← Πίσω στα συμπτώματα

Κονδυλώματα (HPV)

Κονδυλώματα

© Shutterstock

Η λοίμωξη από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV), ο οποίος προκαλεί τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων, είναι μια ιογενής λοίμωξη η οποία μεταδίδεται κυρίως σεξουαλικά με άμεση επαφή με άτομο που έχει μολυνθεί από τον ιό. Αποτελεί τη συνηθέστερη σεξουαλικώς μεταδιδόμενη λοίμωξη παγκοσμίως. Υπολογίζεται ότι, το 75% του σεξουαλικού ενεργού πληθυσμού έχει μολυνθεί ή θα μολυνθεί από κάποιο τύπο του ιού. Οι HPV ιοί προκαλούν πλήθος αλλοιώσεων, καλοήθων και κακοήθων, στο δέρμα και τους βλεννογόνους του ανθρώπινου σώματος. Υπάρχουν περισσότεροι από 80 τύποι HPV ιών. Ορισμένοι τύποι ιών εμφανίζονται στα γεννητικά όργανα της γυναίκας και του άνδρα, ενώ άλλος τύπος του ίδιου ιού προκαλεί τις δερματικές βλάβες των μυρμηγκιών που εμφανίζονται στα χέρια και στο σώμα.

 

Τα κονδυλώματα θα εμφανιστούν σε μόλις 10% των ατόμων που φέρουν τον ιό HPV, καθώς σε αρκετές περιπτώσεις ο ιός καταπολεμάται από το ανοσοποιητικό σύστημα και δεν εκδηλώνεται, παραμένοντας σε λανθάνουσα κατάσταση. Συνήθως, δεν προκαλούν συμπτώματα και σπάνια μπορεί να οδηγήσουν σε αίσθημα καύσου ή κνησμό. Εμφανίζονται, στους άνδρες, στο πέος, τη βουβωνική περιοχή, την περιπρωκτική χώρα και το όσχεο, ενώ στις γυναίκες στο αιδοίο, τον κόλπο, τον τράχηλο και τη βουβωνική και περιπρωκτική χώρα.

 

Υπάρχουν περισσότερα από 40 στελέχη του HPV που επηρεάζουν την περιοχή των γεννητικών οργάνων. Τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων μεταδίδονται σχεδόν πάντα μέσω του κολπικού, πρωκτικού και στοματικού σεξ με κάποιον που έχει HPV ή κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων, ενώ δεν χρειάζεται να είναι ορατά ή να προκαλούν συμπτώματα για να μεταδώσει κάποιος τη μόλυνση στον σεξουαλικό του σύντροφο. Τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων μπορούν επίσης να αναπτυχθούν στο στόμα ή στο λαιμό ενός ατόμου που είχε στοματική σεξουαλική επαφή με ένα μολυσμένο άτομο και να μεταδοθούν μέσω επαφής με το δέρμα. Παράλληλα, μπορούν να μεταδοθούν μέσα από την επαφή (δέρμα με δέρμα) με τα γεννητικά όργανα. Τέλος, κονδυλώματα μπορεί να μεταδοθούν και στον άνθρωπο που «δέχεται» το στοματικό, αν ο σεξουαλικός του σύβτροφος έχει κονδυλώματα στο στόμα. Ο ιός εισέρχεται στο δέρμα και τους βλεννογόνους μέσω μικρών αμυχών στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, οι οποίες δημιουργούνται κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής.

 

Τα συμπτώματα – ή σημάδια – που δείχνουν ότι κάποιος έχει κονδυλώματα περιλαμβάνουν:

 

  • Μικρά εξογκώματα στο χρώμα του δέρματος ή σε πιο σκούρα καφέ ή ροζ απόχρωση στην περιοχή των γεννητικών οργάνων
  • Πολλά κονδυλώματα που μπορεί να είναι αρκετά κοντά μεταξύ τους και να προβάλλουν μοιάζοντας σαν πολύ μικρά κουνουπίδια
  • Κνησμός ή δυσφορία στην περιοχή των γεννητικών οργάνων
  • Αιμορραγία κατά την επαφή

 

Πόσο σύντομα εμφανίζονται τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων μετά τη μόλυνση;

 

Μερικοί άνθρωποι αναπτύσσουν κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων μέσα σε εβδομάδες από τη σεξουαλική επαφή με κάποιον με HPV. Συχνά, ωστόσο, μπορεί να χρειαστούν μήνες ή χρόνια για να εμφανιστούν τα κονδυλώματα. Για αυτόν τον λόγο, είναι εξαιρετικά σύνηθες οι άνθρωποι να μη γνωρίζουν ότι έχουν κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων.

 

Πώς γίνεται η διάγνωση των κονδυλωμάτων των γεννητικών οργάνων;

 

Ο εξωτερικός έλεγχος των γεννητικών οργάνων μπορεί να γίνει και στα δύο φύλα από εξειδικευμένο Δερματολόγο – Αφροδισιολόγο, ο οποίος θα πραγματοποιήσει μια καθολική εξέταση της περιοχής όντας σε θέση να διαγνώσει τα εξωτερικά κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων κοιτάζοντάς τα και να ζητήσει βιοψία για επιβεβαίωση. Τα εσωτερικά κονδυλώματα είναι πιο δύσκολο να διαγνωστούν.

 

Ανάμεσα στις εξετάσεις που χρησιμοποιούνται για τη διάγνωσή τους είναι:

 

Τεστ Παπανικολάου: Μπορεί να αποκαλύψει προκαρκινοματώδεις καταστάσεις που προκαλούνται από τον HPV, η έγκαιρη αντιμετώπιση των οποίων μπορεί να προλάβει τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

 

Κολποσκόπηση:  Μια ειδική και ανώδυνη εξέταση του τραχήλου της μήτρας η οποία γίνεται σε περίπτωση που το τεστ Παπανικολάου δείχνει αλλοιώσεις  ή όταν ο μοριακός έλεγχος HPV τεστ ανίχνευσης του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων δείχνει στελέχη HPV υψηλού κινδύνου.

 

Πρωκτική εξέταση: O γιατρός μπορεί να χρησιμοποιήσει μια συσκευή που ονομάζεται ανοσκόπιο για να ερευνήσει την πρωκτική περιοχή για κονδυλώματα.

 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτήν την ασθένεια πατήστε ΕΔΩ

 

Για να βρείτε γιατρό της συγκεκριμένης ειδικότητας πατήστε ΕΔΩ