← Πίσω στα συμπτώματα

Γαστρίτιδα

Γαστρίτιδα

© Shutterstock

Γαστρίτιδα είναι η φλεγμονή του βλεννογόνου του στομάχου και συνήθως πρόκειται για μόλυνση από το ίδιο βακτήριο που προκαλεί τα περισσότερα έλκη του στομάχου. Ωστόσο, άλλοι παράγοντες όπως η χρήση ισχυρών αναλγητικών και το έντονο στρες μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη γαστρίτιδας. Η γαστρίτιδα μπορεί να εμφανιστεί ξαφνικά (οξεία γαστρίτιδα), ή μπορεί να εμφανίζεται σιγά-σιγά με τον καιρό (χρόνια γαστρίτιδα). Σε ορισμένες περιπτώσεις, η γαστρίτιδα μπορεί να οδηγήσει σε δημιουργία ελκών με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του στομάχου.

 

Συμπτώματα

 

Τα συμπτώματα της γαστρίτιδας περιλαμβάνουν:

 

  • Επίμονος πόνος ή αίσθημα καύσου στην άνω κοιλιακή χώρα που μπορεί να γίνεται εντονότερος ή να καλυτερεύει με την κατανάλωση φαγητού
  • Ναυτία
  • Εμετός
  • Απώλεια όρεξης για φαγητό ή αίσθημα πληρότητας μετά το φαγητό

 

Η γαστρίτιδα δεν προκαλεί πάντα συμπτώματα.

 

Αιτίες

 

Η γαστρίτιδα είναι μια φλεγμονή του βλεννογόνου του στομάχου που μπορεί να οφείλεται σε διάφορες αιτίες, όπως:

 

  • Λοίμωξη από Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού (Helicobacter pylori), ένα κοινό βακτήριο που προσβάλλει περίπου του μισούς ενήλικες Ελληνες
  • Κατάχρηση αντιφλεγμονωδών παυσίπονων (όπως ιβουπροφαίνη ) και ασπιρίνης
  • Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ
  • Αυτοάνοσα νοσήματα: Σε μερικούς ανθρώπους, το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος τους επιτίθεται σε υγιή κύτταρα στον βλεννογόνο του στομάχου.
  • Παλινδρόμηση χολής: Η χολή και το οξύ του στομάχου μερικές φορές παλινδρομούν στον οισοφάγο λόγω δυσλειτουργίας της κάτω βαλβίδας του σφιγκτήρα του οισοφάγου.
  • Ηλικία: Τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο γαστρίτιδας επειδή το τοίχωμα του στομάχου τείνει να γίνεται όλο και πιο λεπτό με την πάροδο του χρόνου.

 

Πιθανές επιπλοκές

 

Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η γαστρίτιδα μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα, όπως:

 

Αναιμία: Το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού μπορεί να προκαλέσει γαστρίτιδα ή έλκη στομάχου (πληγές στο στομάχι) που αιμορραγούν, μειώνοντας έτσι τον αριθμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων στο αίμα.

 

Κακοήθης αναιμία: Η αυτοάνοση γαστρίτιδα μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα απορροφά τη βιταμίνη Β12. Κινδυνεύετε από κακοήθη αναιμία όταν δεν λαμβάνετε αρκετή Β12 για να δημιουργήσετε υγιή ερυθρά αιμοσφαίρια.

 

Περιτονίτιδα: Η γαστρίτιδα μπορεί να επιδεινώσει το έλκος στομάχου. Τα έλκη που διαπερνούν το τοίχωμα του στομάχου μπορεί να οδηγήσουν στο να χυθεί περιεχόμενο του στομάχου στην κοιλιά. Αυτή η ρήξη μπορεί να εξαπλώσει βακτήρια, προκαλώντας μια επικίνδυνη μόλυνση που ονομάζεται περιτονίτιδα.

 

Καρκίνος στομάχου: Η γαστρίτιδα που προκαλείται από ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού και κάποιο αυτοάνοσο νόσημα μπορεί να προκαλέσει ανάπτυξη καρκινωμάτων ή ενδοκρινούς νεοπλασίας στο βλεννογόνο του στομάχου.

 

Θεραπεία

 

Η θεραπεία της γαστρίτιδας συνήθως περιλαμβάνει:

 

  • Λήψη αντιόξινων και άλλων φαρμάκων (όπως αναστολείς αντλίας πρωτονίων ή αναστολείς H-2) για τη μείωση του οξέος του στομάχου
  • Αποφυγή ζεστών και πικάντικων φαγητών
  • Για τη γαστρίτιδα που προκαλείται από λοίμωξη από ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, ο γιατρός θα συνταγογραφήσει αντιβιοτικά συν ένα φάρμακο με ισχυρότατη ανασταλτική δράση στην έκκριση του υδροχλωρικού οξέος του στομάχου (χρησιμοποιείται για την καούρα)
  • Εξάλειψη ερεθιστικών τροφών όπως η λακτόζη από τα γαλακτοκομικά ή η γλουτένη από το σιτάρι από τη διατροφή

 

Μόλις εξαφανιστεί το υποκείμενο πρόβλημα, συνήθως εξαφανίζεται και η γαστρίτιδα.

 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτήν την ασθένεια πατήστε ΕΔΩ

 

Για να βρείτε γιατρό της συγκεκριμένης ειδικότητας πατήστε ΕΔΩ