← Πίσω στα συμπτώματα

Καρκίνος θυρεοειδούς

Καρκίνος Θυρεοειδή

© Shutterstock

Ο καρκίνος του θυρεοειδούς αποτελεί γενικά μια σπάνια μορφή καρκίνου, καθώς συνιστά μόλις το 1% του συνόλου των καρκίνων και διαπιστώνονται 0,5-10 νέες περιπτώσεις ανά 100.000 κατοίκους κάθε χρόνο. Ωστόσο, αποτελεί τη συχνότερη μορφή καρκίνου του ενδοκρινικού συστήματος.

 

Η μέση ηλικία εμφάνισης είναι τα 40-50 έτη και προσβάλλεται συχνότερα το γυναικείο φύλο σε σχέση με το αντρικό. Την τελευταία δεκαετία ο θυρεοειδικός καρκίνος παρουσιάζει τη μεγαλύτερη αύξηση σε σύγκριση με όλες τις υπόλοιπες κακοήθεις παθήσεις, γεγονός που οφείλεται εν πολλοίς σε περιβαλλοντικούς παράγοντες αλλά και στη βελτίωση της τεχνολογίας που οδηγεί στη διάγνωσή του. Ωστόσο, οι περισσότεροι τύποι θυρεοειδικού καρκίνου είναι ιάσιμοι με την κατάλληλη θεραπεία. Υπάρχουν τέσσερις μορφές καρκίνου του θυρεοειδούς, κάθε μία από τις οποίες παρουσιάζει διαφορετικά χαρακτηριστικά και διαφορετική πορεία. Αυτές είναι: 

 

Ο θηλώδης καρκίνος του θυρεοειδούς, ο οποίος είναι ο πιο κοινός τύπος καρκίνου του θυρεοειδούς, αποτελώντας περίπου το 80% όλων των περιπτώσεων. Το 20% των ασθενών έχουν και ψηλαφητούς λεμφαδένες στον τράχηλο, γεγονός που αυξάνει την πιθανότητα τοπικής υποτροπής. 

 

Ο θυλακιώδης καρκίνος, ο οποίος είναι ο δεύτερος πιο κοινός τύπος καρκίνου του θυρεοειδούς, αποτελώντας περίπου το 10 έως και το 15% όλων των καρκίνων του θυρεοειδούς. Τείνει να επηρεάζει ενήλικες μέσης ηλικίας, περισσότερο γυναίκες. 

 

Ο μυελοειδής καρκίνος, ο οποίος αντιπροσωπεύει περίπου το 5% των περιπτώσεων και ξεκινά από τα κύταρρα C του θυρεοειδούς, τα οποία παράγουν την ορμόνη καλσιτονίνη. Τα αυξημένα επίπεδα καλσιτονίνης στο αίμα μπορεί να υποδηλώνουν την ύπαρξη αυτής της μορφής καρκίνου σε πολύ πρώιμα στάδια.

Ο αναπλαστικός καρκίνος θυρεοειδούς, ο οποίος είναι σπάνιος (1-2% όλων των θυρεοειδικών καρκίνων), πιο συχνός σε ηλικιωμένους (με μέσο όρο ηλικίας περίπου 60) και στις γυναίκες. Είναι ο πιο επιθετικός τύπος, με πιθανότητες για 5ετή επιβίωση κάτω από 5%. 

 

Συμπτώματα  

 

Οι περισσότεροι τύποι καρκίνου του θυρεοειδούς δεν προκαλούν συμπτώματα στην αρχή της νόσου. Καθώς το καρκίνωμα του θυρεοειδούς μεγαλώνει, μπορεί να προκαλέσει: 

 

  • Ένα εξόγκωμα (οζίδιο) που μπορεί να γίνει αισθητό μέσω της ψηλάφησης του δέρματος στο λαιμό, ή να είναι εμφανές και οπτικά 
  • Αίσθηση ότι οι γιακάδες των ρούχων έχουν γίνει πολύ στενοί 
  • Αλλαγές στη φωνή, συμπεριλαμβανομένης της αυξημένης βραχνάδας 
  • Δυσκολία στην κατάποσή 
  • Πρησμένοι λεμφαδένες 
  • Πόνος στον λαιμό  

 

Θεραπεία 

 

Η θεραπεία για τον καρκίνο του θυρεοειδούς εξαρτάται από τον τύπο του καρκίνου του θυρεοειδούς που έχει ο ασθενής και από το πόσο έχει εξαπλωθεί. 

 

Οι κύριες θεραπείες είναι: 

 

Θυροειδεκτομή: Χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση μέρους ή όλου του θυρεοειδούς.

 

Θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο: H θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο (RAI) χρησιμοποιείται για την καταστροφή του θυρεοειδικού ιστού που τυχόν δεν έχει αφαιρεθεί με τη χειρουργική επέμβαση που έγινε για τη θεραπεία ορισμένων τύπων καρκίνου του θυρεοειδούς.

 

Εξωτερική ακτινοθεραπεία: Δέσμες ακτινοβολιών υψηλής ενέργειας κατευθύνονται ελεγχόμενα και εστιασμένα στα καρκινικά κύτταρα για να τα σκοτώσουν.

 

Χημειοθεραπεία και στοχευμένες θεραπείες που χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση των καρκινικών κυττάρων.

 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτήν την ασθένεια πατήστε ΕΔΩ

 

Για να βρείτε γιατρό της συγκεκριμένης ειδικότητας πατήστε ΕΔΩ