← Πίσω στα συμπτώματα

Γονόρροια / Βλεννόρροια

Γονόρροια / Βλεννόρροια

© Shutterstock

Η γονόρροια είναι μια λοίμωξη που προκαλείται από ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο βακτήριο που μολύνει τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες. Πρόκειται για το μικρόβιο του γονόκοκκου, το οποίο ζει σε υγρές και ζεστές περιοχές του σώματος. Τα συμπτώματα της ασθένειας εμφανίζονται μέσα σε ένα διάστημα από 2 έως 21 ημέρες μετά τη σεξουαλική επαφή. Η γονόρροια επηρεάζει συχνότερα την ουρήθρα, τον ορθό ή τον λαιμό. Στις γυναίκες, η γονόρροια μπορεί επίσης να μολύνει τον τράχηλο της μήτρας.

 

Η γονόρροια είναι μια λοίμωξη που προκαλείται από ένα σεξουαλικά μεταδιδόμενο βακτήριο που μολύνει τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες. Πρόκειται για το μικρόβιο του γονόκοκκου, το οποίο ζει σε υγρές και ζεστές περιοχές του σώματος. Τα συμπτώματα της ασθένειας εμφανίζονται μέσα σε ένα διάστημα από 2 έως 21 ημέρες μετά τη σεξουαλική επαφή. Η γονόρροια επηρεάζει συχνότερα την ουρήθρα, το ορθό ή το λαιμό. Στις γυναίκες, η γονόρροια μπορεί επίσης να μολύνει τον τράχηλο της μήτρας.

 

Η γονόρροια μεταδίδεται συχνότερα κατά τη διάρκεια του κολπικού, στοματικού ή πρωκτικού σεξ. Ωστόσο, τα μωρά των οποίων οι μητέρες είναι μολυσμένες μπορούν επίσης να μολυνθούν κατά τον τοκετό. Στα μωρά, η γονόρροια επηρεάζει συχνότερα τα μάτια.

 

Συμπτώματα

 

Τα συμπτώματα, αν και μπορεί να επηρεάσουν πολλά σημεία του ανθρώπινου σώματος, συνήθως εμφανίζονται στις περιοχές των γεννητικών οργάνων.

 

Τα συμπτώματα της λοίμωξης στους άνδρες περιλαμβάνουν:

 

  • Επώδυνη ούρηση
  • Εκκριση που μοιάζει με πύον από την άκρη του πέους
  • Πόνος ή πρήξιμο σε έναν όρχι

 

Τα συμπτώματα της λοίμωξης στις γυναίκες περιλαμβάνουν:

 

  • Αυξημένες κολπικές εκκρίσεις
  • Επώδυνη ούρηση
  • Κολπική αιμορραγία μεταξύ των περιόδων, όπως και μετά την κολπική επαφή
  • Κοιλιακός ή πυελικός πόνος

 

Γονόρροια σε άλλα σημεία του σώματος

 

Η γονόρροια μπορεί επίσης να επηρεάσει τα παρακάτω μέρη του σώματος:

 

Πρωκτός: Tα συμπτώματα περιλαμβάνουν φαγούρα, εκκρίσεις που μοιάζουν με πύον από το ορθό, κηλίδες έντονο κόκκινου αίματος στην τουαλέτα και καταπόνηση κατά τις κενώσεις του εντέρου.

 

Μάτια: Η γονόρροια μπορεί να προκαλέσει πόνο στα μάτια, ευαισθησία στο φως και εκκρίσεις σαν πύον από το ένα ή και τα δύο μάτια.

 

Λαιμός: Τα συμπτώματα μιας λοίμωξης του λαιμού μπορεί να περιλαμβάνουν πονόλαιμο και πρησμένους λεμφαδένες στο λαιμό.

 

Αρθρώσεις: Εάν μία ή περισσότερες αρθρώσεις μολυνθούν από βακτήρια (σηπτική αρθρίτιδα), οι προσβεβλημένες αρθρώσεις μπορεί να είναι ζεστές, κόκκινες, πρησμένες και εξαιρετικά ευαίσθητες, ειδικά κατά τη διάρκεια της κίνησης.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι περίπου 1 στους 10 μολυσμένους άνδρες και σχεδόν οι μισές μολυσμένες γυναίκες δεν εμφανίζουν κανένα σύμπτωμα.

 

Διάγνωση

 

Για τον εντοπισμό του βακτηρίου της γονόρροιας στον οργανισμό, θα χρειαστεί η ανάλυση ενός κυτταρικού δείγματος. Το δείγμα μπορεί να συλλεχθεί μέσω:

 

  • Εξέτασης ούρων, με στόχο τον εντοπισμό του βακτηριδίου στην ουρήθρα.
  • Εκκριμα από την πληγείσα περιοχή: Η λήψη εκκρίματος με ένα στυλεό από τον λαιμό, την ουρήθρα, τον κόλπο ή το ορθό μπορεί να φανερώσει βακτήρια μέσω της εργαστηριακής ανάλυσης.
  • Εξετάσεις για άλλα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα. Είναι πιθανό να χρειαστούν εξετάσεις και για άλλα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, καθώς η γονόρροια αυξάνει τον κίνδυνο τέτοιων μολύνσεων.

 

Η θεραπεία της γονόρροιας περιλαμβάνει ειδική αντιβίωση που θα χορηγήσει ο Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος. Συνίσταται συνήθως στην ενέσιμη χορήγηση κεφτριαξόνης (ceftriaxone) ενδομυικά σε συνδυασμό με τη λήψη αζιθρομυκίνης (azithromycin) ή δοξυκυκλίνης (doxycycline) από το στόμα.

 

Με αποτελεσματική θεραπεία, τα περισσότερα από τα συμπτώματά του ασθενούς θα πρέπει να βελτιωθούν μέσα σε λίγες ημέρες. Συνήθως συνίσταται οι ασθενείς να κλείνουν ένα ραντεβού μία ή δύο εβδομάδες μετά τη θεραπεία, προκειμένου να πραγματοποιηθεί ακόμη μια εξέταση για να διαπιστωθεί εάν δεν έχουν πλέον τη λοίμωξη. Μέχρι να διαπιστώσουν ότι έχουν «ιαθεί», θα πρέπει να αποφεύγουν τις σεξουαλικές επαφές.

 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτήν την ασθένεια πατήστε ΕΔΩ

 

Για να βρείτε γιατρό της συγκεκριμένης ειδικότητας πατήστε ΕΔΩ