση λαβίδων ή ακόμη και με τσιμπιδάκια με λεπτές μύτες για να τραβηχτεί το τσιμπούρι αργά και σταθερά προς τα πάνω. Αποφύγετε να πιέσετε ή να στρίψετε το τσιμπούρι και μην το αγγίζετε με γυμνά χέρια.  

 

Παγιδεύεστε το τσιμπούρι και τραβήξτε το φωτογραφία, η οποία μπορεί να βοηθήσει τον γιατρό να προσδιορίσει εάν υπάρχει κάποιος μεγαλύτερος κίνδυνος και ποια αγωγή πρέπει να χρησιμοποιήσει σε περίπτωση που εμφανιστούν συμπτώματα. 

 

Πλύνετε τα χέρια σας και το σημείο του δαγκώματος με ζεστό νερό και σαπούνι ή οινόπνευμα. 

 

Επικοινωνήστε με κάποιον γιατρό σε περιπτώσεις που:

 

  • Δεν μπορείτε να αφαιρέσετε εντελώς το τσιμπούρι
  • Στο σημείο υπάρχει εξάνθημα το οποίο γίνεται μεγαλύτερο
  • Υπάρχουν συμπτώματα τα οποία μοιάζουν με αυτά της γρίπης
  • Υπάρχουν συμπτώματα μόλυνσης στο σημείο (π.χ. πόνος ή αλλαγή στο χρώμα του δέρματος)

 

 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτήν την ασθένεια πατήστε ΕΔΩ

 

Για να βρείτε γιατρό της συγκεκριμένης ειδικότητας πατήστε ΕΔΩ