← Πίσω στα συμπτώματα

Γλαύκωμα

Γλαύκωμα

© Shutterstock

Το γλαύκωμα είναι η ασυνήθιστα υψηλή πίεση στο εσωτερικό των ματιών (ενδοφθάλμια πίεση) και αποτελεί τη δεύτερη κυριότερη αιτία τύφλωσης. Πρόκειται για μια ομάδα οφθαλμικών παθήσεων που βλάπτουν το οπτικό νεύρο, το οποίο στέλνει οπτικές πληροφορίες από το μάτι στον εγκέφαλο και είναι ζωτικής σημασίας για την καλή όραση. Η απώλεια της όρασης από το γλαύκωμα γίνεται σταδιακά και μπορεί ο ασθενής να μην παρατηρήσει την απώλεια της όρασης μέχρις ότου η νόσος να βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο. Ο πιο κοινός τύπος γλαυκώματος, το γλαύκωμα ανοικτής γωνίας, δεν έχει εμφανή σημάδια ή συμπτώματα εκτός από σταδιακή απώλεια της όρασης.

 

Το γλαύκωμα μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά είναι πιο συχνό σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας. Είναι μια από τις κύριες αιτίες τύφλωσης για ανθρώπους άνω των 60 ετών.

 

Συμπτώματα

 

Τα συμπτώματα του γλαυκώματος εξαρτώνται από τον τύπο του και το στάδιο της πάθησης του ασθενή.

 

Γλαύκωμα ανοιχτής γωνίας (χρόνιο απλό γλαύκωμα)

 

  • Χωρίς συμπτώματα στα αρχικά στάδια (Εξελίσσεται σιγά και συχνά περνά απαρατήρητη για μήνες ή και χρόνια, προκαλώντας σταδιακή χειροτέρευση της όρασης)
  • Σταδιακά, εμφάνιση αποσπασματικών τυφλών σημείων στα πλάγια του οπτικού πεδίου (περιφερειακή όραση)
  • Σε μεταγενέστερα στάδια, μπορεί να υπάρξει δυσκολία κάποιος να δει πράγματα μέσω της κεντρικής του όρασης.

 

Γλαύκωμα κλειστής γωνίας (οξύ γλαύκωμα)

 

  • Δυνατός πονοκέφαλος
  • Έντονος πόνος στα μάτια
  • Ναυτία ή έμετος
  • Θολή όραση
  • Ερυθρότητα των ματιών

 

Γλαύκωμα Φυσιολογικής Πίεσης (ΓΦΠ)

 

  • Χωρίς συμπτώματα στα αρχικά στάδια
  • Σταδιακά, θολή όραση
  • Σε μεταγενέστερα στάδια, απώλεια πλάγιας όρασης

 

Μελαγχρωστικό ή χρωστικό γλαύκωμα

 

  • Αλως γύρω από φώτα και ευαισθησία στο έντονο φως
  • Θολή όραση κατά την άσκηση
  • Σταδιακή απώλεια της πλάγιας όρασης

 

Αιτίες

 

Το γλαύκωμα αναπτύσσεται όταν το οπτικό νεύρο υποστεί βλάβη. Καθώς αυτό το νεύρο σταδιακά επιδεινώνεται, αναπτύσσονται τυφλά σημεία στην όρασή σας. Για λόγους που οι γιατροί δεν κατανοούν πλήρως, αυτή η νευρική βλάβη συνήθως σχετίζεται με αυξημένη πίεση στο μάτι.

 

Γλαύκωμα ανοιχτής γωνίας

 

Σε αυτήν την περίπτωση η γωνία μεταξύ του περιφερικού κερατοειδούς και της ίριδας είναι ανοιχτή. Αυτό οδηγεί στο να μην αποστραγγίζονται σωστά μέρη του οπτικού συστήματος, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε αργή, σταδιακή αύξηση της πίεσης των ματιών. Είναι η πιο ύπουλη μορφή γλαυκώματος αφού είναι εντελώς ασυμπτωματική.

 

Γλαύκωμα κλειστής γωνίας (οξύ γλαύκωμα)

 

Στο γλαύκωμα κλειστής γωνίας, η ίριδα φράζει τη γωνία παροχέτευσης. Ως αποτέλεσμα, το υγρό δεν μπορεί να κυκλοφορήσει μέσω του ματιού και η ενδοφθάλμια πίεση αυξάνεται. Το γλαύκωμα κλειστής γωνίας μπορεί να εμφανιστεί ξαφνικά ή να αναπτυχθεί σταδιακά.

 

Γλαύκωμα Φυσιολογικής Πίεσης

 

Στο ΓΦΠ (Γλαύκωμα Φυσιολογικής Πίεσης) η πίεση του ματιού βρίσκεται μέσα στα φυσιολογικά επίπεδα. Κανείς δεν γνωρίζει τον ακριβή λόγο για τον οποίο το οπτικό νεύρο καταστρέφεται όταν η πίεση των ματιών είναι φυσιολογική. Το οπτικό νεύρο μπορεί να είναι ευαίσθητο ή να έχει λιγότερη ροή αίματος.

 

Μελαγχρωστικό ή χρωστικό γλαύκωμα

 

Το μελαγχρωστικό ή χρωστικό γλαύκωμα είναι το γλαύκωμα που προκύπτει από διασπορά των κοκκίων χρωστικής της ίριδας (έγχρωμου τμήματος του ματιού) στο διηθητικό ηθμό, όπου ουσιαστικά αποχετεύεται το υδατοειδές υγρό του ματιού, το οποίο ρέει στον πρόσθιο θάλαμο και ρυθμίζει την ενδοφθάλμια πίεση. Ετσι, μικροί κόκκοι χρωστικής αποκολλούνται από την ίριδα και εμποδίζουν ή επιβραδύνουν την αποστράγγιση του υγρού από το μάτι. Εντονες δραστηριότητας (π.χ. τζόκινγκ) μερικές φορές μπορούν να οδηγήσουν σε διασπορά των κοκκίων χρωστικής της ίριδας.

 

Το γλαύκωμα τείνει να εμφανίζεται σε οικογένειες. Σε μερικούς ανθρώπους, οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει γονίδια που σχετίζονται με την υψηλή ενδοφθάλμια πίεση και τη βλάβη του οπτικού νεύρου.

 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτήν την ασθένεια πατήστε ΕΔΩ

Για να βρείτε γιατρό της συγκεκριμένης ειδικότητας πατήστε ΕΔΩ